Εξηγήσεις από τον Τόσκα για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις από τον Τόσκα για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες» αναφέρουν οι βουλευτές.

Εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τις καταγγελίες περί άτυπων επαναπροωθήσεων Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα, ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία της κυρίας Αννέτας Καββαδία  και εκτός του κ. Τόσκα απευθύνεται στους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνεται πως «Σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. 


Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας»

«Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. 


Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές» συνεχίζουν οι ερωτώντες βουλευτές και προσθέτουν «Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. 

Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το ζήτημα έχει ήδη λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του κ. Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του κ. Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών; 


Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων;»

Την ερώτηση υπογράφουν οι:

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κων/νος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γεώργιος
epirusblog.gr
5 of 5
Εξηγήσεις από τον Τόσκα για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5160619993493685456
item