Ήπειρος: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ - Μόνιμη στήριξη στη «μάχη» κατά της λαθραλιείας



Ήπειρος: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ - Μόνιμη στήριξη στη «μάχη» κατά της λαθραλιείας
Μόνιμη είναι η στήριξη των μελών Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας στη «μάχη» των αρμόδιων φορέων και οργάνων για πάταξη της λαθραλιείας σε διάφορα σημεία και σε λίμνες της Ηπείρου.
Ένα τέτοιο περιστατικό που αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ερασιτέχνες αλιείες έλαβε χώρα και το Μ. Σάββατο, όταν μέλη του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αλιείας από τη Δυτική Μακεδονία που βρέθηκαν για να πραγματοποιήσουν άτυπη περιπολία στη λίμνη Αώου εντόπισαν κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα και στο φυλάκιο της ΔΕΗ, δίχτυα μήκους 200 μέτρων! 
Λόγω του προχωρημένου της ώρας, δεν κατέστη εφικτή η παρέμβαση συναρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο Ioannina TV, ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αλιείας Ιωαννίνων Κ. Φρίγκας, οι συνάδελφοι αλιείς κατέστρεψαν τα δίχτυα, που είχαν τοποθετηθεί παράνομα από αγνώστους και απελευθέρωσαν μεγάλο αριθμό από καραβίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμη η επίσημη καταγγελία που έγινε στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον εντοπισμό της διαδρομής μέσα από την οποία καραβίδες από την περιοχή των Ιωαννίνων έφτασαν να πωλούνται στην Βαρβάκειο Αγορά, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
Επιβλαβές είδος
Από την άλλη, και σύμφωνα με τον κ. Φρίγκα και το ρεπορτάζ του Ioannina TV, μετά την επιβεβαίωση και την επιστημονική ταυτοποίηση της παρουσίας του ηλιόψαρου, ενός ξενικού και επιβλαβούς είδους στη λίμνη Αώου, υπογράφεται το επόμενο διάστημα η προγραμματική σύμβαση που έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο και κυρίως την προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού του επικίνδυνου αυτού ξενιστή.
Όπως τόνισε ο κ. Φρίγκας το ηλιόψαρο θεωρείται η μάστιγα των γλυκών νερών σε ολόκληρη την υφήλιο και πιθανότατα έχει φτάσει στη λίμνη Αώου ως ζωντανό δόλωμα που χρησιμοποίησαν κάποιοι αλιείς.
«Το ψάρι αυτό καταστρέφει τα αυγά των άλλων ψαριών, χωρίς το ίδιο να απειλείται από κανένα άλλο είδος. Θεωρούμε, ότι μπορούμε βραχυπρόθεσμα να προχωρήσουμε σε ενέργειες για τον περιορισμό του κινδύνου που προκαλεί», σημείωσε ο κ. Φρίγκας. 
Συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί μία σταθερά καλή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Α.Σ. Ερασιτεχνών Αλιέων που τις επόμενες ημέρες καταθέτει στη δημοτική αρχή ένα προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας και προτάσεων.
Ο κ. Φρίγκας πάντως δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής αρχής αντιμετωπίζουν την ερασιτεχνική αλιεία ως μια επιβλαβή δραστηριότητα.
«Για πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού η ερασιτεχνική αλιεία θεωρείται ως μάννα εξ ουρανού. Εμείς καταθέτουμε ένα πλαίσιο προτάσεων και συνεργασίας που περιλαμβάνει και εθελοντικές δράσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις και ενημερώσεις μαθητών, μέχρι και την ίδρυση δημοτικής λιμενικής αρχής».
Τέλος, υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, από τις 15 Απριλίου στο μεταξύ και μέχρι τις 31 Μαΐου εφαρμόζεται και εφέτος το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της αλιείας στη λίμνη Παμβώτιδα, για την προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας.
Ο κ. Φρίγκας ωστόσο τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη ή μέτρηση που να επιβεβαιώνει, ότι οι απαγορεύσεις αυτές και οι δράσεις και τα μέτρα που εφαρμόζονται, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στην ιχθυοπανίδα. 
Καταλήγοντας, ο κ. Φρίγκας εξέφρασε τη δυσφορία του για ρεπορτάζ συγκεκριμένων τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, που αναδεικνύουν, όπως είπε «ένα όργιο παραπληροφόρησης, προτιμώντας συνεντεύξεις με παράνομους αλιείς, που λυμαίνονται οι ίδιοι την Παμβώτιδα, τους νταβατζήδες της λίμνης όπως τους λέμε και δεν απευθύνονται ποτέ είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε στους επαγγελματίες αλιείς, είτε στα μέλη του Συλλόγου μας», κατέληξε ο κ. Φρίγκας.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ - Μόνιμη στήριξη στη «μάχη» κατά της λαθραλιείας
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 9094781066824545002
item