Αυτοί είναι οι νέοι φόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες: «Εμείς δεν φέραμε καινούριους φόρους, παρά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ. Η φορολογία είναι ίδια και λίγο ψηλότερη από όταν αναλάβαμε» - Είναι έτσι τα πράγματα;

«Στον κάλαθο των αχρήστων» πέταξε ο πρωθυπουργός τις θυσίες  στις οποίες υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τον ελληνικό λαό το 2016. 

Σε ερώτηση που δέχτηκε κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του χθες στον ΑΝΤ1 γιατί έπρεπε να επιτευχθεί τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι ένα πλεόνασμα όσο ο στόχος (7,2 δισ. ευρώ αντί 900 εκατ. ευρώ), ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «το πλεόνασμα πιάστηκε διότι μειώθηκαν οι κρατικές σπατάλες και καταπολεμήθηκε η φοροδιαφυγή και η διαφθορά», σημειώνοντας «εμείς δεν φέραμε καινούριους φόρους, παρά μια μονάδα αύξηση του ΦΠΑ. 

Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, η φορολογία είναι ίδια και λίγο ψηλότερη από όταν αναλάβαμε».

Τι ξέχασε

Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» (ή δεν άκουσε;) την ομολογία Τσακαλώτου ο οποίος, σε προ 2 μηνών ακριβώς και συνέντευξή του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, έλεγε:

«Υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους; Υπάρχει! Έχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Τα έχουμε ζορίσει.  


Και έχω ομολογήσει ότι κάναμε και λάθος –και για αυτό έχουμε στριμώξει σημαντικά μεσαία στρώματα- στην πρόβλεψή μας πόσο γρήγορα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και, άρα, έπεσε το βάρος σε κάποια μεσαία στρώματα» ήταν τα λόγια του.

Εκτός από την «πρώτη φορά» αύξηση του ΦΠΑ, από 23% σε 24%, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σαν να αγνοούσε -ή να είχαν επιβληθεί σε άλλη χώρα- όλες οι άλλες αυξήσεις φόρων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις το 2016. «Ξέχασε» (ή του φάνηκαν λίγα;) μέτρα όπως:

- αυξήσεις 50% στον ΦΠΑ που επέβαλε στους κάτοικους των νησιών του Αιγαίου. Εκεί ο ΦΠΑ ήταν 16% και πήγε 24%, ενώ ο βασικός συντελεστής φόρου αυξήθηκε από 9% σε 13%. Κάποιος που ζει σε νησί ξοδεύοντας 10.000 ευρώ το χρόνο, πλεόν πληρώνει για τα ίδια πράγματα 10.500 ευρώ και ουσιαστικά χάνει πάνω από μισό μηνιάτικο  το χρόνο

- τα 200 ευρώ επιπλέον που επέβαλε στους φορολογούμενους όταν μειώθηκε τον Μάιο του 2016 η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2.100 ευρώ στα 1.900. Από τον Ιούνιο και μετά «τσεκουρώθηκαν» όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα, επειδή αυξήθηκε η παρακράτηση φόρου με τη νέα κλίμακα.

- η αύξηση 20% στον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, από τα 230 στα 280 ευρώ. Για κάθε 1.000 λίτρα που θα αγόρασαν τον χειμώνα, οι καταναλωτές πλήρωσαν 60 ευρώ επιπλέον φόρους.

Όλοι φτωχότεροι


Και αυτά ήταν μόνον μερικά από τα φορολογικά μέτρα του 2016 (ενώ πχ είχαν αυξηθεί και αυξήθηκαν και άλλο οι προκαταβολές φόρου για την επόμενη χρονιά, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης έως 10% από 5% που μοσνιμοποιήθηκε και παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς κλπ).

Στην πραγματικότητα, τα πλήγματα ήταν πολλαπλά και στο μέτωπο των συντάξεων, ακόμα και για όσους ζούσαν ως τώρα με το ΕΚΑΣ. 


Η «δια νόμου» κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ καταργήθηκε και εν έτει 2017 βγαίνουν νέες συντάξεις 104 ευρώ (98 ευρώ καθαρά) για γυναίκες με 15 έτη ΙΚΑ στα 62 τους, σφαγιάστηκαν ολοκληρωτικά τα μερίσματα στις χήρες και μειώθηκαν επικουρικές συντάξεις. 

Το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης κόπηκε 50% σε σχέση με το 2014 πετώντας εκτός τους περισσότερους δικαιούχους, ενώ στη θέση του ήρθε το ΚΕΑ για όλους αυτούς που ζουν πλέον με 200 ευρώ το μήνα.

Και ενώ αυτά και άλλα μέτρα επιβλήθηκαν το 2016 (πέραν εκείνων από το 2015), για την κυβέρνηση ήταν μόνον η αρχή: από 1.1.2017 επέβαλε και νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων (σε καύσιμα, καφέ, τηλέφωνα κλπ), και τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες καταβαλλόμενες και περαιτέρω μείωση αφορολογήτου.
epirusblog.gr
5 of 5
Αυτοί είναι οι νέοι φόροι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 533493836697937526
item