9ο Συνέδριο ΕΕΤΤ: Προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα 9ο Συνέδριο ΕΕΤΤ: Προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

9ο Συνέδριο ΕΕΤΤ: Προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα

9ο Συνέδριο ΕΕΤΤ: Προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα
Τα ευρυζωνικά δίκτυα και τα 5G βρίσκονται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού των οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο να δίνουν μάχη με το χρόνο. 

Η ανάπτυξη των δικτύων θα επιτρέψει στο άμεσο μέλλον τη διαμόρφωση μιας σειράς από πλατφόρμες που θα εξυπηρετούν συνεχώς περισσότερες εφαρμογές, όπως smart home, smartcity, smart energy, smart vehicle κ.α., με εκατομμύρια συσκευές διασυνδεδεμένες, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα περιβάλλον μεγαλύτερης αυτοματοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας και περισσότερης ασφάλειας, όπως εξήγησε ο Γεν. Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος στο 9ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες (8-9 Ιουνίου, Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς, Μαρούσι). 

Ο κ. Στεφανόπουλος ήταν συντονιστής της πολύ ενδιαφέρουσας 4ης ενότητας «Πολιτικές φάσματος στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα της 5ης γενιάς» όπου συζητήθηκαν θέματα στρατηγικής για το φάσμα και τις προκλήσεις που αναδύονται από την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών 5G στο πλαίσιο της ενιαίας Ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς.

Διέξοδος για την ελληνική οικονομία η ψηφιακή ανάπτυξη

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αποτελεί ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να αδράξει η Ελλάδα για να απαγκιστρωθεί από τη στασιμότητα των τελευταίων πολλών χρόνων, για να αξιοποιήσει τους εξειδικευμένους επιστήμονες που διαθέτει και να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ταχεία ανάπτυξη», δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής της ΕΕΚΤ στο περιθώριο του συνεδρίου, συμφωνώντας με το Γεν. Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Β. Μαγκλάρα. 

Ο κ. Στεφανόπουλος εξήγησε ότι όλοι οι κλάδοι της βιομηχανίας μετασχηματίζονται διεθνώς και ότι κανένας τομέας της οικονομίας δεν θα είναι ο ίδιος σε μερικά χρόνια. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ulrich Rehfuess, επικεφαλής Πολιτικής Φάσματος της NOKIA, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 5G θα αλλάξει τον κόσμο, θα φέρει μια σειρά από ριζικές αλλαγές σε σειρά υπηρεσιών και δράσεων με την προϋπόθεση, όμως ότι θα δοθούν περισσότερες φασματικές περιοχές προς χρήση. 

Ήδη η πολιτική για  το φάσμα που προωθεί η Νότια Κορέα αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες οικονομίες κλίμακας, οι οποίες θα αποτελέσουν κινητήριο δύναμη για το επιχειρείν και θα σημάνουν μελλοντικά μειώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, υποστήριξε ο κ. Rehfuess.
Σε πορεία συντονισμού η ΕΕ τα 5G

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη αποφασιστεί η διαμόρφωση ενός κοινού προτύπου για τα 5G το 2019. Στην ΕΕ-28, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της, στοχεύοντας το 2020 να έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους, με την επίδρασή τους στο ΑΕΠ να υπολογίζεται σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει υιοθετηθεί οδικός χάρτης για την ανάπτυξη των 5G με μια ήπιας μορφής συντονιστική διαδικασία ανάμεσα στα κράτη μέλη, εξήγησε ο τρίτος ομιλητής της ενότητας κ. Branimir Stantchev, επικεφαλής του τομέα «Spectrum for Wireless Broadband» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρωτοπορία στο 5G σε χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως, στην Κορέα και τις ΗΠΑ όπου οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους θεσμούς. 

Ο οδικός χάρτης για το 5G περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες συντονισμού σε 5 τομείς (εναρμόνιση, ραδιοφάσμα, τεχνολογικά στάνταρτ κ.α.) και 8 δράσεις με κοινά χρονοδιαγράμματα.

5G: Επενδύσεις $12 τρισ. ως το 2035 – τροχοπέδη ο κατακερματισμός της αγοράς στην ΕΕ

Σταδιακά τα κράτη μέλη προχωρούν σε διαδικασίες δημοπράτησης νέων φασματικών περιοχών ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Luigi Ardito, επικεφαλής Πολιτικής 5G της Qualcomm, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμάται ότι επενδύσεις ύψους 12 τρισ. δολαρίων θα πυροδοτηθούν από την ανάπτυξη του 5G μέχρι το 2035. 

Οι επενδυτές, όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο ομιλητή κ. Stephen Pentland, επικεφαλής Πολιτικής Φάσματος της Vodafone και αντιπρόεδρο του GSMA, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από τον κατακερματισμό της αγοράς στην Ευρώπη, όπου έχει διαμορφωθεί ένα μη φιλικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών από τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες διογκώνουν το επενδυτικό ρίσκο. 

«Όπου το πλαίσιο δεν είναι φιλικό για επενδύσεις, ο πολίτης κυριολεκτικά θα χάσει το ψηφιακό πάρτι, καθώς οι εταιρίες θα καθυστερήσουν να κάνουν εκεί βήματα που απαιτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Epirusblog Gr
5 of 5
9ο Συνέδριο ΕΕΤΤ: Προτεραιότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1602060745593180501
Σχόλια
item