Συμφώνησαν σε τερατώδη πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και ελπίζουν για συμφωνία

Συμφώνησαν σε τερατώδη πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και ελπίζουν για συμφωνία

Εκνευρισμός Τσακαλώτου για το πρέσινγκ του ΔΝΤ - Αποκαλυπτική Αχτσιόγλου επιβεβαιώνει πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.

Να ξεπεράσει με επιτυχία η Ελλάδα την... εξεταστική του Ιουνίου, θέλουν πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι ευρωπαίοι δανειστές. Αυτό δείχνουν και τα μηνύματα που ήδη ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδος.

Το μυστικό για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές κρύβεται στις υποσχέσεις για αναπτυξιακή βοήθεια. Όσο θα ψηλώνει η πρόβλεψη για Ανάπτυξη τόσο μικραίνει η ανάγκη για ελάφρυνση που ζητά η κυβέρνηση, ώστε να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος.

Είναι και αυτή μία από τις αλλαγές που δέχτηκε η κυβέρνηση για να αποφύγει ένα νέο ναυάγιο.  Ακόμα μία είναι πως δέχτηκε και την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Κάντε μεταρρυθμίσεις, δεν είναι πρόβλημα το χρέος
Τον τόνο από πλευράς των δανειστών δίνει σήμερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που με συνέντευξή του στην Bild ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πρόοδο και καλεί την κυβέρνηση να την συνεχίσει. «Αν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018». 

Εκτός από την καλή κουβέντα πως κάνοντας μεταρρυθμίσεις  η χώρα θα μπορεί να δανειστεί (και άρα το χρέος δεν είναι πρόβλημα) ο Γερμανός οικονομολόγος ζητά να εγκριθεί άμεσα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παρότι στο προχθεσινό Euro Working Group δεν έλειψαν οι γκρίνιες για την Ελλάδα, οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης συνεχίζονται, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών  Μπρουνό Λε Μερ να καταφθάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα στην Αθήνα. 

Ο κ. Λε Μερ αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Ελληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Κάρλο Παντοάν. 

Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, στόχος του κ. Λε Μερ είναι μια λύση για την αποδέσμευση της δόσης ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 7,4 δισ. ευρώ που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά και συμφωνία «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους».

Εκνευρισμός Τσακαλώτου
Ωστόσο η κυβέρνηση προσέρχεται στο Eurogroup χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς θα βρει ή θα πετύχει. Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί όμως ότι η όποια απόφαση θα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν ανοίγει άμεσα την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ούτε θα βάζει το ΔΝΤ με χρήματα στο πρόγραμμα.

Για αυτό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έφτασε χθες να ...απειλεί  τους δανειστές με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνεχείς παρεμβάσεις και ανατροπές στα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση. « Θέλουν να έχουν λόγο και για πολύ μικρές λεπτομέρειες. 

Διατηρούμε την διακριτική ευχέρεια ακόμη και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο να πάμε» τόνισε και  αποκάλυψε πως ήδη έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στους επικεφαλής των θεσμών αλλά και στο Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο. «Δεν ξέρω να το πω σε καλά ελληνικά αλλά είναι control freaks» τόνισε.
Αποκαλυπτική Αχτσιόγλου
Την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση έχει συναινέσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 5 τελικά χρόνια, έκανε χθες και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για να αιτιολογήσει την παράταση του παγώματος των συντάξεων κατά έναν ακόμη χρόνο.

 Όπως είπε, «το μέτρο έρχεται στη Βουλή διότι όπως αποσαφηνίστηκε στο τελευταίο Eurogropup ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί έως το 2022».
Αναπτυξιακά προγράμματα
Το νέο «αφήγημα» που χτίζει η κυβέρνηση, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή. Αν και απέφυγε να μιλήσει και αυτός για ... γραβάτες,  μετά την ολική διάψευση των διαβεβαιώσεων που και ο ίδιος έδινε πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ.Τσακαλώτος επανήλθε λέγοντας «θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη.

Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Eurogroup θα υπάρχουν θέματα για την Ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αλλά και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. 

Περιμένετε λοιπόν να δείτε» τόνισε, υπονοώντας ένα σχέδιο για την διάθεση αναπτυξιακών πόρων στη χώρα μας, μέσω υφιστάμενων ή νέων προγραμμάτων τύπου «πακέτο Γιούνκερ» (ή Μεσογειακών Προγραμμάτων όπως εκείνα του ’80, όπως τα περιέγραφαν χθες στο protothema.gr πηγές των δανειστών).
epirusblog.gr
5 of 5
Συμφώνησαν σε τερατώδη πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και ελπίζουν για συμφωνία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 620165354858670477
item