Ήπειρος: Με εργοστάσιο απορριμμάτων το ‘19

Ήπειρος: Με εργοστάσιο απορριμμάτων το ‘19

Νέα σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα η Ήπειρος με την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ενός από τα πρώτα της χώρας, να βρίσκεται «προ των πυλών».

Μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπογραφή της σύμβασης με την «Αειφορική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού», η οποία έχει συσταθεί από τον αναδειχθέντα Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης «Τέρνα Ενεργειακή» αναμένεται να «πέσει» στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με την πιθανότερη ημερομηνία που δόθηκε, ενώ το έργο θα κατασκευαστεί σε ενάμιση χρόνο, που σημαίνει ότι στις αρχές του 2019 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

«Το έργο αυτό είναι αντιπροσωπευτικό της προσπάθειας και της συνεργασίας που κατέβαλαν όλοι οι φορείς και καταφέραμε να είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στον Η.Α., εκφράζοντας την ικανοποίησή του. 


Εξάλλου, όπως σημείωσε, η Ήπειρος είναι η μόνη περιφέρεια που έκλεισε όλες τις χωματερές και οι πολίτες της δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η περιφέρεια, οι δήμοι και οι Σύνδεσμοι Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από την πλευρά του ο καθένας, προωθούν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η κατασκευή του εργοστασίου να γίνει παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες υποδομές που θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και στην προώθηση της ανακύκλωσης.


Εξάλλου είναι γνωστό πως τα οφέλη της ανακύκλωσης δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά, κυρίως μετά την κατασκευή του εργοστασίου. Για τον λόγο αυτό, όλοι οι δήμοι έχουν εκπονήσει και υλοποιούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, να Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΑΣΑ).


Σε αυτά περιλαμβάνεται η χωροθέτηση Πράσινων Σημείων και Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.


Τις διαδικασίες έχουν προχωρήσει οι δήμοι σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθη Γιαννούλη, αλλά και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρο Κωνσταντόπουλο. Το σύνολο των δήμων, πλην δύο, έχουν μεταφέρει στον ΦΟΔΣΑ της περιφερειακής ενότητας τις αποφάσεις τους για τη χωροθέτηση των ΣΜΑ. 


Μάλιστα, το θέμα της χωροθέτησης του ΣΜΑ του δήμου Ιωαννιτών αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κάδοι ανακύκλωσης παντούΤην ίδια ώρα, υπάρχει ικανοποίηση στον δήμο Ιωαννιτών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Κατηρτσίδη για την αποδοχή της ανακύκλωσης. 


Πλέον συγκεντρώνονται καθημερινά περισσότεροι από 20 τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τρία κατ’ ελάχιστο συνεργεία, ενώ, όταν χρειάζεται, εργάζεται και τέταρτο, ειδικά στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Στο 90% των χωριών του δήμου Ιωαννιτών, σε τοπικές κοινότητες όπως η Κόντσικα και το Ασβεστοχώρι υπάρχουν πλέον κάδοι ανακύκλωσης και χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους», σημείωσε μιλώντας στον Η.Α.


Ο «φιλόδοξος» στόχος είναι ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγείται στο εργοστάσιο να μειωθεί στο μισό, μέσω της ανακύκλωσης, ωστόσο απαιτείται και η ενεργοποίηση σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων για να επιτευχθεί. 


«Υπάρχει βελτίωση στο επίπεδο της ανακύκλωσης, παράλληλα όμως αναμένουμε να “ανοίξουν” οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για να δημιουργηθούν τα πράσινα σημεία και να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις του τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Στους άξονες του Σχεδίου περιλαμβάνονται η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων και κλαδιών) καθώς και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης και η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, στην οποία βέβαια έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια.


Όλα αυτά πλέον, θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται στην πράξη, ώστε να συμβάλουν στη μείωση του όγκου απορριμμάτων που θα κατευθύνεται στο εργοτάξιο, το οποίο σε λιγότερο από δύο χρόνια θα αποτελεί πραγματικότητα.


.agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Με εργοστάσιο απορριμμάτων το ‘19
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8077714258377730282
item