Γιάννενα: Μάχη με το χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα

Γιάννενα: Μάχη με το χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα

Σε έναν αγώνα δρόμου, με το αποτέλεσμα, όμως, να είναι εξαιρετικά αμφίβολο, έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννιτών, Ένωση Ξενοδόχων και οι κυβερνητικοί βουλευτές, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα ανεφοδιασμού που ανέκυψε, για τις προγραμματισμένες πτήσεις της αεροπορική εταιρία DAT στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Παρά την έντονη κινητοποίηση, υπό την απειλή ακύρωσης των πτήσεων που είχαν συμφωνηθεί με τον ταξιδιωτικό πρακτορείο Apollo, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Δήμαρχος, περιφερειάρχης και Ένωση Ξενοδόχων αναμένεται να δώσουν σήμερα συνέντευξη τύπου, στην οποία θα ενημερώσουν αναλυτικά για τις προσπάθειές τους, αλλά κυρίως για το πώς προέκυψε το πρόβλημα. Βέβαια, το θέμα της έλλειψης εταιρείας που θα εκτελεί ανεφοδιασμό, δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνιδιαστικά. 


Η BP είχε εδώ και καιρό αποχωρήσει, κρίνοντας ασύμφορη την παραμονή της, ωστόσο, αυτό που τονίζεται από τους τοπικούς φορείς, είναι πως υπήρχαν διαβεβαιώσεις για επιστροφή της, στην περίπτωση που εκδηλωνόταν ενδιαφέρον και άρα υπήρχαν παραγγελίες.

Η ξαφνική υπαναχώρηση της εταιρείας από αυτή της την υπόσχεση, δημιουργεί ερωτηματικά στους τοπικούς φορείς, που φτάνουν στο σημείο να πιστεύουν πως υπάρχει «δάκτυλος» για να ναυαγήσουν οι πτήσεις προς τα Γιάννενα, που θα άνοιγαν τον δρόμο για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών. Μάλιστα, βλέπουν πως πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις μπορεί να είναι η Fraport, που ενδεχομένως βλέπει τον κίνδυνο αποδυνάμωσης του αεροδρομίου Ακτίου, καθώς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα είναι οικονομικά πιο ελκυστικό.


Απορίες, ωστόσο, προκαλούν και οι χειρισμοί της αεροπορικής εταιρίας DAT από τη Δανία, που ήρθε σε συμφωνία με την Apollo, χωρίς να φροντίσει να εξασφαλιστεί για τη δυνατότητα ανεφοδιασμού ή να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. 


Οι απορίες αυτές γίνονται πιο έντονες, καθώς ζήτημα θα μπορούσε να προκύψει και στην περίπτωση που το κόστος των καυσίμων ήταν μεγαλύτερο από αυτό σε άλλα αεροδρόμια, κάτι που κανείς δε θα μπορούσε να αποκλείσει.

Λίγες ημέρες πριν την αναμενόμενη άφιξη επισκεπτών από σκανδιναβικές χώρες στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, με τελικό προορισμό τα παράλια της Ηπείρου και της νότιας Αλβανίας, το θέμα του ανεφοδιασμού παραμένει στον… αέρα, με το τελεσίγραφο του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πρακτορείου της Σκανδιναβίας να επικρεμάται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από την περιοχή.


Σε συνέχεια των συζητήσεων των προηγούμενων ημερών, μια ακόμη σύσκεψη με τη συμμετοχή της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και της Ένωσης Ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο διοικητήριο της περιφέρειας. 


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, Α. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κ. Βλάχος, που στην ουσία τελούν εν αναμονή των απαντήσεων από εταιρίες ανεφοδιασμού αεροσκαφών, στις οποίες έχουν απευθυνθεί, προκειμένου να μη «ναυαγήσει» η συνεργασία με τον ταξιδιωτικό πρακτορείο Apollo, που δεν περιορίζεται μόνο στις πτήσεις για αυτή την τουριστική σεζόν.

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι η διάθεση της Apollo να περιμένει έως και την ύστατη στιγμή να βρεθεί λύση και να μην σπεύσει να ακυρώσει τα τουριστικά πακέτα, τα οποία είναι ήδη κλεισμένα. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός πως οι πτήσεις πως το αεροδρόμιο Ιωαννίνων εξακολουθούν να είναι αναρτημένες στη σελίδα της. 

Βέβαια, ακόμη και αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες, η Apollo θα βρει λύση, που ωστόσο μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον των Ιωαννίνων και να βάλει ταφόπλακα σε προσπάθειες ετών για τη διεθνοποίηση του αεροδρομίου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠρωτοβουλίες ανέλαβαν και δύο από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, οι οποίοι απευθύνθηκαν προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και από την πλευρά της.


Σε επικοινωνία, όμως, με τον διοικητή της ΥΠΑ κ. Λιντζεράκο, τονίστηκε πως το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του και είναι αποκλειστικά ζήτημα ενδιαφέροντος από κάποια εταιρεία καυσίμων. Το μόνο κέρδος να είναι πως αποσπάστηκε η δέσμευση α ότι θα παρακαμφθεί το ζήτημα της υψηλής εγγυητικής, αν βρεθεί εταιρεία να αναλάβει τον ανεφοδιασμό, καθώς και θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες για να δοθεί η σχετική άδεια.


Παράλληλα, τονίστηκε πως από την πλευρά της η ΥΠΑ έχει δώσει λύση –έστω και προσωρινή- στο ζήτημα των προϋποθέσεων πυρασφάλειας και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το δορυφορικό σύστημα προσέγγισης.


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μάχη με το χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3461258492965551975
item