Κερέ: Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να μπει η Ελλάδα στο QE Κερέ: Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να μπει η Ελλάδα στο QE | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κερέ: Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να μπει η Ελλάδα στο QE

Κερέ: Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να μπει η Ελλάδα στο QE
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να περιμένει πάρα πολύ για να μειώσει τη νομισματική στήριξή της, εφόσον έχει πεισθεί ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να έχει αυξηθεί τώρα κοντά στο 2% και τον ρυθμό ανάπτυξής της να είναι ο υψηλότερος εδώ και χρόνια, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις από τη Γερμανία να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, και να αρχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιό της.
«Δεν βλέπω να ξεκινήσει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ) για την ένταξη (της Ελλάδας) στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν γίνουν όλα τα βήματα από την Ευρωπαϊκή πλευρά και από την πλευρά του ΔΝΤ, δηλαδή πριν ληφθούν αποφάσεις στο ΔΣ του ESM καθώς και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ» πρόσθεσε.
Ο Κερέ, που στηρίζει επί μακρόν την πολιτική του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει μεγαλύτερες επιπτώσεις όταν θα αποφασίσει να το κάνει. 
«Οι πολύ σταδιακές κινήσεις στη νομισματική πολιτική ενέχουν τον κίνδυνο μεγαλύτερων προσαρμογών της αγοράς, όταν ληφθεί τελικά η απόφαση», δήλωσε ο Κερέ, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δίνει πολύ μεγάλο βάρος σε πολιτικά γεγονότα, όπως οι εκλογές, όταν αποφασίζει για τις πολιτικές της, μία πιθανή αναφορά στις εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και στην Ιταλία τον Μάιο του 2018.
Αν και ο Κερέ υπερασπίσθηκε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τη μελλοντική κατεύθυνση της, άφησε ανοικτή την πόρτα, τουλάχιστον θεωρητικά, στην αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της τράπεζας ακόμη και πριν από το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αντίθετα με τη διακηρυγμένη πολιτική της τράπεζας. 
Οι δηλώσεις του είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις απόψεις που εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ, δύο στενοί συνεργάτες του Ντράγκι, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της αργής ομαλοποίησης της πολιτικής.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9% τον Απρίλιο, εναρμονισμένος με τον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), αλλά αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα υποχωρεί η επίπτωση από την αύξηση των τιμών ενέργειας. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν, χωρίς να αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή στην πολιτική της, εκτός από μία ελαφριά αλλαγή στην επικοινωνιακή διατύπωσή της που θα αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης.
Ο Κερέ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να πεισθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια και ότι θα διατηρηθεί και μετά την απόσυρση της νομισματικής στήριξης. Πρόσθεσε, όμως, ότι η μελλοντική πολιτική της τράπεζας - η οποία τώρα προβλέπει αγορές ομολόγων έως το τέλος του έτους και επιτόκια στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως αρκετά μετά από αυτό το χρονικό σημείο - δεν είναι «γραμμένη σε πέτρα». 
«Ειδικότερα, πρόκειται για το κόστος και τα οφέλη από το πολύ χαμηλό και αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων που έχουμε σήμερα». Μέχρι τώρα, είπε ο Κερέ, τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα, αλλά πρόσθεσε ότι, γενικά, το επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν άρχιζε να περιορίζει τον τραπεζικό δανεισμό.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo / Bundas Engler)
Epirusblog Gr
5 of 5
Κερέ: Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να μπει η Ελλάδα στο QE
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 8774820224556683853
Σχόλια
item