Επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, μέχρι τις 15 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή

Επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, μέχρι τις 15 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή
Συμφωνία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μέσα από τα μεσοπρόθεσμα και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα ήθελε νε πετύχει η κυβέρνηση στις επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. 
Οι επαφές Τσακαλώτου εκκινούν με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο τους απασχολεί έντονα το πως θα μπορέσει να καταστεί ευκολότερα διαχειρίσιμη-πολιτικά- η συμφωνία που θα έρθει προς ψήφιση. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με το βαρύ λογαριασμό έχουν δυσκολέψει το αφήγημα της κυβέρνησης που τρέμει στην ιδέα ενισχυθεί περαιτέρω η δημοσκοπική φθορά.
Τι προσδοκούν από την Εαρινή Σύνοδο 
Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς όπως εκτιμούν στην παρούσα φάση «ΔΝΤ και Γερμανία αν δεν τα βρουν δεν θα έχουν να ρίξουν σε κάποιον τρίτο το blame», πράγμα που τους κάνει να θεωρούν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.
Η Αθήνα επομένως, αναμένει μια άτυπη πολιτική συμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου για τα μεσοπρόθεσμα και τον καθορισμό των πλεονασμάτων. Και ειδικότερα, «ένα τόσο γενικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων ώστε να μην δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία και να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους». Και αμέσως μετά να ακολουθήσει η ένταξη της χώρας μας στο QE που θα σφραγίσει ένα πλάνο από πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν.
Μέχρι τις 15 Μαΐου τα μέτρα στη Βουλή
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια οπότε και θα αρχίσει το γράψε-σβήσε για το Staff Level Agreement. Στόχος είναι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα να κατατεθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και μέχρι τις 15 του μήνα να έχει ψηφιστεί το σύνολο των μέτρων. Και αμέσως μετά να μπει η σφραγίδα του eurogroup στις 22 Μαΐου.
Προκειμένου τέλος να απαλείψουν τυχόν δεύτερες σκέψεις των όποιων…υπόπτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από το Μαξίμου επαναλαμβάνουν τη θέση Τσίπρα πως «τα μέτρα δεν πρόκειται να εφαρμοστούν αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα για το χρέος».
 

epirusblog.gr
5 of 5
Επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον, μέχρι τις 15 Μαΐου η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6591536907199310187
item