FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα

FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Ρεπουμπλικάνoι στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι Financial Times. 

Οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η διοίκηση Τραμπ έχει στείλει μήνυμα ότι θα πάρει σκληρότερη στάση έναντι των διεθνών οργανισμών. 

To νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη ο Μπιλ Χουιζένγκα, συντηρητικός από το Μίσιγκαν, ο οποίος εκλέχτηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο με την υποστήριξη του Tea Party το 2011, ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να είναι αντίθετη προς κάθε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.

Αν οι ΗΠΑ δεν το πετύχουν αυτό, το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης η χώρα να μην δεχθεί οποιαδήποτε ευρύτερη αλλαγή στο σύστημα ποσοστώσεων του ΔΝΤ μέχρι η Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως όλα της τα χρέη προς το Ταμείο. «Το ΔΝΤ υποτίθεται πως αποτελεί δανειστή ως τελευταίο καταφύγιο, όχι ένα φύλλο συκής, πρώτο καταφύγιο για τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο Χουιζένγκα. 

Μία τέτοια κίνηση γράφουν οι FT  θα περιέπλεκε ακόμη περαιτέρω μία ήδη ευαίσθηση κατάσταση όσον αφορά στην Ελλάδα, που εξαρτάται από τη βοήθεια των μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ από το 2010.

Ο Χουιζένγκα  επί χρόνια επικρίνει την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είπε ότι το Ταμείο χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής από τα ευρωπαϊκά του μέλη με κόστος επί της δικής του αξιοπιστίας.

«Το ΔΝΤ δεν είναι Ταμείο για να σώσει τα πολιτικά κόμματα στα έθνη που δανείζει, ούτε πρέπει να αποτελεί τον ‘μικρό’ εταίρο σε οργανισμούς εκτός που δεν έχουν τη δέσμευση να κάνουν τη δουλειά τους» υπογράμμισε. 

«Για επτά χρόνια τώρα, το ΔΝΤ χρησιμοποιήθηκε για να προστατεύσει τους αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που αμαύρωσε τη φήμη του Ταμείου, παρέτεινε την μιζέρια της Ελλάδας και έθεσε εκτός σκληρές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από αυτό», δήλωσε ο ίδιος.


Το πώς θα προσεγγίσει η κυβέρνηση Τραμπ την ελληνική κρίση παραμένει ασαφές. Αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο κ. Μνούτσιν, αποκάλεσε την Ελλάδα «πρωταρχικά ευρωπαϊκό θέμα».

Ο Ρόμπερτ Χαν πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, ο οποίος ανήκει τώρα στο Council on Foreign Relations (Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων), είπε πως είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και είναι έτοιμες να το αποσύρουν αν καταστεί αναγκαίο. 

«Για την αμερικανική κυβέρνηση ειδικά, αυτό αντιπροσωπεύει ένα σαφές ρήγμα από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα, που πίεζε για τη συνεχή εμπλοκή του ΔΝΤ» έγραψε.

«Είναι ασαφές σε αυτό το σημείο αν η αλλαγή αντανακλά τις απόψεις της κυβέρνησης αλλά δεν θα ήταν έκπληξη για εμένα αν, όταν η νέα ομάδα συγκροτηθεί πλήρως, οι ΗΠΑ ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή ενάντια σε μεγάλα, αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ είναι σοβαρό στη νέα του σταθερή γραμμή για την Ελλάδα, τότε μπορεί να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στην κυβέρνηση Τραμπ» συμπλήρωσε.

Στον προϋπολογισμό με την ονομασία «Αmerica First» (Η Αμερική Πρώτα) o κ. Τραμπ προτείνει περικοπές 650 εκατ. δολ. από την αμερικανική χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια προς επενδυτικές τράπεζες στις οποίες συμμετέχουν με άλλες χώρες οι ΗΠΑ, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης, αυτή την εβδομάδα διόρισε δύο συντηρητικούς οικονομολόγους με ιστορικό επικρίσεων προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα στις δύο κορυφαίες θέσεις για διεθνή ζητήματα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτές οι κινήσεις έγιναν καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του στην «G20» και κυρίως στον Σόιμπλ.  Δείχνουν δε πως ο κ. Τραμπ, ο οποίος έκανε εκστρατεία έναντιον των «υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης» κατά τη διεκδίκηση της Προεδρίας, είναι πιθανό να υλοποιήση και αυτές τις δεσμεύσεις του και να ακολουθήσει τελείως διαφορετική προσέγγιση προς διεθνείς οργανισμούς και την διεθνή οικονομία.

Αλλά συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θέλουν να τον δουν να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Θέλουν να δουν τη δύναμη των ΗΠΑ επί αυτών των οργανισμών ακολουθώντας σκληρή γραμμή, αλλά και αντισταθεί σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η οποία, όπως έγραψε η «FT» κυλά προς μία ακόμη κρίση αυτό το καλοκαίρι εκτός και αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τα δισεκατομμύρια πληρωμών που έχει να κάνει.
Epirusblog Gr
5 of 5
FT: Η Ουάσιγκτον πιέζει το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 4141835771857620708
Σχόλια
item