Γιάννενα: Φτάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης Γιάννενα: Φτάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Φτάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης

Γιάννενα: Φτάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης

Προ των πυλών είναι η εφαρμογή της αναδιοργάνωσης-αναδιάταξης της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, βάσει των όσων προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, ωστόσο ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Αν και ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τις 9 Φεβρουαρίου, όταν και δημοσιεύτηκε, κρίνεται ικανός για να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία, με δεδομένο πως είχε προηγηθεί και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαλόγου και προετοιμασίας νωρίτερα, σε επίπεδο Ηπείρου υπάρχουν εκκρεμότητες, που, ωστόσο, δεν κρίνονται ικανές να καθυστερήσουν την εφαρμογή του εγχειρήματος.

Ως ημερομηνία εφαρμογής της αναδιάταξης έχει οριστεί για την Ήπειρο η 17η Ιουνίου, με τις σημαντικότερες αλλαγές να αφορούν την ίδρυση Άμεσης Δράσης, την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά και τη δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος Δωδώνης με έδρα την Τύρια. 


Η Άμεση Δράση θα έχει βάση στο πρώην δημαρχείο Πασσαρώνος στην Ελεούσα, χώρος που κρίθηκε ως ο πλέον κατάλληλος, καθώς δίνει τη δυνατότητα στάθμευσης των οχημάτων μιας μηχανοκίνητης στο σύνολό της υπηρεσίας. Το κτίριο, που παραχωρήθηκε για τουλάχιστον μία δεκαετία από τον δήμο Ζίτσας, είναι έτοιμο.

Ωστόσο, καθυστέρηση υπάρχει στην παράδοση του κτιρίου του πρώην δημαρχείου Σελλών στην Τύρια, καθώς οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα χρειαστεί ακόμη κάποιο διάστημα. 


Προκειμένου, να μην προχωρήσει η αναδιάρθρωση «μισή», αποφασίστηκε το νεοϊδρυθέν Α.Τ. Δωδώνης να στεγαστεί στο κτίριο που μέχρι σήμερα είναι μισθωμένο για τις ανάγκες του Α.Τ. Κατσικά, που καταργείται. 

Με δεδομένη και την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας, που είχε την ευθύνη για μεγάλο τμήμα του δήμου Δωδώνης, μάλλον θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς δύσκολα μπορεί να αστυνομεύεται και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι ενός μεγάλου δήμου από αστυνομικούς που θα έχουν έδρα σε άλλον δήμο. 

Καθυστέρηση υπάρχει και στο κτίριο που θα στεγάσει το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη, καθώς ακόμη εκτελούνται εργασίες στο οίκημα που παραχώρησε ο δήμος στην Άνω Καλεντίνη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΥΨΗΛΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, που ενδεχομένως να παρουσιαστεί, έχει να κάνει με το προσωπικό που θα κληθεί να στελεχώσει την Άμεση Δράση, καθώς μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε σχέση με άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, αλλά ο μέσος όρος ηλικίας των αστυνομικών είναι μεγάλος.


Ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μετά τις 9 Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το συμβούλιο μεταθέσεων. Ενδιαφέρον υπάρχει για τη στελέχωση της Άμεσης Δράσης, που θα απορροφήσει τους νεώτερους ηλικιακά και πιο «μάχιμους» αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν, όμως, κάποια χρόνια στην πλάτη τους.


Από την πλευρά της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων είχε ζητηθεί να μετακινηθεί νέο «αίμα» προς τα Γιάννενα, ωστόσο η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν κάθετα αρνητική, καθώς στην Αθήνα κρίνεται πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και αυξημένες ανάγκες.
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο και δεν έχει σχέση μόνο με την αναδιάρθρωση και με την ίδρυση της Άμεσης Δράσης. 


Ο μέσος όρος ηλικίας των αστυνομικών είναι μεγάλος και αυτή τη στιγμή έχουμε 50άρηδες στις διμοιρίες», ανέφερε στον Η.Α. ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων Κώστας Κίτσιος. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα  έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τη μη αντικατάσταση των αστυνομικών που συνταξιοδοτούνται, για να οξυνθεί όταν σταμάτησε η εισαγωγή αστυνομικών στις Αστυνομικές Σχολές και στη συνέχεια μειώθηκε ο αριθμός τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι προσλήψεις τα τελευταία χρόνια γίνονται με το σταγονόμετρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων να είναι συνεχώς αυξανόμενος. Αν αναλογιστούμε και την αύξηση των ορίων ηλικίας, σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μια αστυνομία υπερηλίκων, αναφέρουν οι συνδικαλιστές.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Φτάνει η ώρα της αναδιάρθρωσης
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4563441716341598188
Σχόλια
item