Άρτα: Την “Κυρά” της ορεινής Άρτας υποδέχονται σήμερα οι Συκιές Άρτας Άρτα: Την “Κυρά” της ορεινής Άρτας υποδέχονται σήμερα οι Συκιές Άρτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Την “Κυρά” της ορεινής Άρτας υποδέχονται σήμερα οι Συκιές Άρτας

Άρτα: Την “Κυρά” της ορεινής Άρτας υποδέχονται σήμερα οι Συκιές Άρτας
Τη Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Ροβελίστας, υποδέχονται σήμερα Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 στις 6:00μμ  στις Συκιές Άρτας,παρουσία του πρώην Μητροπολίτη Ιγνάτιου.
Η θαυματουργός εικόνα της Βρεφοκρατούσης είναι τοποθετημένη σε ασημένιο πλαίσιο με μορφή τριπτύχου φτιαγμένο από ντόπιους αργυροχρυσοχόους το έτος 1802.
Η Ροβέλιστα είναι η “Κυρά” της ορεινής Άρτας και το ενεργό γυναικείο μοναστήρι της είναι το κατ’ εξοχήν μοναστικό προσκύνημα του νομού και όχι μόνο. Τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου. 
Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας “φυτεμένο” στη μέση δασώδους ερημικής βουνοπλαγιάς στην περιοχή του Βελετζικού, όπου φτάνει κανείς από παράκαμψη του δρόμου Άρτας – Καρδίτσας, λίγο πριν την Άνω Καλεντίνη.
Κατά πώς το θέλει η παράδοση η ίδια η Παναγία διάλεξε αυτό το ξάγναντο, λες και το ‘θελε να το ‘χει υποπόδιό της για να κατοπτεύει τις ατέλειωτες λοφοσειρές που απλώνονται μπροστά της-ξεθυμάσματα των βουνών του Ραδοβυζίου- σκεπάζοντας με τη μπόλια της τα χωριά του Δήμου Ηράκλειας, τους ανθρώπους τους και το βιός τους. 
Η προσωνυμία της προήλθε απ’ το λαϊκό ρήμα ροβολάω που σημαίνει κατηφορίζω και έχει σχέση -πάντα σύμφωνα με την παραπάνω προφορική παράδοση – με την ίδρυση της μονής.
Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτή την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας “ροβόλαγε” απ’ το σημείο που υπόδειξε ο επίσκοπος Βελεντζικού να γίνει ναός της, σε άλλο σημείο μακρινού δάσους, όπου τη βρήκε -κατά θαυματουργό πάλι τρόπο- ένας βοσκός, οδηγημένος απ’ το φως της που έλαμπε στην ίδια θέση κάθε νύχτα.
Το θαύμα ερμηνεύτηκε ως επιθυμία της Παναγίας να κτισθεί ναός της στο σημείο όπου συνεχώς μετατοπιζόταν η εικόνα της, κι έτσι ιδρύθηκε το μοναστήρι. Επειδή πιστεύεται ότι την εικόνα την έφερε απ’ τη Ρωσία κάποιος μοναχός, οι ντόπιοι την ονόμαζαν και “Παναγία Μοσχοβίτισσα“.
artabest.net
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Την “Κυρά” της ορεινής Άρτας υποδέχονται σήμερα οι Συκιές Άρτας
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 1142463324923321987
Σχόλια
item