Σύνοδος ΝΑΤΟ: Εως 4 λεπτά θα μιλήσει ο καθένας από τους συμμετέχοντες -Τόσο αντέχει ο Τραμπ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Εως 4 λεπτά θα μιλήσει ο καθένας από τους συμμετέχοντες -Τόσο αντέχει ο Τραμπ
Χρονικό όριο στις ομιλίες των συμμετεχόντων στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες βάζουν οι αρμόδιοι, ώστε να μην αποσπαστεί η προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ομιλητές θα πρέπει να αρκεστούν σε δύο έως τέσσερα λεπτά για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, ανέφεραν νατοϊκές πηγές στο περιοδικό Foreign Policy. H σύνοδος των 28 μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαϊου στη βελγική πρωτεύουσα.
«Σαν μικρό παιδί...»
«Είναι λίγο γελοίος ο τρόπος που ετοιμάζονται να χειριστούν τον Τραμπ», ανέφερε μια πηγή. «Λες κι έχουν να κάνουν μ’ ένα παιδί – κάποιον με μικρή διάρκεια προσοχής που δεν γνωρίζει το ΝΑΤΟ, δεν ενδιαφέρεται για βαθιά πολιτικά ζητήματα, για τίποτε. Έχουν φρικάρει.»
Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει κριτική στη Συμμαχία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, αποκαλώντας την «παρωχημένη».
Όταν όμως ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο έδειξε να μαλακώνει τη στάση του. 
Ωστόσο, αν και εξέφρασε την υποστήριξή του προς το ΝΑΤΟ, επανέλαβε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν επωμίζονται το βάρος που τους αναλογεί όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες – οι οποίες θα πρέπει να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει συμφωνία του 2014. 
Από τα μέλη του ΝΑΤΟ μόνον οι ΗΠΑ και λίγες ακόμη χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Βρετανίας, πιάνουν αυτόν τον στόχο.
Ανησυχία για τις αντιδράσεις του απρόβλεπτου Τραμπ
Μολονότι ο Τραμπ υιοθέτησε μετριοπαθέστερους τόνους, ειδικοί ανησυχούν πώς θα αντιδράσει στις «σημαντικές, αλλά οδυνηρά ανιαρές» διπλωματικές συναντήσεις.
«Ακόμη και μια σύντομη σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι πολύ άκαμπτη, πολύ τυπική και βαριά πολιτικά για τον Τραμπ. Δεν θα του αρέσει αυτό», εκτιμά ο Χόρχε Μπενίτεζ, ειδικός σε θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.
Άλλος πρώην αξιωματούχος δήλωσε: «Ο κόσμος φοβάται επειδή είναι απρόβλεπτος [ο Τραμπ], τρομάζουν επειδή δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσει, γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος λέει -ή τουϊτάρει- ό,τι του έρθει στο μυαλό...»

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Εως 4 λεπτά θα μιλήσει ο καθένας από τους συμμετέχοντες -Τόσο αντέχει ο Τραμπ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7861039216744125766
item