Υεμένη: 923 νεκροί από την επιδημία χολέρας

Υεμένη: 923 νεκροί από την επιδημία χολέρας - Κεντρική Εικόνα
Με γοργούς ρυθμούς επεκτείνεται η επιδημία της χολέρας στην Υεμένη, όπου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ 923 θάνατοι και 124.000 ύποπτα κρούσματα.
Οι ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο αλ Σαμπίν της Σανάα με ρυθμούς που ξεπερνούν τον έναν κάθε λεπτό.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο κάνουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πρωτεύουσας: έχουν εγκαταστήσει σκηνές γύρω από το κτίριο για να δέχονται τους ασθενείς, καθώς πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχουν κρεβάτια, με τους ασθενείς να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα.
Εξαιτίας του εμφυλίου οι νοσοκομειακές δομές της φτωχής αυτής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.
«Εδώ και δύο εβδομάδες δεχόμαστε μεγάλο αριθμό ασθενών, ένα με δύο ή ακόμη και τρεις το λεπτό», δήλωσε ο Ισμαήλ Μανσούρι γιατρός στο νοσοκομείο αυτό.
Η απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα της πόλης έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Η επιδημία της χολέρας μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς στην Υεμένη και πλέον η χολέρα πλήττει 20 από τις 22 επαρχίες της χώρας, ενώ έχουν καταγραφεί 923 θάνατοι και 124.000 ύποπτα κρούσματα σε διάρκεια έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ με ημερομηνία 11 Ιουνίου.
Η χολέρα επανεμφανίστηκε στις 27 Απριλίου, έπειτα από μια πρώτη επιδημία που είχε ξεσπάσει πέρυσι, και «μεταδίδεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς», προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση κινδυνεύει «να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζει η εποχή των βροχών και εξαιτίας του γενικευμένου υποσιτισμού του πληθυσμού».
Στις 19 Μαΐου, όταν είχαν καταγραφεί 23.000 ύποπτα κρούσματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε εκφράσει φόβους για έως και 250.000 κρούσματα τους επόμενους έξι μήνες.
Αρχικά η ασθένεια είχε περιοριστεί στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι, όμως τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει και στις νότιες επαρχίες, μεταξύ αυτών και το Άντεν, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 27 θάνατοι και 3.000 ύποπτα κρούσματα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Ο ΠΟΥ προσπαθεί να μεταβεί στις απομονωμένες περιοχές «που έχουν πληγεί πολύ από την ασθένεια, προκειμένου να φτάσει σε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται», δήλωσε ο Όμαρ Σάλεχ, μέλος της αποστολής του Οργανισμού στην Υεμένη.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι ανησυχητική. Είναι μια πραγματική καταστροφή και η ασθένεια δεν έχει σχέση με πολιτικές φιλίες ή με σύνορα», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί ο πόλεμος και να βοηθήσει τη χώρα να ελέγξει την επιδημία.
epirusblog.gr
5 of 5
Υεμένη: 923 νεκροί από την επιδημία χολέρας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 220093289856229210
item