Τουρκία: Να συνεχίσει ακάθεκτος τις εκκαθαρίσεις, θέλει ο Ερντογάν

Τουρκία: Να συνεχίσει ακάθεκτος τις εκκαθαρίσεις, θέλει ο Ερντογάν

Προχωρά και προς την επαναφορά της θανατικής ποινής - Κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν νοθεία στο δημοψήφισμα - Διεθνής κατακραυγή για τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε «σουλτανάτο».

Στην απόφαση να παραταθεί για ένα επιπλέον τρίμηνο η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία κατέληξε η τοπική Εθνοσυνέλευση.

Η τουρκική Βουλή υιοθέτησε την εισήγηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου «να συνεχιστεί η περιφρούρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών», όπως είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νουμάν Κουρτουλμούς. Το μέτρο της κήρυξης του κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί αμέσως μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου του 2016. Και, προφανώς, θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ κατά την πρώτη επέτειο του γεγονότος, εφόσον, εκτός απροόπτου, προβλέπεται να αρθεί στις 19 Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Περίπου 47.000 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων του κρατικού μηχανισμού από τα, υποτιθέμενα και μη, επικίνδυνα για την έννομη τάξη στοιχεία. Στην πράξη το καθεστώς Ερντογάν εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να εξακολουθήσει την ανελέητη δίωξη των αντιφρονούντων και να διατηρήσει τον τουρκικό λαό σε κλίμα ιδεολογικής τρομοκράτησης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει την αναστολή βασικών θεσμικών λειτουργιών, όπως η διάκριση των εξουσιών, εις το όνομα της περιφρούρησης της δημοκρατίας. Κατ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μπορεί να δρα ανεξάρτητα από τη Βουλή, να αποφασίζει και να διατάσσει χωρίς να λογοδοτεί για τις ενέργειές της στους εκπροσώπους του έθνους. 


Ποδοσφαιρική γλώσσα
Έστω και με την ισχνή ποσοστιαία διαφορά υπέρ του, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οπλισμένος επιπλέον με το «ναι» που απέσπασε την Κυριακή. Το 51,4% του δημοψηφίσματος, παρόλο που αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό και την διεθνή κοινότητα, για τον Ερντογάν και τους υποτακτικούς του στην κυβέρνηση θεωρείται ως μια οριστική νίκη. Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία εάν κερδίσαμε με 1-0 ή με 5-0. Σημασία έχει ότι κερδίσαμε».

Αυτό που κέρδισε ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα είναι μια νομότυπη κάλυψη στην απόλυτη ηγεμονία του, η οποία από την επαύριο της 15ης Ιουλίου 2016 ασκείται ουσιαστικά ανεξέλεγκτη. Υπ' αυτή την έννοια, δικαιώνονται οι επικρίσεις που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για τις συνθήκες εκφοβισμού και ψυχολογικής πίεσης που επικράτησαν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η προπαγάνδα υπέρ του «ναι» ήταν ολοκληρωτική, η προβολή των καθεστωτικών θέσεων άγγιξε το 90%, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δαιμονοποιήθηκαν, καθώς παρουσιάζονταν σαν επικίνδυνοι τρομοκράτες, σχεδόν ταυτισμένοι με τους τζιχαντιστές.


Απόδειξη της νοθείας σε βίντεο;
Η κυβέρνηση αναμένεται να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης αλλά και τις διαδηλώσεις του κόσμου που θέτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σε αμφισβήτηση. Τις ώρες που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας κυκλοφόρησαν βίντεο-ντοκουμέντα που δείχνουν πολίτες να ρίχνουν στην κάλπη περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα, σε κάποιο χωριό της Τουρκίας, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, εμφανίζεται να ρίχνει τέσσερις ψήφους στην κάλπη. Σε άλλο βίντεο φαίνεται καθαρά ένα χέρι σημειώνει «ναι» σε τρία ψηφοδέλτια και κάποιο άλλο, πέντε επιπλέον. Επίσης, παρουσιάζεται μέλος εφορευτικής επιτροπής να επικυρώνει ένα σωρό ψηφοδέλτια παρόλο που είχαν παρέλθει ώρες από το χρονικό όριο της καταμέτρησης. Οι κατηγορίες για νοθεία που εκτοξεύονται από διάφορες κατευθύνσεις, κάνουν λόγο για παραποίηση του αποτελέσματος με έναν όγκο 2,5 εκατομμυρίων αντικανονικών ψήφων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προβλέπεται να δώσει σημασία στους αντιρρησίες. Κατά τα λεγόμενά του σκοπεύει να προχωρήσει στην υλοποίηση μίας από τις δεσμεύσεις του, δηλαδή την επαναφορά, με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης βεβαίως, τη θανατική ποινή. Οσονούπω, δε, αναμένεται η πρόσκληση εκ μέρους της ηγεσίας του ΑΚΡ προς τον Ερντογάν να γίνει ξανά μέλος του κόμματος, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 2001. Υπό την τρέχουσα νομοθεσία, ο Πρόεδρος του τουρκικού κράτους δεν μπορεί να ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Μετά όμως από το δημοψήφισμα, οι πολιτειακές αλλαγές προωθούνται με ταχείς ρυθμούς. Οπότε σύντομα η θέση του πρωθυπουργού, την οποίαν σήμερα κατέχει ο πρόεδρος του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα καταστεί περιττή.

Τέλος, σχολιάζοντας την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε ότι «η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα θέσει έτι περαιτέρω σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Τα οποία έχουν ήδη κακοποιηθεί άσχημα στην Τουρκία, ακριβώς υπό τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης».
epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Να συνεχίσει ακάθεκτος τις εκκαθαρίσεις, θέλει ο Ερντογάν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8855327533423454403
item