Γιάννενα: Εν αναμονή των νέων αφίξεων Γιάννενα: Εν αναμονή των νέων αφίξεων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Εν αναμονή των νέων αφίξεων

Γιάννενα: Εν αναμονή των νέων αφίξεων

Μπροστά σε νέες προκλήσεις αναμένεται να βρεθεί η πόλη των Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή, που έχει ανταποκριθεί υποδειγματικά στο προσφυγικό ζήτημα, παρά τα όποια μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα.

Νέες αφίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της «αποσυμφόρησης» των νησιών του Αιγαίου, με τις υποδομές στα Γιάννενα να βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας.

Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του μήνα αναμένεται να παραδοθούν τέσσερα από τα κτίρια της Παιδόπολης, ενώ βελτιωτικές κινήσεις, αν και με καθυστέρηση, γίνονται και στον Κατσικά. 


Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες εγκατάστασης προσφύγων και σε μισθωμένα διαμερίσματα, μια διαδικασία που έχουν αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία και οι εμπλεκόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Παντελή Κολόκα, του υπευθύνου της Ύπατης Αρμοστίας Mark Buono και των εκπροσώπων των ΜΚΟ.


Για την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας, ο κ. Κολόκας ζήτησε από όλους να ακολουθούν μια συντεταγμένη πολιτική και να υπάρχει συνεργασία, προκειμένου να διατηρηθούν τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα στη διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών στην πόλη, και να περιοριστούν, όσο το δυνατόν, φαινόμενα που να δημιουργούν προβλήματα τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες.


«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει σχεδιάσει πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού, πολύ πριν προκύψει το ζήτημα, και αυτή εφαρμόζει επ’ ωφελεία όλων. Όλοι οι φορείς, εν προκειμένω οι ΜΚΟ, θα πρέπει να σέβονται και να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν τεθεί ειδικά από εκείνους που έχουν την ευθύνη της διοίκησης», σημείωσε ο κ. Κολόκας, μιλώντας στον Η.Α.


Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι αφενός οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ζητούν οι πρόσφυγες, προχωρούν έστω και με αργούς ρυθμούς, αφετέρου οι εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε σχέση με την πορεία της συμφωνίας με την Τουρκία, θα κρίνουν το αν και πότε θα υπάρξουν αφίξεις στην περιοχή των Ιωαννίνων.


Στην περιοχή αναμένονται και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. 


Ο κ. Κολόκας, στα τέλη Ιανουαρίου, παραβρέθηκε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο NOW, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη και επικεντρώθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με τις εισηγήσεις ειδικών, ευρωβουλευτών, εκπροσώπων προσφύγων και εκπροσώπων τοπικών αρχών από χώρες όπως η Γερμανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, ο Λίβανος, η Ιορδανία και πολλές ακόμη, προκειμένου να αναγνωριστούν οι προκλήσεις και να προταθούν λύσεις. 

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν ακόμη ο εμπνευστής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας Gerald Knaus και εκπρόσωποι των δήμων Αθηναίων και Χίου.

agon.gr


Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Εν αναμονή των νέων αφίξεων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4182824511949438400
Σχόλια
item