Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν τα capital controls Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν τα capital controls | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν τα capital controls

Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν τα capital controls

Έχουμε επιβαρύνει τα μεσαία στρώματα περισσότερο από όσο τους αναλογεί επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών και παραδέχτηκε ότι τα αντίμετρα δεν ανακουφίζουν τους ίδιους που πλήττονται από τα μέτρα.

Αρση των capital controls εως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς εκτίμησε ότι θα προκαλέσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης ονομαστικής ψηφοφορίας επεδίωξε να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας επισημαίνοντας τα βασικά σημεία του αφηγήματος επιτυχίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα δε με τον κ. Τσακαλώτο, το σύνολο του επενδυτικού κόσμου διεθνώς αναμένει την οριστική συμφωνία Ελλάδας δανειστών και την άρση των τραπεζικών περιορισμών προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ωστόσο και σε αντίθεση με όσα υποστήριξε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως η νέα συμφωνία που ψηφίζει η Βουλή αποτελεί μνημόνιο.

Βέβαια, υποστήριξε πως δεν αποτελεί το τέταρτο μνημόνιο αλλά συμπληρωματικό του τρίτου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2015.


Ενδεχομένως δε να προχώρησε στην συγκεκριμένη παραδοχή καθώς όπως είπε «μόνοι μας είμαστε καθώς οι 9 στους 10 Έλληνες βλέπουν survivor αρα δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγοι να υπάρχουν εντάσεις».

«Να δεχθώ ότι είναι το 4ο μνημόνιο αν δεχθείτε ότι είναι το 14ο μνημόνιο από το 2010» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επαναλαμβάνοντας την αναφορά του κ. Αλ. Τσίπρα πως το πρώτο μνημόνιο συνοδεύτηκε από άλλα 5 συμπληρωματικά κ.ο.κ. 


«Όπως σας εξήγησε ο πρωθυπουργός κάθε μνημόνιο έχει επικαιροποιήσεις. Οι πλευρές έχουν δικαίωμα να βάζουν και άλλα πράγματα Διαλέξτε ή να το λέμε 3ο ή 14ο» επισήμανε ο ίδιος.

Εκτός αυτών, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους με 2 δις ευρώ κατ έτος από το 2015 εως το 2021.

«Στην επταετία εως το 2021θα έχουμε πάρει μέτρα 14,2 δις ευρώ. Δια επτά χρόνια μας δίνει 2 δις ευρώ το χρόνο» είπε χαρακτηριστικά για να ρωτήσει την αντιπολίτευση «έχετε υπολογίσει τα δικά σας. Πήρατε 63 δις ευρώ σε πέντε χρόνια. Για κάντε την διαίρεση».

Αναφορικά με την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου είπε «Δεν είναι μέσα στην ιδεολογία μας και την θεωρητική μας ανάλυση. Δεν είναι στους υπολογισμούς μας για το τι έπρεπε να γίνει. 


Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτό που κάναμε ήταν συμβιβασμός. Από την αρχή του μνημονίου λέγαμε ότι έπρεπε να μπει το ΔΝΤ και το ΔΝΤ είχε αυτή την απαίτηση με τους λάθος υπολογισμούς και τεκμηρίωση».

«Είπαμε ότι θίγουμε τον δικό μας κόσμο με το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Αποζημιώνουμε αυτούς τους ανθρώπους με τα αντίμετρα; Όχι» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε «Δεν τους αποζημιώνουμε ένα προς ένα. Λέμε στον συνταξιούχο στην κατάσταση που είναι πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά και εγγόνια».


Ο ίδιος δε είπε ότι «σε περιοδεία στην Πρέβεζα και αλλού μου λένε «παιδάκι μου δεν με νοιάζει η σύνταξή μου. Θέλω το παιδί μου να έχει δουλειά»».


Σε λίγο το πρόβλημα θα είναι ότι θα έχουμε πολλούς επενδυτές
-         Αν δεν αρθούν τα capital controls να μου το πείτε στον προϋπολογισμό

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος είπε «Όλοι οι επενδυτές έχουν αναστείλει τις ενέργειές τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE. Όλοι ρωτούν πότε θα κλείσουν τα capital controls και πότε θα μπούμε στα QE».


«Εχουμε ένα οδικό χάρτη που κλείνει τώρα η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και νομίζω ότι αλλάζει η σελίδα και νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα φύγουν τα capital controls , νομίζω στο τέλος του έτους. Αν δεν έχει γίνει να μου το πείτε στην συζήτηση του προϋπολογισμού» ανέφερε σχετικά με την άρση των τραπεζικών περιορισμών.


«Αλλάζουμε σελίδα και το ερώτημα είναι πόσο καλή σελίδα θα είναι αυτή. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη» είπε σε άλλο σημείο.


«Πρέπει να κριθούμε και στον τομέα της Δημοκρατίας. Να λειτουργούμε συλλογικά και συντονισμένα. Να έχουμε φίλτρα ποιους επενδυτές δεχόμαστε» τόνισε στο τέλος εκτιμώντας πως «Σε λίγο το πρόβλημα θα είναι όχι ότι δεν έχουμε επενδυτές αλλά ότι θα είναι πολλοί και πρέπει να έχουμε φίλτρα επιλογής. Χρειάζεται συντονισμός στις κινήσεις σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό».
Epirusblog Gr
5 of 5
Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν τα capital controls
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 9123643490173419864
Σχόλια
item