Τρεις δικαστικές αποφάσεις κατά της κυβέρνησης μέσα σε δύο ημέρες προκάλεσαν τρικυμία στο Μαξίμου

Τρεις δικαστικές αποφάσεις κατά της κυβέρνησης μέσα σε δύο ημέρες προκάλεσαν τρικυμία στο Μαξίμου
Πολιτική θύελλα αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι τρεις αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας που αποδείχθηκαν αρνητικές για την κυβέρνηση.
Οι τρεις αποφάσεις-βόμβες για την κυβέρνηση
Την αρχή έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο την Τρίτη καθώς γνωμοδότησε ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Το ίδιο ανώτατο δικαστήριο, χθες, έκρινε επίσης ομόφωνα την αντισυνταγματικότητα της παράτασης χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.
Παράλληλα, στην ίδια διάσκεψη, έπεσε δεύτερη βόμβα στο ζήτημα των συμβασιούχων καθώς το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους.
Την ίδια στιγμή χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρες ως μη νόμιμες τις απολύσεις τεσσάρων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών κρατικών νοσοκομείων που έγιναν το 2015 με τις αποφάσεις των υπουργών υγείας Ξανθού και Πολάκη. 
Μαξίμου για συντάξεις: «Γνωμοδοτικός» ο χαρακτήρας του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το Μαξίμου επιχείρησε με non paper να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει «αμιγώς γνωμοδοτικό» χαρακτήρα.
«Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών», προσέθετε το Μαξίμου για το non paper.
Βολές Μητσοτάκη για τους συμβασιούχους
Με αφορμή τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παίζει με τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. «Δυστυχώς, δεν ακούν καμία σοβαρή και υπεύθυνη φωνή», σημειώνει στη δήλωσή του ο αρχηγός της ΝΔ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ψεύδεται, παρανομεί και κοροϊδεύει τους πολίτες». «Στήνουν ανεύθυνα ένα εμπόριο ελπίδας, μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τζανακόπουλος: Δεσμευόμαστε για τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων
Από τη χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ ξεκίνησε, την Πέμπτη, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας.
Εισαγωγικά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, δημοσιοποίηση της απόφασης στον Τύπο - «αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους φαινόμενα παρουσιάζονται επιδρώντας αρνητικά στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης που οφείλει να προστατεύει πρώτα και κύρια η ίδια τον εαυτό της από την προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης των αποφάσεων της», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια «απαράδεκτη» ανακοίνωση και ότι επιδεικνύει «χαιρεκακία» σε ένα θέμα που οι κυβερνήσεις του κόμματός του προκάλεσαν. 
Επί της ουσίας της υποθέσεως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετέφερε τη δέσμευσή της ότι: «Θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία νομοθετική ή άλλη για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων». Επίσης, ότι «θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρεία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε στη χώρα με ευθύνη των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Όμως, συμπλήρωσε ότι «το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα κληθεί σύντομα να πάρει σαφή και συγκεκριμένη θέση».
Σκουρλέτης: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «εικαζόμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου» για τις παρατάσεις των συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Από νωρίς σήμερα το πρωί, με αφορμή ανυπόγραφο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο δεν επικαλείται καν -για λόγους παραπάνω από προφανείς- πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα παρακολουθούν με αγωνία έναν ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί του θέματος του κύρους της παράτασης των συμβάσεων εργασίας τους», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης
«Οι πρόθυμοι σχολιαστές δεν περιορίζονται μόνο στην αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση, με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει», σημείωσε επίσης ο κ. Σκουρλέτης ενώ τόνισε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία».
Παραίτηση Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους ζήτησε η ΚΕΔΕ
Λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών χθες, η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Σκουρλέτη με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους.
«Πλέον, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είναι διπλά έκθετος. Και οι εργαζόμενοι είναι στον «αέρα», ενώ πολλοί Δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας. 
Δυστυχώς, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αποδεικνύεται ανίκανη να δώσει οποιαδήποτε λύση στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης . Αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», ανέφερε η ΚΕΔΕ. 
«Ο κ. Σκουρλέτης οφείλει να ζητήσει συγγνώμη καταρχήν από τους εργαζόμενους, τους οποίους ουσιαστικά εξαπάτησε τάζοντας τους "λαγούς με πετραχήλια"» ανέφερε η ΚΕΔΕ ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να αλλάξει τον κ. Σκουρλέτη και να ορίσει στη θέση του ένα πρόσωπο που θα είναι ικανό να διαχειριστεί τα δύσκολα προβλήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση».
ΝΔ για διοικητές νοσοκομείων
Όσον αφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τους διοικητές νοσοκομείων ο Βασίλης Οικονόμου αναφέρει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε ένα νέο "χαστούκι" στην Κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να εγκαθιδρύσει ένα σκληρό κομματικό Κράτος».
«Υπενθυμίζεται ότι το 2015 με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας παύθηκαν από τα καθήκοντά τους η συντριπτική πλειοψηφία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητικών των δημόσιων νοσοκομείων. Η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει, από την πρώτη στιγμή, τις παράνομες διώξεις που είχε εξαπολύσει η Κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

epirusblog.gr
5 of 5
Τρεις δικαστικές αποφάσεις κατά της κυβέρνησης μέσα σε δύο ημέρες προκάλεσαν τρικυμία στο Μαξίμου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2163542063112027768
item