Η δύναμη της αναπνοής – Τα δώρα της αναπνοής

Η δύναμη της αναπνοής – Τα δώρα της αναπνοής
O τρόπος που αναπνέουμε είναι ο τρόπος που ζούμε. Ο μέσος άνθρωπος αναπνέει 21.600 φορές το 24ωρο (15 αναπνοές το λεπτό x 60 λεπτά x 24 ώρες). Η διαδικασία της αναπνοής είναι το θεμέλιο για όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου και των ενεργειακών κέντρων του σώματός μας, ενώ είναι η μόνη φυσιολογική λειτουργία που μπορούμε να ελέγξουμε. 
Αναπνέουμε όμως σωστά;Παρατηρήστε ένα μωρό και θα κάνετε μια σημαντική ανακάλυψη: με κάθε εισπνοή η κοιλιά φουσκώνει σαν μπαλόνι, το στέρνο ανασηκώνεται και στην εκπνοή πέφτει, σαν μια βάρκα που ταλαντεύεται στα κύματα. 
Αναπνέοντας χωρίς προσπάθεια, το μωρό ζει τη στιγμή, δεν θυμάται το παρελθόν, δεν ανησυχεί για το μέλλον, απλά δέχεται ενέργεια από το σύμπαν και την επιστρέφει.
Ακολουθεί τη φυσική ροή των πραγμάτων.
Δυστυχώς, μεγαλώνοντας αρχίζουμε να ελέγχουμε τον εαυτό μας, προσπαθούμε να «κάνουμε το σωστό» για να κερδίσουμε την αποδοχή των άλλων. Τείνουμε λοιπόν να έχουμε μια σύντομη, κοφτή αναπνοή, ενώ υπάρχουν στιγμές που σταματάμε ακόμα και να αναπνέουμε. Τότε ακριβώς χάνουμε την επαφή με το «εδώ και τώρα», με τη θαυμάσια αίσθηση ότι είμαστε ζωντανοί. 
Για παράδειγμα, όσοι εκπνέουν με δύναμη συνήθως είναι άτομα που αρνούνται τα συναισθήματά τους, κουβαλούν φόβους ή ενοχές και νιώθουν ότι είναι ανάξιοι. Αντίθετα, όσοι εισπνέουν με δύναμη είναι συνήθως άτομα που προσπαθούν υπερβολικά, που συνεχώς αγωνίζονται κινητοποιούμενα κυρίως από συναισθήματα ανεπάρκειας.
Αποκαθιστώντας την αναπνοή
Μπορούμε να αρχίσουμε να αναπνέουμε σωστά αν συνειδητά και συστηματικά επικεντρωθούμε σε αυτή τη λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τεχνικές διαλογισμού βασίζονται στην αναπνοή. 
Στην ουσία, οι στάσεις στη γιόγκα (asanas) δημιουργήθηκαν για να δυναμώσουν το σώμα προκειμένου να μπορούμε να καθόμαστε στην κατάλληλη θέση για να αναπνεύσουμε (pranayama) και να διαλογιστούμε. Η αναπνοή είναι η πιο σημαντική πτυχή της γιόγκα και μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες για τη διατήρηση της υγείας.
Οι γιόγκι δημιούργησαν διάφορες μορφές αναπνοής καθώς με το χειρισμό της διευκολύνουμε και επιτυγχάνουμε διάφορες αντιδράσεις από το σώμα. Ας δούμε την πιο βασική, την αναπνοή σε τρία στάδια: Εισπνεύστε αργά από τη μύτη μέχρι να νιώσετε ότι γεμίζει με αέρα όλη η περιοχή της κοιλιάς.
Μην σταματήσετε όμως, συνεχίστε μέχρι να νιώσετε το στήθος και τους πνεύμονες γεμάτους αέρα, ακόμα και μέχρι τη βάση του λαιμού. 
Κρατήστε την αναπνοή για μία στιγμή και κατόπιν αρχίστε να εκπνέετε αργά, ξανά από τη μύτη, μέχρι και η τελευταία σταγόνα αέρα να αδειάσει από τους πνεύμονες και την κοιλιά σας. Βεβαιωθείτε ότι ο αφαλός σας μπαίνει μέσα στην κοιλιά, σχεδόν ακουμπά στη σπονδυλική σας στήλη, είναι σημάδι ότι έχει φύγει όλος ο αέρας. Επαναλάβετε.
Καθίστε αναπαυτικά και κάνετε αυτή την άσκηση επί δέκα λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Σύντομα θα αρχίσετε να παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές.
Τα δώρα της αναπνοής
Καθώς η αναπνοή σας θα γίνεται βαθύτερη και πλήρης, θα νιώσετε τον εαυτό σας να ανοίγει, να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο εσωτερικά. Η αναπνοή μάς επαναφέρει στον πυρήνα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά ιερά κείμενα η λέξη για την αναπνοή επίσης σημαίνει ψυχή και πνεύμα: στα αρχαία ελληνικά η ψυχή προέρχεται από το ρήμα «ψύχω», που σημαίνει αναπνέω. Το ίδιο ισχύει και για τον όρο anima στα λατινικά.
Η αναπνοή βοηθά να διώξουμε τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα και το νου. Μας βοηθά να ξεφορτωθούμε όλες τις ανησυχίες και τις εντάσεις και μας επαναφέρει στην αληθινή μας φύση.
Με τη σταθερή εξάσκηση, μπορούμε να αλλάζουμε την καθημερινή μας εμπειρία, ενώ με την εις βάθος εξερεύνηση των δυνατοτήτων της μπορούμε να απαλλάξουμε το υποσυνείδητο από «σκουπίδια» που μας κρατάνε παγιδευμένους σε παλιά μοτίβα και πρότυπα.
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να επηρεάσετε την αναπνοή σας.
Υπάρχουν ασκήσεις που μας γεμίζουν ενέργεια και δύναμη. Άλλες, όπως η αναπνοή από κάθε ρουθούνι ξεχωριστά, μας βοηθούν να εξισορροπήσουμε τα συστήματα στον οργανισμό μας (νευρικό, ενδοκρινικό κ.λπ). Κάποιες μας βοηθούν να απαλλαγούμε από υποσυνείδητα συναισθηματικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται και διαιωνίζονται εξαιτίας των πεποιθήσεών μας αλλά και με τον τρόπο που αναπνέουμε. 

Μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές και μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε την αναπνοή ως ένα εργαλείο μεταμόρφωσης, μπορούμε σταδιακά να αποκτήσουμε μια αίσθηση ευημερίας και πνευματικής εγρήγορσης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα ειδικό πριν ξεκινήσετε. Στο διαδίκτυο επίσης υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι ιστότοποι με πληροφορίες και οδηγίες για καλύτερη, βαθύτερη αναπνοή. Μην περιμένετε λοιπόν. Ξεκινήστε…

Η σωστή αναπνοή κάνει θαύματα!

epirusblog.gr
5 of 5
Η δύναμη της αναπνοής – Τα δώρα της αναπνοής
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1019253601512454837
item