Θεσπρωτία: Οι πελαργοί κατέφθασαν στην Κρυσταλοπηγή (+ΦΩΤΟ) Θεσπρωτία: Οι πελαργοί κατέφθασαν στην Κρυσταλοπηγή (+ΦΩΤΟ) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Οι πελαργοί κατέφθασαν στην Κρυσταλοπηγή (+ΦΩΤΟ)

Θεσπρωτία: Οι πελαργοί κατέφθασαν στην Κρυσταλοπηγή (+ΦΩΤΟ)
Οι πελαργοί επέστρεψαν στα γνώριμα λημέρια τους. Όπως κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, μετά από ένα μακρύ και κοπιαστικό ταξίδι το πανέμορφο πτηνό επέστρεψε στην Κρυσταλοπηγή.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι όλοι οι πελαργοί προτιμούν να επιστρέφουν στις ίδιες φωλιές που “άφησαν” την περασμένη χρονιά και τις οποίες ο αρσενικός επισκευάζει πρώτος, καθώς περιμένει το ταίρι του (που έρχεται λίγες μέρες αργότερα) για να ζευγαρώσει.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 6.30 μ.μ. 
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των πελαργών στην Ήπειρο παρουσιάζει ανοδική τάση και αυτό οφείλεται και στην ευαισθητοποίηση των Δήμων, των Φορέων Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων, Αμβρακικού και Καλαμά & Αχέροντα, καθώς και της ΔΕΗ αλλά και της Εγνατίας Οδού.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο Πελαργός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Ο άνθρωπος του έδειχνε πάντα σεβασμό και αγάπη.

Τον θεωρούσε ωφέλιμο πουλί για τη γεωργία, γιατί εξολόθρευε τα επιβλαβή έντομα, τις σαύρες, τα ποντίκια των αγρών και τα φίδια.

Ο Αριστοτέλης, στο βιβλίο του Ιστορία των Ζώων, αναφέρει ότι τα φίδια στη Θεσσαλία πολλαπλασιάστηκαν κάποτε πάρα πολύ, ώστε υπήρχε κίνδυνος οι άνθρωποι να αναγκασθούν να φύγουν από εκεί, αν δεν ερχόταν ένας μεγάλος αριθμός Πελαργών, οι οποίοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να ξεκαθαρίσουν τον τόπο από τα ερπετά. 

Οι Θεσσαλοί, για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στους Πελαργούς, ψήφισαν ειδικό προστατευτικό νόμο για τα πουλιά αυτά, σύμφωνα με τον οποίο ετιμωρείτο με θάνατο όποιος τολμούσε να τα σκοτώσει.

Οι Πελαργοί είναι από τα πιο όμορφα πουλιά της ευρωπαϊκής Ορνιθοπανίδας. Ανήκουν στην τάξη των Πελαργιδών, που περιλαμβάνει πουλιά με πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Έχουν ύψος ένα μέτρο περίπου και το άνοιγμα των φτερούγων τους είναι πάνω από δύο μέτρα. Ζυγίζουν 2,7 – 4,5 κιλά.

Οι Πελαργοί, αφού περάσουν το χειμώνα στην Αφρική, σε χώρες όπως η Σενεγάλη, η Ουγκάντα και η Ζάμπια, αρχίζουν την άνοιξη το ταξίδι της επιστροφής για τις περιοχές καταγωγής τους στην Ευρώπη.

Οι Πελαργοί που καταφθάνουν στους υδροβιότοπους των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας και της Άρτας, υπολογίζεται ότι προέρχονται από τους υδροβιότοπους της λίμνης Βικτώρια στην Ουγκάντα και το Μπουρούντι και διανύοντας την απίστευτη απόσταση των 9.350 χιλιομέτρων (!!) φτάνουν στην περιοχή μας.

Για την απόσταση αυτή ένα Airbus A300 χρειάζεται 15 ώρες συνεχούς πτήσης !!
Οι πρώτοι Πελαργοί φθάνουν στον τόπο μας στις αρχές Μαρτίου και φεύγουν συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να φύγουν νωρίτερα ή και αργότερα.

www.activistis.gr
thesprotikospalmos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Οι πελαργοί κατέφθασαν στην Κρυσταλοπηγή (+ΦΩΤΟ)
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 6662830352646368557
Σχόλια
item