Γιάννενα: Γενική απεργία κόντρα στα νέα μέτρα Γιάννενα: Γενική απεργία κόντρα στα νέα μέτρα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Γενική απεργία κόντρα στα νέα μέτρα

Γιάννενα: Γενική απεργία κόντρα στα νέα μέτρα

Δε στάθηκαν ικανά τα αντίμετρα να κάμψουν τις αντιδράσεις εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, ελευθέρων επαγγελματιών, συνταξιούχων και πλήθους σωματείων και κοινωνικών φορέων, που διαδηλώνουν αύριο ενάντια στα νέα μέτρα.

Λίγο πριν την ψηφοφορία των μέτρων της συμφωνίας στη Βουλή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΠΑΜΕ, κινητοποιούν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια κινητοποίηση που στόχο έχει να ασκήσει πίεση στην κυβερνητική πλειοψηφία ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει την αυριανή 24ωρη απεργία και τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ως «μητέρα των μαχών» απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων, που, εάν εφαρμοστούν, θα γίνει ακόμη πιο δυσβάστακτο το παρόν και πιο αβέβαιο το μέλλον. 


Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν στις 17 και στις 18 Μαΐου.

Στα Γιάννενα, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο αποτελούν τις δύο «ομπρέλες» των πρωτοβάθμιων σωματείων και διοργανωτές των δύο ξεχωριστών συγκεντρώσεων και πορειών, που πραγματοποιούνται στην πόλη. Παρά ταύτα, στόχος όλων είναι η μαζική συμμετοχή και αντίδραση απέναντι στα μέτρα, που προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές.


Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από το δημαρχείο Ιωαννίνων, καλώντας το σύνολο της γιαννιώτικης κοινωνίας να συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση. Μαζί του βρίσκονται πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, επιστημονικοί κλάδοι, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις.


«Η συμφωνία και τα μέτρα, που πρόκειται να ψηφιστούν, αποτελούν ακόμα μια προσπάθεια επιβολής του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου δόγματος σε μια κοινωνία, βαθιά πληγωμένη από την ανεργία, την ατελείωτη λιτότητα, την φτωχοποίηση ολοένα και πλατύτερων ομάδων, την αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων. 


Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ, να δώσουμε μαζικά και συλλογικά ένα μήνυμα προς όλους όσοι ονειρεύονται τη μετατροπή της χώρας σε υπόδειγμα μετάλλαξης και φτωχοποίησης της μέσα από την συνεχιζόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ότι τα όρια μας έχουν εξαντληθεί. 

Είναι, επίσης, ανάγκη να δηλώσουμε, με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, πως η τακτική των συνεχών υποχωρήσεων στις απαιτήσεις των δανειστών, είναι αδιέξοδη και καταστροφική για τους εργαζόμενους και την κοινωνία και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας.

Στη συγκέντρωση του δημαρχείου κάλεσε και ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΕΚΙ «Δημοκρατική Συνεργασία» Τάσος Γκάρτζιος, καθώς και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης.


Εκ μέρους των συνταξιούχων του δημοσίου και του ΟΑΕΕ, οι Μιχάλης Αυδίκος, Κώστας Καρράς και Χάρης Αθανασίου, υπογράμμισαν τις τεράστιες περικοπές που έχουν σημειωθεί στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και τη φτωχοποίηση των απομάχων της εργασίας. Όπως σημείωσαν, οι συνταξιούχοι έχουν δεχθεί 23 περικοπές στα χρόνια των μνημονίων.

ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟ ΕΚΙ Για συμφωνία «ληστεία» κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καλώντας τους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους να αντιδράσουν στη νέα επίθεση που δέχονται και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στην οδό Αβέρωφ.


«Το πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάσανα για τους εργαζόμενους.     


Τα νέα μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά που κατακαίει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, διαμορφώνουν μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές. 

Τα αντίμετρα, που αναφέρει η κυβέρνηση, είναι κοροϊδία. Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους. Μεγάλο κομμάτι των δήθεν αντιμέτρων ενισχύει άμεσα μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους. Κανένας συμβιβασμός με τη νέα συμφωνία-ληστεία, το 4ο μνημόνιο», αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν και όλα τα ταξικά, πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων. «Απευθυνόμαστε σε σένα στη μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη εργαζόμενη, στην άνεργη, στην αγρότισσα, στη φοιτήτρια, στη συνταξιούχο, στη νέα μητέρα. 


Σε σένα που βιώνεις την ανασφάλεια της ανεργίας, της απλήρωτης ή ανασφάλιστης δουλειάς, της απόλυσης, του πετσοκομένου μισθού και της σύνταξης. 

Σε σένα που ζεις με τον καθημερινό εφιάλτη από τα μπιλιετάκια της ΔΕΗ, της εφορίας, του ΟΑΕΕ. 

Σε σένα που βιώνεις το καθημερινό άγχος να συνδυάσεις εργασία και μητρότητα. Σε σένα που ξυπνάς καθημερινά με την αγωνία για το μέλλον το δικό σου και της οικογένειάς», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Με κατεβασμένα ρολά στα καταστήματα συμμετέχει στην κινητοποίηση ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, καλώντας όλους τους καταστηματάρχες να στείλουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα τόσο απέναντι στα μέτρα, όσο και απέναντι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.


«Για μας τους αυτοαπασχολούμενους η κυβέρνηση προωθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή με το νέο μνημόνιο αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστο 18% που όσο αυξάνουν τα εισοδήματα θα φτάσει και το 30%. Μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που θα μας οδηγήσει σε φυσική εξόντωση.


Όλα αυτά τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση παίρνονται για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου. 


Θέλουν με παλιά και νέα μέτρα να συγκεντρωθεί η αγορά σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις», αναφέρει στο κάλεσμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί, έξω από τη δημόσια βιβλιοθήκη.

Σήμερα η απεργία των δημοσιογράφων
Μια ημέρα νωρίτερα, από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης, με στόχο να καλυφθούν οι κινητοποιήσεις, απεργούν οι δημοσιογράφοι με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των Ενώσεων. Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Συντακτών Ηπείρου, Πελοποννήσου και Νήσων.


Κύρια αιτήματα είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα. «Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι του σκληρά δοκιμαζόμενου εργατικού κινήματος και της ελληνικής κοινωνίας. 


Αντιδρούμε-εναντιωνόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα και στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, που πλήττουν πάλι κατάφωρα το σύνολο του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέες περικοπές σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, και δριμεία φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους. 

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών», αναφέρει η ΠΟΕΣΥ στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. 

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Γενική απεργία κόντρα στα νέα μέτρα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6606287022406961209
Σχόλια
item