Γιάννενα: Αν και κατακόρυφη η πτώση των πωλήσεων στα Γιάννενα... «ΑΝΤΕΧΟΥΝ» AKOMH OI TIMEΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! Γιάννενα: Αν και κατακόρυφη η πτώση των πωλήσεων στα Γιάννενα... «ΑΝΤΕΧΟΥΝ» AKOMH OI TIMEΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αν και κατακόρυφη η πτώση των πωλήσεων στα Γιάννενα... «ΑΝΤΕΧΟΥΝ» AKOMH OI TIMEΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

Γιάννενα: Αν και κατακόρυφη η πτώση των πωλήσεων στα Γιάννενα... «ΑΝΤΕΧΟΥΝ» AKOMH OI TIMEΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

Οι φοιτητές… σώζουν την παρτίδα για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων του κέντρου, τονίζει στον «Π.Λ.» ο κτηματομεσίτης Ν. Σολομωνίδης. 

Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές της πόλης.

Πραγματική… καθίζηση έχουν υποστεί οι πωλήσεις ακινήτων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατακόρυφης αύξησης των φόρων ιδιοκτησίας που αναγκάζουν πολύ κόσμο ακόμα και να «χαρίζει» την περιουσία του στο Δημόσιο.
Παρόλα αυτά, οι τιμές των υφιστάμενων κατοικιών στα Γιάννενα, αν και έπεσαν τα τελευταία χρόνια, διατηρούνται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αττική, όπου έχουν πραγματοποιήσει πρωτοφανή «βουτιά».
Αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο είναι αφενός μεν το σημαντικό ποσοστό φοιτητών στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, αφετέρου, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν τη δυνατότητα να τα διατηρούν, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.»
ο γνωστός κτηματομεσίτης Νίκος Σολομωνίδης. Όσο για τη… μόδα της απόκτησης μεζονέτας, αυτή, όπως λέει, έχει περάσει οριστικά πια!
«Βουτιά» οι πωλήσεις
Η κρίση και οι πετσοκομμένες αποδοχές, μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους πολίτες να ονειρεύονται σήμερα την απόκτηση του δικού τους «κεραμιδιού», όπως συνέβαινε παλιότερα, κυρίως στα χρόνια της ευμάρειας και μέχρι το 2008, όταν η αγορά ακινήτων είχε εξελιχθεί και σε τοπικό επίπεδο σε μία μεγάλη «φούσκα».
Η «φούσκα» αυτή έσπασε και από το 2009 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις διαμερισμάτων και ακινήτων στην πόλη των Ιωαννίνων συρρικνώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 85%, σύμφωνα με τον κ. Σολομωνίδη ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο.
Αντέχουν οι τιμές
Παρά την εντυπωσιακή πτώση της ζήτησης ακινήτων, οι τιμές τους παραμένουν σε… ανεκτά επίπεδα, ειδικά μέσα στο κέντρο της πόλης. Γεγονός που ο κ. Σολομωνίδης αποδίδει στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα Γιάννενα.
Όπως σημειώνει, είμαστε η πόλη με το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της σε όλη την Ελλάδα, συγκριτικά πάντα με τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα! 
Στα Γιάννενα οι φοιτητές αποτελούν το 19% του πληθυσμού, τη στιγμή που στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 3%, στη Θεσσαλονίκη 4% και πάει λέγοντας. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων λοιπόν, ειδικά αυτοί του κέντρου, αποφεύγουν την πώλησή τους, προτιμώντας να τα διαθέτουν για ενοικίαση σε φοιτητές αποκομίζοντας ένα εισόδημα. 
Αυτός είναι ο λόγος που όσοι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ακίνητο στο κέντρο δυσκολεύονται να βρουν, ενώ τα λίγα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση κρατούν τιμές σε καλά επίπεδα, σε σύγκριση φυσικά με τα δεδομένα του μέσου όρου πώλησής τους σε όλη τη χώρα.
Σταθερό εισόδημα
«Ένας δεύτερος λόγος που εξηγεί τη διατήρηση των τιμών των ακινήτων είναι το γεγονός ότι ο Γιαννιώτης, ο οποίος είχε πάντα όνειρο να αποκτήσει ένα ‘κεραμίδι’ και δούλεψε σκληρά γι’ αυτό, συχνά και ως μετανάστης, έχει ακόμα χρήματα στην άκρη, άρα δεν πουλάει εύκολα σε τιμές που θεωρεί εξευτελιστικές», σημειώνει με έμφαση ο γνωστός κτηματομεσίτης. 
Προσθέτει δε κι έναν τρίτο λόγο, που έχει να κάνει με το ότι τα Γιάννενα είναι κατά βάση πόλη συνταξιούχων ή εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ανθρώπων δηλαδή που έχουν σταθερό εισόδημα και μπορούν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους.
Ακριβά και φτηνά…
Σε ποιες όμως περιοχές του Λεκανοπεδίου βρίσκει κανείς σήμερα τα πιο ακριβά ακίνητα; Οι πιο υψηλές τιμές συναντώνται στην Κιάφα, γύρω από το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», στα ψηλά της Δροσιάς και φυσικά στα καλά διαμερίσματα του κέντρου απαντά ο κ. Σολομωνίδης. 
Βέβαια, αν ψάξει κανείς θα βρει παντού ευκαιρίες, αρκεί να μην έχει υψηλές απαιτήσεις!
Όπως λέει, ένα διαμέρισμα τριακονταετίας περιφερειακά της πόλης τιμάται σήμερα στα 700 – 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ίδιο διαμέρισμα σε στο κέντρο πωλείται κοντά στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στα έξοδα αγοράς τέτοιων ακινήτων πρέπει όμως να προσθέσει κανείς και αυτά της ανακαίνισής τους. 
Πέρασε η… μόδα!
Στα χρόνια των «παχιών αγελάδων» πολλοί Γιαννιώτες εγκατέλειψαν τα παλιά σπίτια τους στο κέντρο και μετακόμισαν περιφερειακά της πόλης όπου αγόρασαν μεζονέτες, πολύ συχνά παίρνοντας μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες για την απόκτησή τους. 
Αυτό ήταν μία μόδα που τελείωσε οριστικά λόγω της κρίσης, τονίζει ο κ. Σολομωνίδης. Εξάλλου, η συντήρηση μιας μεζονέτας σήμερα με τις «ψαλιδισμένες» αποδοχές των ιδιοκτητών και με τους αυξημένους φόρους αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Αν μάλιστα «τρέχουν» δόσεις δανείου, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Πολλαπλάσιοι φόροι
Και μιας ο λόγος περί φορολογίας ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες ιδιοκτήτες κλήθηκαν πέρυσι να καταβάλλουν επτά φορές υψηλότερους φόρους σε σχέση με το 2009, απόδειξη της κατακόρυφης επιβάρυνσης της κτηματαγοράς και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία εκτοξεύθηκε, τα εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν σημαντικά και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση, από την οποία ακόμη δεν έχει εξέλθει.
Το 2009 οι φόροι στην ακίνητη περιουσία, κυρίως το ΕΤΑΚ, δεν ξεπερνούσαν τα 500 εκατ. ευρώ. Πέρυσι τα σχετικά έσοδα από φόρους έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα από το 2015, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 3,04 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των σχετικών εσόδων αφορά τον ΕΝΦΙΑ. 
Πέραν των παραπάνω, επιπλέον 118,4 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, μέγεθος μειωμένο κατά 12,9% σε σχέση με το 2015, όταν τα σχετικά έσοδα είχαν ανέλθει σε 135,85 εκατ. ευρώ. 
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπου οι συναλλαγές έχουν σχεδόν καταρρεύσει, αλλά και για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην χώρα.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Αν και κατακόρυφη η πτώση των πωλήσεων στα Γιάννενα... «ΑΝΤΕΧΟΥΝ» AKOMH OI TIMEΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5919491709186717465
Σχόλια
item