Ήπειρος: Χαμηλός ο τζίρος στην Αγορά – Μειωμένη η έξοδος προς τα χωριά…ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ!.... Ήπειρος: Χαμηλός ο τζίρος στην Αγορά – Μειωμένη η έξοδος προς τα χωριά…ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ!.... | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Χαμηλός ο τζίρος στην Αγορά – Μειωμένη η έξοδος προς τα χωριά…ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ!....

Ήπειρος: Χαμηλός ο τζίρος στην Αγορά – Μειωμένη η έξοδος προς τα χωριά…ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ!....

«Βουτιά» 130 εκατ. ευρώ το α’ 15νθήμερο Απριλίου

Και με τα λίγα όμως οι Ηπειρώτες ξέρουν πώς να περνούν καλά, ελπίζοντας σύντομα σε… Ανάσταση της Οικονομίας 

 • Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», τείνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να γίνει κανόνας, αφού οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην χώρα και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που είναι διάχυτη στην κοινωνία, είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να υπάρξει η πολυπόθητη – έστω και μικρή – ανάκαμψη! 
Το φετινό Πάσχα ήταν μια ακόμη απόδειξη του τι σημαίνει να βιώνουν οι πολίτες σκληρή λιτότητα, αφού σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος στην αγορά (καταγράφηκε «βουτιά» 130 εκατ. ευρώ το α’ 15νθήμερο), ενώ μειωμένη ήταν σε σύγκριση με πέρυσι και η έξοδος προς τα χωριά. 
Γενικά όμως λιγότεροι επέλεξαν να κάνουν Πάσχα μακριά από τις εστίες τους, με τον βασικό λόγο να παραμένει φυσικά το οικονομικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μειωμένη κίνηση (-15%) παρατηρήθηκε ακόμη στην Κέρκυρα, τον κατεξοχήν κορυφαίο ελληνικό προορισμό για τις μέρες του Πάσχα. 
Ωστόσο, και με λιγότερα, οι Ηπειρώτες γιόρτασαν τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα με λαμπρότητα είτε έμειναν εντός των τειχών, είτε βρέθηκαν στα χωριά τους, ελπίζοντας σύντομα και σε… Ανάσταση της Οικονομίας, μιας και τα πράγματα στην χώρα δεν δείχνουν να ομαλοποιούνται εύκολα!
Λιγότεροι στα χωριά
Το γεγονός ότι στα δημοφιλή Ζαγοροχώρια, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση τις Ημέρες του Πάσχα, με την πληρότητα να ξεπερνά και το 90% (!), δεν σημαίνει ότι ανάλογη ήταν η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές. Χωριά του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων, του Μετσόβου, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν όσους απόδημους ανέμεναν, με τους περισσότερους να μιλούν για μειωμένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι, αν και φέτος υπήρχε και το αβαντάζ του οδικού δικτύου, με την παράδοση τμημάτων της Ιόνιας Οδού, άσχετα εάν τελικά για τους οδηγούς αποδείχτηκε μαρτύριο η επιστροφή (αναλυτικά σε διπλανή στήλη).  
Η σύγκριση με πέρυσι έγινε κατά τις Ακολουθίες του Επιταφίου ή της Ανάστασης, που οι μόνιμοι κάτοικοι κατέγραψαν φέτος λιγότερους, ενώ υποτονική ήταν η κίνηση και στα καφενεία, που άλλες χρονιές το Πάσχα γινόταν το αδιαχώρητο!
Χαμόγελα στο Ζαγόρι!
Βέβαια, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Ζαγορίου έμειναν ικανοποιημένοι από την κίνηση στην περιοχή τους, με τους ξένους επισκέπτες να δίνουν σημαντική ώθηση στον τουρισμό. 
Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας η πληρότητα έφτανε στο 80%, αλλά υπήρξαν και άλλες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που ανέβασαν το ποσοστό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στους δημοφιλέστερους προορισμούς να έχουν έως και 100% πληρότητα και συνολικά στο Ζαγόρι  να κυμανθεί πάνω από το 90%. 
Οι υψηλές πληρότητες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος, ικανοποίησαν τους επαγγελματίες του κλάδου, αφού δούλεψαν πολύ καλά τα περισσότερα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης. Και αυτή η εβδομάδα μέχρι την Κυριακή του Θωμά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου Μιχάλης Βλάχος, οι πληρότητες κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50%, είτε με επισκέπτες που πέρασαν και το Πάσχα στο Ζαγόρι, είτε με νέες αφίξεις Ελλήνων, αλλά και ξένων.
Εκτός από τους Έλληνες οι οποίοι επέλεξαν το Ζαγόρι για το Πάσχα, πολλοί ήταν και οι ξένοι επισκέπτες, όπως Ισραηλινοί που προτιμούν τα τελευταία χρόνια την περιοχή, δεδομένου ότι το Εβραϊκό Πάσχα ήταν την Μεγάλη Δευτέρα. 
Επίσης, πολλοί ήταν και είναι οι επισκέπτες από Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίοι αξιοποίησαν τις διακοπές τους, αφού το Πάσχα των Καθολικών συνέπεσε φέτος με των Ορθοδόξων.
«Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη  ότι το Ζαγόρι καθιερώθηκε ως διεθνής τουριστικός προορισμός, όλες τις εποχές του χρόνου», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου. 
Ήδη, οι κρατήσεις και για το υπόλοιπο της άνοιξης, αλλά  και για τη θερινή περίοδο είναι καλές και οι επαγγελματίες του κλάδου αισιοδοξούν για ακόμη καλύτερες μέρες, με το Δήμο Ζαγορίου να στέκεται πάντα στο πλευρό τους.
Χαμηλός ο τζίρος
Την ίδια ώρα, τα έσοδα στην πασχαλινή αγορά δεν ήταν ικανά για να φέρουν και την… Ανάστασή της, όπως ήλπιζαν οι επαγγελματίες. 
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση για το πώς κινήθηκε η αγορά το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, καθώς η πασχαλινή αγορά είναι μικρής έντασης και διάρκειας και δεν επηρεάζει καθοριστικά την αγορά.
Αναφερόμενος στην σημερινή δύσκολη κατάσταση τόνισε ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια αναμονή εξελίξεων και υπολειτουργεί.
«Η πασχαλινή περίοδος, ως γνωστό, ήταν μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να επουλώσει παλιές και νέες πληγές», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι «το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και η αγορά περιμένει να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου».
Κατά τον Βασ. Κορκίδη, η ετήσια μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 εκτιμάται μεταξύ 4%-5% σε σύγκριση με το 2016, που σημαίνει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς φέτος, υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Συγκρατημένοι οι Έλληνες
Στα θετικά σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ συγκαταλέγεται το γεγονός ότι φέτος το Καθολικό συνέπεσε με το Ορθόδοξο Πάσχα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί δημοφιλείς προορισμοί να επωφεληθούν από το πλεονέκτημα της κατανάλωσης από ξένους τουρίστες. Όμως, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να παραμένουν συγκρατημένοι ακόμα και μετά τα νέα της προσυμφωνίας της Μάλτας. 
Καταλήγοντας ο Βασ. Κορκίδης παρατηρεί: «όλα λοιπόν δείχνουν ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Μάιο, η «οικονομική ανάσταση» της ελληνικής αγοράς θα αργήσει να έρθει, παρά την έναρξη της πολλά υποσχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου».
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Χαμηλός ο τζίρος στην Αγορά – Μειωμένη η έξοδος προς τα χωριά…ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ…ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ!....
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6941802670552844308
Σχόλια
item