Άρτα: Με επιτυχία η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Βαθύκαμπο Κεντρικού Άρτα: Με επιτυχία η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Βαθύκαμπο Κεντρικού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Με επιτυχία η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Βαθύκαμπο Κεντρικού


Άρτα: Με επιτυχία η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Βαθύκαμπο Κεντρικού
Ο καλός ανοιξιάτικος καιρός, ευνόησε ώστε και φέτος να σχηματιστεί το αδιαχώρητο στην Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και τον Διαγωνισμό του καλύτερου Σκιάχτρου που έγινε στο Βαθύκαμπο Κεντρικού, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στην ταβέρνα - οινοποιείο "Ζεύκι" του Κώστα Βασιλείου.

Εκ μέρους της Ένωσης των Συλλόγων ο πρόεδρος, παιδίατρος, Αντώνης Κοντός αφού συνεχάρη τον κ. Βασιλείου για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης είπε: «Είναι η 4η χρονιά που γίνετε αυτή η όμορφη εκδήλωση εδώ στο "Ζεύκι" και είναι η μοναδική απ' ότι γνωρίζω σε όλη την Ήπειρο. 

Διπλή γιορτή σήμερα. Έτσι λέγαμε στις 25 Μαρτίου όταν πηγαίναμε στο σχολείο. Έτσι λέμε και σήμερα εδώ στο "Ζεύκι". Γιορτή των Παραδοσιακών Σπόρων και Διαγωνισμό του καλύτερου Σκιάχτρου».

Τα σκιάχτρα ή σκιαζούκλια είχαν ως στόχο να "σκιάζουν", να φοβίζουν δηλαδή και να απομακρύνουν κάθε επίδοξο εισβολέα που ήθελε να καταστρέψει τους αγροτικούς καρπούς. Οι εχθροί αυτοί συνήθως είναι τα σπουργίτια, οι καρακάξες, οι κίσσες και άλλα πουλιά. 

Ήταν δηλαδή τα σκιάχτρα οι σιωπηλοί αγροφύλακες που προστάτευαν την φυτική παραγωγή (σταφύλια, καλαμπόκια, κεράσια, ροδάκινα, κ.α.). Σκιάχτρα μερικές φορές έβαζαν και στα κοτέτσια για να προστατέψουν τις κότες από τα "ζουλάπια". 

Είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και ευαισθησίας ντυμένα με παλιόρουχα, κουρέλια και όποια άλλα άχρηστα υλικά μπορούσε να προσθέσει ο λαϊκός δημιουργός. 

Παραγεμισμένα με άχυρο, πριονίδι ή φύλλα από δέντρα, στηριγμένα σε πασσάλους ή στους φράχτες των χωραφιών ως άγρυπνοι φρουροί παντός καιρού να προστατεύουν των μόχθο των αγροτών. Μερικά σκιάχτρα ήταν πραγματικά έργα τέχνης και είχαν πολύ μεγάλη ομοιότητα με τον άνθρωπο που απεικόνιζαν».

Στη συνέχεια τριμελή επιτροπή έκρινε τα 3 καλύτερα σκιάχτρα και βραβεύτηκαν το πρώτο με ένα γεύμα για δύο άτομα στο ''Zεύκι'', το δεύτερο και το τρίτο από δυο φιάλες κρασί ''Zεύκι'' .

Ενημερωτική συζήτηση για τους κινδύνους από τους Γ.Τ.Ο. (μεταλλαγμένα) για την υγεία και το περιβάλλον έγινε από Κ.Π.Ε. Αράχθου που ήταν και ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Διανεμήθηκαν δωρεάν σπόροι και φυτά καθώς και οδηγίες για την διατήρηση των σπόρων. Υιοθετήθηκαν 13 λαχανόκηποι οι οποίοι έχουν αυτόματο πότισμα.

Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα.

maxitisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Με επιτυχία η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στο Βαθύκαμπο Κεντρικού
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 4036356304030676445
Σχόλια
item