Άρτα: Έτοιμο το δεύτερο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

Άρτα: Έτοιμο το δεύτερο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας

Ευστ. Γιαννούλης: «Είμαστε έτοιμοι για συνολική αναβάθμιση».Έτοιμο και λίγο πριν την παράδοση του είναι το δεύτερο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας στην Άρτα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τρίτης διαχειριστικής ενότητας, ενόψει και του καλοκαιριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετοιμότητα στην κάλυψη των αναγκών της περιοχής ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων της οφείλεται στην έγκυρη παρέμβαση και απόφαση του τοπικού Συνδέσμου να προχωρήσει άμεσα στην στεγανοποίηση και κατασκευή μέρους του Β’ κυττάρου με ίδιες πιστώσεις, μη αναμένοντας την ένταξη ολοκλήρου του έργου στο νέο ΕΣΠΑ με τις εγκεκριμένες πιστώσεις των 5,5 εκατ. ευρώ. 
Κι αυτό διότι, συνυπολογίζοντας στους ρυθμούς κάλυψης του πρώτου κυττάρου στον ΧΥΤΑ, όπως και παράλληλα τις διαδικασίες και τις καθυστερήσεις μέχρι το άνοιγμα του νέου ΕΣΠΑ για την δημοπράτηση συνολικά του έργου για νέο κύτταρο και αναβάθμιση του Χώρου, αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι θα μεσολαβούσε... κενό.
Έτσι η απόφαση του ήταν με ίδιες πιστώσεις να ξεκινήσει όπως κι έγινε η κατασκευή του β’ κυττάρου, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου και πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, Ευστάθιο Γιαννούλη, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο 10ημερο. Το κόστος του ανήλθε σε 850.000 ευρώ μεταξύ των οποίων για ποσό 100.000 ευρώ συνέβαλε οικονομικά και η Περιφέρεια Ηπείρου. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κλεισίματος του πρώτου κυττάρου. 
Το κλείσιμό του θα ολοκληρωθεί και στο τελευταίο μικρό τμήμα που παραμένει ανοιχτό ακόμη σήμερα, όταν τεθεί σε λειτουργία το νέο. Προς τούτο ο κ. Γιαννούλης επισήμανε ότι «αυτό δεν θα καθυστερήσει καθόλου αφού μέσα στις επόμενες 10 ημέρες το νέο θα παραδοθεί, και ήδη έχουμε έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης ώστε αμέσως να δημοπρατηθεί η διαχείριση και λειτουργία του». ο ίδιος διευκρίνισε πως «Είναι γνωστό ότι ο σύνδεσμος δεν διαθέτει προσωπικό για να το λειτουργήσει» και πρόσθεσε «οπότε το έργο της διαχείρισης λειτουργίας θα δημοπρατηθεί άμεσα».
Στο μεταξύ δεν είναι μακριά (χρονικά) και η διαδικασία για ένταξη στο ΕΣΠΑ ώστε να δημοπρατηθεί συνολικά το έργο αναβάθμιση του ΧΥΤΑ με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ, καθότι οι μελέτες ετοιμάζονται και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η κατασκευή ολοκλήρου του β κυττάρου, αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού που από δευτεροβάθμιος θα γίνει τριτοβάθμιος, κατασκευή ράμπας ανακυκλώσιμων υλικών κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαδικασία προετοιμασίας για τη δημοπράτηση βρίσκεται και η Περιφέρεια Ηπείρου εις ότι αφορά τους Σταθμούς Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ για την περιφέρεια της Ηπείρου. 
Στο νομό της Άρτας προβλέπονται δυο ΣΜΑ, ο ένας στην περιοχή της Γέφυρας Καλογήρου εξυπηρετώντας όλους τους πεδινούς Δήμους της 3ης Διαχειριστικής Ενότητας και ο δεύτερος στα όρια του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη περίπου στο ύψος λίγο πιο πάνω από την Καλεντίνη, προς εξυπηρέτηση των ορεινών Δήμων.
Ο πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Ηπείρου, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ευστάθιος Γιαννούλης στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τον έγκαιρο προγραμματισμό, επισημαίνοντας: «Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουμε και τις καθυστερήσεις με τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες παρατάσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα, εντούτοις καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προγραμματισμού και ετοιμότητας σε επίπεδο μελετών ώστε να είμαστε έτοιμοι με την έγκριση και ένταξη στο ΕΣΠΑ να προχωρήσουμε άμεσα σε δημοπράτηση όλων των έργων που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων». 
Εξάλλου πρόσθεσε σχετικά ότι και για το μεγάλο έργο με εγκεκριμένη πίστωση 1,7 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης, ότι «είναι επίσης όλα έτοιμα ώστε να κάνει άμεσα τη δημοπράτηση η Περιφέρεια Ηπείρου».
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Έτοιμο το δεύτερο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6825083302475655239
item