Άρτα: 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς» Άρτα: 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς»

                          Άρτα: 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς»

Την προσεχή Κυριακή στην πλατεία Γραμμενίτσας.

«Η φύση είναι το σπίτι μας», το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης.

Με έμφαση στο παιδί που μπορεί να αναπτύξει διαφορετική κουλτούρα και παιδεία για το φυσικό περιβάλλον που το περιβάλει διοργανώνεται την προσεχή Κυριακή η 5η Οικογιορτή, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο παραγωγών αλλά και πολιτών.


«Η φύση είναι το σπίτι μας», είναι το κεντρικό μήνυμα της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως αργά το απόγευμα στην πλατεία Γραμμενίτσας, και στην οποία οι εθελοντές –εμπνευστές διοργανωτές της οικογιορτής, έχουν θέσει στο επίκεντρο δράσεις με ψυχαγωγικό όσο και εκπαιδευτικό για τα παιδιά περιεχόμενο. 
Ανάμεσα στα άλλα η πρόταση για πρωινό και δεκατιανό για παιδιά, την οποία θα καταθέσει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, παρασκευάζοντας και προσφέροντας δεκατιανό στο χώρο της γιορτής.
Τις δυνάμεις τους ενώνουν επίσης πέρα από τους συμμετέχοντες παραγωγούς προϊόντων το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, το 1ο σύστημα Προσκόπων που συνδράμουν με κάθε τρόπο την διοργάνωση.
Πιο συγκεκριμένα η 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Ιουνίου, στην πλατεία της Γραμμενίτσας και σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα της Ομάδας Οικογιορτής των Πολιτιστικών Συλλόγων Γραμμενίτσας και Πέτρα και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γραμμενίτσας, Πέτα και Νεοχωρίου αναφέρονται τα εξής:
«Θα ήταν χαρά και τιμή μας να συμμετέχετε στην 5η οικογιορτή, δημιουργίας και έμπνευσης «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς», που θα γίνει την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στην πλατεία της Γραμμενίτσας από 11:00 π.μ. μέχρι το σούρουπο!, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
-11:00: Έναρξη - Χαιρετισμός
-11.30: Παραμύθι «Η ΦΥΣΗ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ»
-12:00: Μαγειρεύουμε ρε τα παιδιά
-13.00: Χειροτεχνίες
-14.00: Θέατρο Σκιών, Θεατρικό Παιχνίδι: Πέτρος Συνοδινός, Ελένη Παππά
-14.00: Κ.Π.Ε. Παιχνίδι εξωτερικού χώρου
-17.00: Παιχνίδι Γρίφων: «Γιατί παιδιά;»
-18.00: Χορευτικά Γραμμενίτσας, Πέτα, Βλαχέρνας.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο χώρο θα εκθέτουν παραγωγοί – εκθέτες – οικοτέχνες
-Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας: Προτάσεις Δεκατιανού για παιδιά
-Δρώμενα – Παιχνίδια
-Μαγειρέματα και Γεύσεις
-Αρώματα
-Συζητήσεις – Ενημερώσεις
-Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπου Αμβρακικού
-ΚΠΕ Αράχθου
-1ο Σύστημα Προσκόπων Άρτας
Από δίκοκο σιτάρι έως αιθέρια έλαια και βότανα
Την ομάδα Οικογιορτής αποτελούν επίσης οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Γραμμενίτσας και Πέτα, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γραμμενίτσας, Πέτα και Νεοχωρίου.
Στην πλατεία της Γραμμενίτσας από τις 11 το πρωί της Κυριακής θα εκθέτουν τα προϊόντα τους παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή και όπως μας γίνεται γνωστό οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά ανθρώπους που έκαναν καθημερινή τους ασχολία: 
Την παραγωγή δίκοκου σιταριού, την παραγωγή και επεξεργασία ελιάς, σε πάστα ελιάς ή σε ροδέλα, καθώς επίσης επιτυχημένα παραδείγματα στην παραγωγή βιολογικού μελιού, βιολογικών ζυμαρικών, βιολογικών γλυκών, δαφνέλαιου, αιθέρια έλαια, βότανα, έως και την τυποποίηση σάλτσας ντομάτας με φυσικό τρόπο, που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις αγορές Ελλάδας ή και εξωτερικού.
 Επίσης χειροποίητες δημιουργίες, καθώς και κατασκευές μικρών σπιτιών με φυσικά υλικά αποτελούν μέρος της εκδήλωσης, αφού τα δικά τους σπιτάκια της φύσης θα μπορούν να φτιάξουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες.
Πολλές δράσεις και χορός
Στο χώρο όπως συμβαίνει πάντα στην εν λόγω διοργάνωση από το πρωί θα εξελίσσονται διάφορα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, αρχής γενομένης από την ανάγνωση του παραμυθιού με τίτλο «Η φύση είναι το σπίτι μας» και ακολούθως υπάρχουν δράσεις όπως «μαγειρεύουμε με τα παιδιά, χειροτεχνίες, Θέατρο σκιών, Θεατρικό παιχνίδι, με τους Πέτρο Συνοδινό και Ελένη Παππά, Παιχνίδι εξωτερικού χώρου από το ΚΠΕ Αράχθου, παιχνίδι γρίφων με τίτλο «Γιατί παιδιά;», ενώ το απόγευμα θα συμμετέχουν με εμφανίσεις τους τα χορευτικά τρήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Γραμμενίτσας, Πέτα και Βλαχέρνας.
Συνεργασία και γνωριμία των ανθρώπων 
Από την Ομάδα Οικογιορτής εκείνο που διευκρινίζεται για τη διοργάνωση κυρίαρχος στόχος της είναι η συνεργασία. 
Συγκεκριμένα υπογραμμίστηκε για ακόμη μια φορά, ότι η οικογιορτή αλλάζει διαρκώς τόπο διεξαγωγής γιατί στόχο έχει να προβληθούν οι περιοχές του τόπου, ενώ βασική στόχευση αποτελεί να συνεργαστούν και να γνωριστούν άνθρωποι που παράγουν όπως και να προβληθούν επιτυχημένα παραδείγματα ανθρώπων που στράφηκαν στην παραγωγή και στη φύση».
Ανάμεσα στα άλλα βέβαια τονίστηκε ότι υπάρχει πάντα το μήνυμα της προστασίας της, και για το λόγο αυτό η όλη διοργάνωση μετατρέπεται πάντα σε μια μεγάλη γιορτή με πολλές παράλληλες δράσεις στον ίδιο χώρο που αφορούν στα παιδιά. 
Επιπρόσθετα οι διοργανωτές, ανάμεσα τους και η Ελένη Σκουλίδα, που μετέχει ενεργά στον συντονισμό, υπογραμμίζουν την βούληση της Ομάδας για ανοιχτές πόρτες σε παραγωγούς από την ευρύτερη περιοχή όπως και ασφαλώς σε επισκέπτες που τιμούν την εκδήλωση κάθε χρόνο από όλο το νομό και όχι μόνο.
«Η φύση της περιοχής παρέχει μεγάλες δυνατότητες κι εμείς θέλουμε να αναδειχθούν όμως επιθυμούμε να προβάλλουμε πάνω από όλα τις δυνατότητες των ανθρώπων μέσα από τη συνεργασία. Αυτή είναι βασική φιλοσοφία μας και για το λόγο αυτό μετακινούμαστε κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή, φέρνοντας κοντά με αυτή τη γιορτή τους ανθρώπους για να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις, ακόμη και να αναπτύξουν συνεργασίες», μας είπε.
Παραμύθι
Στην ανακοίνωση – κάλεσμα των φορέων συμπεριλαμβάνεται και ένα... παραμύθι, για την μεγαλύτερη προσέλκυση μικρών και... μεγάλων παιδιών, το οποίο έχει ως εξής: «Μια φορά και τούτον τον καιρό σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, όπως ξέρετε άλλωστε, ζουν οι Γραμμενιτσιώτες με τις οικογένειες τους, τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι χρόνια τώρα ζουν εδώ και οι Γραμμενιτσίστας. Οι Γραμμενιτσίστας είναι μια λιλιπούτεια φυλή ξωτικών που ζουν στα χωράφια, στα δέντρα, στις φυλλωσιές και στα ρυάκια και συνυπάρχουν με τους Γραμμενιτσιώτες, τους βοηθούν στις αγροτικές δουλειές, και φροντίζουν μαζί τους, τους κήπους, τα λουλούδια και τα ζώα. 
Αυτοί οι μικροί είναι υπεύθυνοι πολλές φορές για τις μικροαναποδιές που συμβαίνουν κάποιες φορές. Αν οι άνθρωποι κάνουν κάποια απερισκεψία, όπως να ρίξουν μπόλικα φυτοφάρμακα στα χωράφια, η να μην προσέξουν τη φωλιά ενός σκαντζόχοιρου η να ρίξουν σκουπίδια στο ρυάκι, τότε θυμώνουν και ζαβολίζονται με τους ανθρώπους.
Η Γραμμένη Νίτσα είναι η μαμά τους, μια μαμά ΟΜΟΡΦΗ, ΕΥΓΕΝΙΚΗ, και πάντα ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ, που έχει τέσσερα μεγάλα παιδιά και πολλά μικρότερα. Το πρώτο παιδί έχει το όνομα ΘΑΛΑΣΣΑ καθαρή γαλάζια και πλούσια, το δεύτερο είναι ο ΑΕΡΑΣ καθαρός και αόρατος, το τρίτο είναι το ΧΩΜΑ φρέσκο, μυρωδάτο και το τέταρτο παιδί με το όνομα ΠΟΤΑΜΙ γάργαρο και δροσερό. 
Τα μεγάλα παιδιά της Γραμμένης Νίτσας φροντίζουν τα μικρά παιδιά που είναι πολλά, πρέπει να είναι γερά και πρέπει να γίνουν περισσότερα!
Η Πορτοκαλένια και ο Λαδένιος, το Μελάκι, ο Κριθαρένιος και το Δικοκάκι, ο Ακτινιδούλης και ο Καρύδας, η Ροδιά και ο Βοτανούλης, ο Σαλιγκαρένιος και το ΜΑΝΙΤΑΡΑΚΙ, το Μυρτυλάκι και ο Ντοματούλης, ο Αρακούλης και το Μπροκολάκι, ο Μανταρινούλης και η Φραουλένια, ο Ψαρούλης και η Γαριδένια και πολλοί άλλοι που ζουν ανάμεσα μας και δε τους βλέπουμε...
Αυτές τις μέρες όμως αποφάσισαν δειλά - δειλά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να μοιραστούν μαζί μας κάποια από τα μυστικά τους επειδή τους άρεσε αυτή η γιορτή και πίστεψαν ότι γίνεται προς τιμήν τους.
Τώρα λοιπόν καταλαβαίνουμε πως πρέπει να κάνουμε όλοι μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσουμε αυτή την ευγενική μαμά να φροντίσει τα τέσσερα μεγάλα παιδιά της, τη θάλασσα, τον αέρα, το χώμα, το ποτάμι να είναι καθαρά και όλοι μαζί να προσέξουμε να ζήσουν καλά τα μικρότερα παιδιά των Γραμμενιτσίστας γιατί ΠΡΟΣΟΧΗ, πραγματικά είναι θέμα ζωής και θανάτου αυτής της φυλής!
Προσοχή: Η ΦΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
Μελίντα».
Epirusblog Gr
5 of 5
                          
Άρτα: 5η οικογιορτή – «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς»
Epirusblog Gr
5 of 5
                          
Αρτα 5292529867277142591
Σχόλια
item