Άρτα: Πήξαμε στις συσκέψεις Άρτα: Πήξαμε στις συσκέψεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Πήξαμε στις συσκέψεις

Άρτα: Πήξαμε στις συσκέψεις

Χωριστοί δρόμοι για τον τουρισμό από ΠΕ Άρτας και Δήμο Αρταίων - Αλλά οι τουρίστες, που να βρίσκονται -Συναντήθηκαν ξανά τα ίδια άτομα για το ίδιο θέμα.

Δεν κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενιαίου φορέα για την τουριστική προβολή με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων και των εμπλεκόμενων συλλόγων και φορέων σε επίπεδο νομού, από τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 18 Μαΐου, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας και θεματικού αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτου Ιωάννου.
SYSKEPSH TOYRISMOS PE ARTAS 2017 MAIOS PANEL
Στην εν λόγω σύσκεψη με θέμα τον τουρισμό είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν επίσης ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Καλλίνικος, ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ευθύμιος Σιντόρης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου, οι Δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης, Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο αντιδήμαρχος Αρταίων αρμόδιος επί των Οικονομικών, Χριστόφορος Σιαφάκας, η υπεύθυνη γραφείου Τουρισμού Κεντρικών Τζουμέρκων Έλια Στασινού, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρης Χουλιάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, η πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων και Ξενώνων Νομού Άρτας «Ο Άραχθος» Γεωργία Πατέντα και το μέλος του Δ.Σ. Μαρία Παπαβασιλείου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστασία Σίμου και Δημήτρης Βαρέλης, εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, εκπρόσωπος του ΕΟΤ κ.α.
Η σύσκεψη ήρθε μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη που είχε προηγηθεί στο Δήμο Αρταίων με τους περισσότερους από τους εκπροσώπους να έχουν τοποθετηθεί ήδη αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους σε σχέση με τις υποδομές, την προβολή κλπ, πάντα σε συνδυασμό με το βασικό ζητούμενο που είναι να αποτελέσει τουριστικό προορισμό ο νομός.
Ωστόσο για ακόμη μια φορά σχεδόν όλοι αναφέρθηκαν στην σχετική αύξηση ζήτησης που παρουσιάζει η περιοχή εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν κάτι που συνέδεσαν τόσο με τις δράσεις προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου όσο όμως και με τις υποδομές πρόσβασης όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι Εγνατία – Ιόνια, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου.

Απερρίφθη ο δήμος Αρταίων
Η προγραμματική σύμβαση πάντως που έφερε μαζί του προκειμένου να την καταθέσει προαιρετικά στην συνεδρίαση, ο αντιδήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, φάνηκε από αρκετούς να μην υιοθετείται, καθόσον υπογραμμίστηκε πως η Περιφέρεια Ηπείρου μπορεί να λειτουργήσει ως ενιαίος φορέας για την προβολή συνολικά της Ηπείρου και εν προκειμένω της Άρτας. 
Αυτό επανέλαβαν στις δηλώσεις τους επίσης οι δυο αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Ψαθάς και Στράτος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας ότι η αντίστοιχη προσπάθεια προ διετίας σ’ επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτόνομα για την προβολή της Ηπείρου Φορέας Τουρισμού, είχε τελικά συναντήσει την άρνηση των δημοσίων φορέων που δεν επιθυμούσαν να αφήσουν τον τομέα τουριστικής προβολής και τα αντίστοιχα κονδύλια που τον συνοδεύουν, σε κάποιον άλλο, μη υπογράφοντας την τελική σύμβαση δημιουργίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς μάλιστα υπογράμμισε ότι παρότι είχαν όλα συμφωνηθεί και οι ιδιώτες εκπρόσωποι είχαν σθεναρά υποστηρίξει την σύσταση, προ της τελικής υπογραφής διαφοροποιήθηκαν οι δημόσιοι φορείς και κυρίως οι μεγαλύτεροι Δήμοι της Ηπείρου, οπότε η όλη προσπάθεια έπεσε στο κενό.
SYSKEPSH TOYRISMOS PE ARTAS 2017 MAIOS 1A

Δήλωση Ψαθά
Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του κ. Ψαθά με αφορμή την σύσκεψη έχουν ως εξής: «Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση από φορείς κι εκπροσώπους ιδιωτικών φορέων και νομίζω ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολύ ώριμες κι εντός των στόχων που έχουμε θέσει ως Περιφέρεια κι εντός των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη από την ΠΕ Άρτας.
Ήταν μια συζήτηση όπου διαπιστώθηκε η αγωνία όλων των συμπορευόμενων φορέων να αναπτύξουμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω στον τουριστικό τομέα. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε ακόμη».
Αναφορικά με τις υποδομές στο νομό της Άρτας, ο κ. Ψαθάς επισήμανε: «Η ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, υπάρχει μια δυσκολία, εφόσον κάνετε λόγο για τις υποδομές πρέπει να σημειώσω ότι πράγματι χρειάζονται βελτίωση. 
Έχουμε στην Περιφερειακή Ενότητα ελλείψεις, υπάρχουν κενά που έρχονται από δεκαετίες πριν τα ζητήματα αυτά στις υποδομές και προσπαθούμε τώρα να τα βελτιώσουμε και να καλύψουμε αυτά τα κενά. 
Όμως χρειάζεται παράλληλα και η εγρήγορση από τους ιδιωτικούς εμπλεκόμενους φορείς, διότι για παράδειγμα σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση για θρησκευτικό τουρισμό η Άρτα την ίδια ώρα έχει έλλειψη η περιοχή από τουριστικά καταλύματα για να φιλοξενηθούν μεγάλες τουριστικές αποστολές. 
Οπότε χρειάζονται επενδύσεις τις οποίες τις κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία». Ακόμη πρόσθεσε πως: «Υπάρχουν σημεία τα τελευταία χρόνια όπως ο Αμβρακικός Κόλπος (Κορωνησία –Κόπραινα) σημεία της Άρτας όπως Παρηγορήτισσα- Γεφύρι, σημεία στα Τζουμέρκα όπως το Βουργαρέλι και γύρω περιοχές, στις οποίες παρατηρείται αύξηση του τουριστικού ρεύματος. 
Αυτή η αύξηση είναι διαπιστωμένη όμως παρατηρούνται ελλείψεις. Όσοι έρθουν στο Γεφύρι ή την Παρηγορήτισσα είναι δύσκολο να διανυκτερεύσουν στην Άρτα, να καταναλώσουν ένα γεύμα. 
Οπότε αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα και πρέπει να το δούμε ως Αρτινοί πέρα από το συνολικότερο προγραμματισμό που γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, να δούμε κι εμείς ως Άρτα τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε αυτή την τάση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς υπογράμμισε ακόμη ότι σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου τόσο από την πλευρά του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, όσο και του ιδίου, υπάρχει πάντα η βούληση και η επιμονή στη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Διαφωνία για τα κονδύλια
Αναφερόμενος στην αποτυχημένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου να συσταθεί ενιαίος Φορέας τουριστικής προβολής της Ηπείρου κατά τα επιτυχημένα πρότυπα άλλων τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, επισήμανε την διαφωνία των δημοσίων φορέων στην τελική υπογραφή και κυρίως μεγάλων Δήμων της Ηπείρου, λέγοντας ωστόσο ότι η δική του θέση είναι υπέρ του Φορέα και επισήμανε σχετικά: «Τελικά υπήρξε διαφωνία διότι θα χάνανε οι δημόσιοι κυρίως φορείς τις δικές τους πρωτοβουλίες τις οποίες θα είχε πλέον ο ενιαίος φορές συλλογικά.
Είμαι υπέρ της σύστασης φορέα διότι έχει πλεονεκτήματα. Διότι έχεις πλέον εξειδικευμένους ανθρώπους να ασχολούνται με τον τουρισμό κι όχι τον αντιπεριφερειάρχη Β. Ψαθά, ή τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, αλλά αποκλειστικά υπάλληλοι που απολογούνται για το παραγόμενο έργο στο Διοικητικό του Συμβούλιο. 
Ο φορέας έχει έξοδα, έχει έσοδα και αποτελούσε ένα εγχείρημα για μας η σύστασή του χωρίς να έχει το πλειοψηφικό πακέτο η Περιφέρεια. Το πλειοψηφικό πακέτο θα το είχαν οι ιδιώτες που έδειξαν ιδιαίτερη ζέση για το εγχείρημά μας αυτό, όμως τελικά διαφώνησαν οι δημόσιοι φορείς και κυρίως οι μεγάλοι Δήμοι, αναφέρομαι σε όλη την Ήπειρο».
Στο ερώτημά μας ωστόσο για το ποια είναι η θέση του στην πρόταση δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης τουριστικής προβολής ενιαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, απάντησε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα. Κάθε πράγμα έχει τα αρνητικά του και τα θετικά του. 
Αυτό που πραγματικά θα ήθελα είναι η σύσταση ενός μόνο ενιαίου φορέα σε επίπεδο Ηπείρου, κι όχι επειδή υπηρετώ τον θεσμό της Περιφέρειας αλλά γιατί νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο, θα ήταν πιο καλό να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας για όλη την Ήπειρο».
SYSKEPSH TOYRISMOS PE ARTAS 2017 MAIOS 2
Ικανοποίηση Ιωάννου
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αρμόδιος για θέματα τουριστικής προβολής της Ηπείρου, Στράτος Ιωάννου, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο νομού με όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματίες του είδους. 
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών του κλάδου -κάτι που είναι σημαντικό διότι καταγράφηκαν πολλές γόνιμες προτάσεις- που θα λάβουμε υπόψη μας ως Περιφέρεια, όπως κάνουμε πάντα και θα σχεδιάσουμε παρεμβάσεις πάνω σε αυτά για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν της Άρτας. 
Το οποίο για μας είναι ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια δείχνει να καταγράφει αυξητική τάση και που όμως τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει πίσω, το φυσικό περιβάλλον έχει μείνει αναλλοίωτο, έχουν γίνει παρεμβάσεις αναστήλωσης των μνημείων κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί ένα νέο τουριστικό προϊόν έτοιμο να δεχθεί επισκέπτες», είπε.
Απαντώντας στο ερώτημα της αγωνίας που εισέπραξε από τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για την προβολή της Άρτας ως προορισμού εντός του γενικότερου πλαισίου της Περιφέρεια Ηπείρου όσο και για το νέο βίντεο προβολής με τίτλο «Ανακαλύψτε την άλλη Ελλάδα του υπουργείου Τουρισμού και το χρόνο που αναφέρεται στην Ήπειρο», ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε: «Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια ως αιρετή Περιφέρεια, πάντα και στα ταξίδια που γίνανε τουριστικών πρακτόρων ή δημοσιογράφων όπως και στις εκθέσεις, πάντα υπήρχε μια ίση θέση για την ΠΕ Άρτας και τους δήμους της όπως υπήρχε και για τους άλλες Ενότητες και τους Δήμους τους. 
Έτσι όλα τα ταξίδια εξοικείωσης περνούσαν από το νομό της Άρτας και έτσι θα συνεχίσουμε και θα υπάρχει μια ισοκατανομή, διότι ο περιφερειάρχης μας Αλέξανδρος Καχριμάνης κι εγώ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη στην Ήπειρο και να μην είναι αποσπασματική σε κάποια μόνο μέρη της Ηπείρου. 
Δίνουμε λοιπόν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Άρτα, η οποία όπως σωστά είπατε τα προηγούμενα χρόνια είχε μείνει πίσω, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος κι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για το σκοπό αυτό».
Για το νέο μήνυμα προβολής ο ίδιος είπε ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παρουσιαστεί από την υπουργό Τουρισμού κι έχει η Ήπειρος μια εξέχουσα θέση στην προβολή με τίτλο «ανακαλύψτε την άλλη Ελλάδα». 
Νωρίτερα στη σύσκεψη είχε μεταφέρει και την πρόθεση της Περιφέρειας να προχωρήσει σε γαστρονομικό συνέδριο σε επίπεδο Ηπείρου, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας μετά και τη σύσκεψη ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βοήσει η περιφέρεια τους Δήμους σε επίπεδο προβολής ίσως με κάποια φυλλάδια ή άλλες ενέργειες.
Προτάσεις για Τουρισμό
Τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας για τον Τουρισμό ανέπτυξε και ο πρόεδρός του κ. Χρήστος Παπάζογλου στη διάρκεια σύσκεψης φορέων για τις «προοπτικές του τουρισμού στο νομό Άρτας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, υπεύθυνου για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. Στράτου Ιωάννου και παραγόντων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Π.Ε. Άρτας.
Ο κ. Παπάζογλου αφού υποστήριξε ότι η Περιφέρεια είναι ο κατάλληλος φορέας να συντονίσει τις όποιες ενέργειες γίνονται για το τουριστικό προϊόν της Άρτας, αναφέρθηκε στο τουριστικό συνέδριο που διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2016 το Επιμελητήριο Άρτας, στο οποίο όπως είπε ακούστηκαν πολλές ιδέες και προτάσεις από έμπειρα στελέχη του τουρισμού, οι οποίες έχουν καταγραφεί και μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για μελλοντικές δράσεις.
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Πήξαμε στις συσκέψεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 4689405199003508065
Σχόλια
item