Γιάννενα: Ταξίδι στο παρελθόν, με προορισμό το μέλλον

Γιάννενα: Ταξίδι στο παρελθόν, με προορισμό το μέλλον

Η ανάδειξη και αξιοποίηση της ιστορικής πολυπολιτισμικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων με έναν νέο, σύγχρονο τρόπο, αποτελεί «στοίχημα» για τον δήμο Ιωαννιτών, που διευρύνει συνεχώς τις συνεργασίες του με φορείς, προκειμένου να υλοποιήσει το πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο, με αρχή την Οθωμανική Βιβλιοθήκη και τα Λουτρά.

«Εγγύηση» για αυτό το ταξίδι στο παρελθόν αποτελεί η νέα συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), που διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία, έχοντας να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό έργο σε επίπεδο ψηφιακών συλλογών και εικονικής πραγματικότητας. Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, το ΙΜΕ προσφέρει στους επισκέπτες του «Θόλου» που έχει δημιουργήσει, διαδραστικές προβολές και μια μοναδική εμπειρία εικονικής περιήγησης, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή περιήγηση στην αρχαία Αγορά και στα 1500 χρόνια ιστορίας της Αγίας Σοφιάς.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από πρόταση του αντιδημάρχου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάση Μανταλόβα, εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος να υπογράψει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με στόχο την ανάδειξη, διάσωση και προβολή του πολιτισμού, της ιστορίας και της σύγχρονης δημιουργικότητας του Κάστρου, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο, την εικονική πραγματικότητα, τα τρισδιάστατα γραφικά, τις διαδραστικές και πολυμεσικές εκθέσεις, που καλύπτουν την περιοχή του Κάστρου Ιωαννίνων.


Η τρισδιάστατη απεικόνιση και περιήγηση σε περιοχές και μνημεία της πόλης, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, θα μπορούσε πλέον, χάρη στην τεχνολογία, να γίνει πραγματικότητα και είναι εύκολα αντιληπτή η επίδραση που μπορεί να έχει μια τέτοια αξιοποίηση σε τουριστικό επίπεδο. Εξάλλου, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από τη λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, μουσειακοί, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονοι και «ζωντανοί» χώροι, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.


Για το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο είχε προηγηθεί η υπογραφή πλαισίου συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που διαθέτει σχετικές μελέτες και υλικό για τα μνημεία της οθωμανικής περιόδου.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Η συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στο μνημόνιο, αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, καθώς και την υποστήριξη, από την πλευρά του δήμου, της ερευνητικής προσπάθειας του ΙΜΕ σε θέματα πολιτιστικά και ιστορικά που αφορούν την περιοχή μας, όπως η συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων για τις γενεαλογίες και μνήμες των προσφύγων, τα μνημεία και την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, τα οποία δύναται να αξιοποιηθούν από το ΙΜΕ στο πλαίσιο των σκοπών του για την ανάδειξη του πολιτισμού. 


Ήδη έχουν τεθεί κάποιοι τομείς που μπορούν να αποτελέσουν το επίκεντρο των ερευνών και της συγκέντρωσης του υλικού, όπως η πόλη των Ιωαννίνων ως το κέντρο του Νεοελληνικού διαφωτισμού, που διέθετε λόγιους, ευεργέτες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ως ένα οικονομικό και εμπορικό κέντρο που είχε συναλλαγές με ευρωπαϊκές πόλεις και παρουσίαζε σημαντικές χειροτεχνικές, επαγγελματικές δραστηριότητες.


Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν τα ιστορικά στοιχεία της οθωμανικής περιόδου, αλλά και η «συνύπαρξη» Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, που έδωσαν στην πόλη τα ιδιαίτερα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της.


Ακόμη, η συνεργασία αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανάπτυξης και διαχείρισης πολιτιστικών έργων και, φυσικά, τη διάδοση και προβολή των δράσεων των δύο φορέων από κοινού και μεμονωμένα, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις αυτές και να εξασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, κινητοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, είτε ατομικά είτε μέσω αρμοδίων δημόσιων, ιδιωτικών και λοιπών φορέων σε αυτές τις δράσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Το κτίριο της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης αποτελεί το κομβικό σημείο της ανάδειξης των μνημείων του Κάστρου και «πρωταγωνιστούσε» στην πρόταση που, μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είχε προωθηθεί μέσω του Interreg, όμως δεν προχώρησε. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, παραμένει και είχε προβλεφθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης των παρεμβάσεων μέσω του Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, που πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ο στόχος του δήμου είναι να λειτουργήσει ως πολιτιστικό-διαδραστικό κέντρο με ιστορική αναφορά στις διαφορετικές χρήσεις κατά το πέρασμα του χρόνου και τα εν γένει μνημεία του Κάστρου, στο μουσουλμανικό στοιχείο της πόλης των Ιωαννίνων, στα οθωμανικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην παρουσία του Αλή Πασά στην πόλη.


Σκοπός είναι ο χώρος να διατίθεται για μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες, που είναι χρήσιμες στον επισκέπτη, για την ιστορία της περιοχής κατά την οθωμανική περίοδο. 


Επιπλέον, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν ή και να συμμετέχει διαδραστικά ο ίδιος μέσω ενός προβολικού συστήματος μαζί με σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών και κίνησης (κάμερες βάθους), εικονικών προθηκών φυσικής αλληλεπίδρασης, περιπτέρου εικονικής πραγματικότητας κ.λπ.

Η Οθωμανική Βιβλιοθήκη, κτισμένη έξω από το θρησκευτικό – εκπαιδευτικό συγκρότημα της ακρόπολης Ασλάν Πασά, ανήκει μαζί με το κτίριο της «εστίας» στα εξαρτημένα από το ιεροδιδασκαλείο οικοδομήματα, που είναι κατά κανόνα αφιερωμένα στην παιδεία και στις εν γένει παιδευτικές δραστηριότητες της μουσουλμανικής κοινότητας, ο αριθμός της οποίας αυξάνεται σημαντικά τον 17ο αιώνα. 


Αποτελούσε ένα σημαντικό κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο των κατοίκων της περιοχής και χαρακτηριστικό συστατικό της μουσουλμανικής συνοικίας. Ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως βιβλιοθήκης οφείλεται στον μεγάλο αριθμό χειρογράφων και έντυπων βιβλίων, που κατά πληροφορίες υπήρχαν εκεί.

Ενημέρωση και διάλογος με τους κατοίκους
Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για τις παρεμβάσεις στην περιοχή του Κάστρου, την Βιβλιοθήκη, αλλά και τα Οθωμανικά Λουτρά, πρόκειται να παρουσιαστεί στους κατοίκους σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Αθανάσιος Τσακάλωφ» στο δημαρχείο Ιωαννίνων. 


Η συνάντηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Πρασίνου, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Κυκλοφοριακών και Συγκοινωνιακών θεμάτων Ελένης Βασιλείου, με βασικό αντικείμενο τον προγραμματισμό των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης και κυκλοφορίας, με παραλληλη κατάθεση απόψεων και προτάσεων. 

Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για τις δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους, με στόχο να καταστούν επισκέψιμα αλλά και λειτουργικά, που αποτελεί ακόμη ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά σημαντικό, εφόσον υλοποιηθεί.


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ταξίδι στο παρελθόν, με προορισμό το μέλλον
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5797818115620456978
item