Γιάννενα: Συνάντηση Χρ.Στυλιανίδη Με Τον Δήμαρχο

Γιάννενα: Συνάντηση Χρ.Στυλιανίδη Με Τον Δήμαρχο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα του προσφυγικού απέκτησε ο Δήμος Ιωαννιτών μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Παντελής Κολόκας, με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστο Στυλιανίδη.


Ο κ. Στυλιανίδης στα πλαίσια της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώνεται στα Γιάννενα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου και είχε μια μακρά και παραγωγική συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού, αντιδήμαρχο.


Ο Επίτροπος ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να διαχειριστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα του προσφυγικού ο Δήμος αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα του για την συνολική προσπάθεια που έχει γίνει ,παρά τους κατά καιρούς αιφνιδιασμούς με τους όποιους βρέθηκε αντιμέτωπος.


Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε μάλιστα ως πρότυπο τη δουλειά που έχει γίνει εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει από τη μεριά του τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο το επόμενο διάστημα γύρω από το θέμα αυτό.


Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα αιτήματα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση, μέσα από τις προβλεπόμενες από την Ε.Ε. διαδικασίες, έργων ανακαίνισης – αναπαλαίωσης κτιρίων που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα προκείμενου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.


Στόχος είναι, μέσα από κοινές δράσεις με την κοινωνία των Ιωαννίνων, οι χώροι να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες – για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή τους- όσο και από τους κατοίκους του Δήμου.

Να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς Οργανώσεις, τις πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο και τις εθελοντικές ομάδες έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφυγών και όχι –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- της άμεσης ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.


Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο κ. Κολόκας, ενημέρωσαν τον Επίτροπο για το σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων, θέτοντας όμως παράλληλα το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και τη σημασία που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους.

Οι δηλώσειςΟ κ. Στυλιανίδης αφού τόνισε πως η παρουσία του στην πόλη μας και η συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο επιβεβαίωσε τα στοιχεία που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον τρόπο υποδοχής των προσφύγων στα Γιάννενα, δήλωσε περήφανος ως Έλληνας, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε,  οι Έλληνες δίνουν το παράδειγμα και κρατούν ψηλά τη σημαία του ηθικού πλαισίου της Ε.Ε. που βασίζεται στην αλληλεγγύη.


«Βασική μας αρχή είναι πως πρέπει οι κοινότητες που υποδέχονται στους πρόσφυγες να είναι κι αυτές έτοιμες να υποστηρίξουν την υποδοχή αλλά και να νοιώσουν ότι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας κάποια στιγμή και κάποια μορφή οφέλους.


Στόχος μας είναι να μεταφερθεί μεγάλο μέρος των προσφυγών από τα κέντρα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και να προχωρήσει το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.


Ο ίδιος σημείωσε πως πέραν των χρημάτων που δίνονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στις Μ.Κ.Ο. υπάρχει περίπου 1 δις ευρώ το οποίο διοχετεύεται μέσα από κρατικά κανάλια σε συνεργασία κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης σε ερώτηση δημοσιογράφων για την καταγγελία που ο ίδιος έκανε  σχετικά με την ύποπτη δράση συγκεκριμένης ΜΚΟ στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο αυτό χτυπήθηκε εν τη γενέσει του παραπέμποντας σε λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης  (OLAF).


Από τη μεριά του ο κ. Μπέγκας τόνισε πως η παρουσία του Επιτρόπου  Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πόλη αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πόλη, εξηγώντας πως η συζήτηση που προηγήθηκε επικεντρώθηκε στη διαχείριση του παραφυσικού από εδώ και πέρα. 
Μετά το στάδιο δηλαδή της υποδοχής.

«Όπως όλοι ξέρετε το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα δυναμικό και εξελισσόμενο. 


Εμείς εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν από εδώ και πέρα για να μπορέσει η τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων να δημιουργήσει κάποιες παρακαταθήκες σε ορισμένα επίπεδα, όπως η ενίσχυση κάποιων υποδομών του Δήμου και οι ενέργειες ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κολόκας σημείωσε τα εξής: «Από το 2015 ο Δήμος μας είναι μέλος του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης αρχικά με στόχο την υποστήριξη των Αρχών της πόλης με τεχνογνωσία και κατάλληλη ερευνητική μεθοδολογία για τη συγκρότησης ενός Διαπολιτισμικού σχεδιασμού και την εμπλοκή όλο και περισσότερων πολιτιών σε αυτόν. 


Όραμά μας είναι η ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας που αξιοποιεί ενεργά τους πρόσφυγες-μετανάστες, γηγενής, ευπαθείς ομάδες, ΑΜΕΑ και γενικότερα όλους τους πολίτες. Κύριο μέλημά μας είναι η αναγνώριση και η συμπερίληψη της διαφορετικότητας στις δομές, τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του Δήμου».

epirus-tv-news.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συνάντηση Χρ.Στυλιανίδη Με Τον Δήμαρχο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 624724951214545170
item