Γιάννενα: Έρευνα στα Γιάννινα.. Η κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη

Γιάννενα: Έρευνα στα Γιάννινα.. Η κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη
Η κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη... Τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος που υλοποίησε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων επιβεβαιώνουν αυτό που με απλά λόγια διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι... «Η οικονομική κρίση έκανε τους Έλληνες να χάσουν το χαμόγελό τους..».
Η κρίση λοιπόν έχει τις δικές της επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών μείζονος κατάθλιψης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα αλλά και στους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων!
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος « Εκτιμώντας και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα στην κατάθλιψη ατόμων με χρόνια νοσήματα κατά την διάρκεια της πρόσφατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» που υλοποιήθηκε από την ψυχιατρική κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον καθηγητή Θωμά Υφαντή, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η οικονομική ανασφάλεια και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα της κρίσης έχουν συσχετισθεί με αύξηση της μείζονος κατάθλιψης και των αυτοκτονιών.
Οι ασθενείς με χρόνια σωματικά νοσήματα θεωρούνται ευάλωτη ομάδα, καθώς περίπου 25-30% παρουσιάζουν επίσης υψηλό άγχος και κατάθλιψη, που συνδέονται με επιδείνωση της υγείας και αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας.
Με βάσει τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΙ προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με χρόνιο νόσημα όπως διαβήτη, ρευματικά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια θα αναπτύξει κάποια στιγμή μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό που σύμφωνα με τον κ. Υφαντή είναι υψηλό και πρέπει να κρούσει τον κώδωνα τους κινδύνου στους γιατρούς που τους περιθάλπουν ώστε να μην αγνοούν αλλά δίνουν την αρμόζουσα προσοχή σε αυτές τις συναισθηματικές δυσκολίες.
Αξιοπρόσεκτο όμως είναι και το στοιχείο για διπλασιασμό των περιστατικών κατάθλιψης στον γενικό πληθυσμό. Στην εν λόγω έρευνα πέραν των ασθενών με χρόνια νοσήματα υπήρξε και ένα δείγμα υγειών πολιτών και συγκεκριμένα εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων .
Σε σχέση λοιπόν με το 2009 υπάρχει διπλασιασμός των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος με μείζονα κατάθλιψη. 
Η έρευνα δείχνει ένα ποσοστό σήμερα 11 όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε παλαιότερη μελέτη του 2009 μείζονα κατάθλιψη εργαζομένων νοσοκομείου που δείχνει ότι στα χρόνια κρίσης η κατάθλιψη αυξάνεται και στον γενικό πληθυσμό σχεδόν διπλάσιο από το 2009 που το ποσοστό ήταν 6,5 %.
Πολλοί ψυχοκοινωνικοί παράγοντες έχουν συνδυαστεί με την κατάθλιψη, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται επίσης μια γενετική προδιάθεση. 
Σκοπός του προγράμματος είναι να προτείνει ψυχοκοινωνικές στρατηγικές παρέμβασης με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κατάθλιψη των ευάλωτων ασθενών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, μέσω ενός προγράμματος συνδυασμένης βασικής και εφαρμοσμένης κλινικής έρευνας. 
Και το στοίχημα σύμφωνα με τον κ. Υφαντή σε αυτή την κατεύθυνση είναι να υπάρξει η σωστή εκπαίδευση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων ώστε έγκαιρα να μπορούν να εντοπίζουν ποίοι από τους ασθενείς τους είναι ευάλωτοι σε κάποιο ψυχικό νόσημα ώστε να τους παραπέμπουν αρμοδίως.
Και αν για τους ενήλικες η αύξηση ψυχικών νοσημάτων λόγω της κρίσης θα χαρακτηριζόταν αναμενόμενη φαίνεται πως αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ψυχικά νοσήματα στα παιδιά και τους εφήβους.
Ο παιδοψυχίατρος και υπεύθυνος του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Νίκος Τζιάκης χαιρετίζοντας την ημερίδα έκανε λόγο για τριπλασιασμό την 6ετία 2010-2016 των νέων περιστατικών αλλά και τετραπλασιασμό της κίνησης ασθενών στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. 
Πρόβλημα που όπως φαίνεται διογκώνεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν μόλις παιδοψυχίατρο που εφημερεύει 12 ημέρες τον μήνα καλύπτοντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Ο κ. Τζιάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση του ιατροπαιδαγωγικού με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο οποίο και υπάγεται ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα παιδιά και οι έφηβοι που νοσηλεύονται σε διάφορες κλινικές.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθηναν η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Μαργαρίτα Τζαφλίδου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Μηνάς Πασχόπουλος, ο Διοικητής του ΠΓΝΙ Φώτης Βάββας και Φίλιππος Πρίφτης εκπρόσωπος της τομεακής επιτροπής ψυχικής υγείας και διευθυντής του κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Χατζηκώστα.
epiruspost.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έρευνα στα Γιάννινα.. Η κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3628555656034121474
item