Ήπειρος: Πράσινο φως για εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων

Ήπειρος: Πράσινο φως για εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων
Την υποβολή πρότασης από την Περιφέρεια για την ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020" , ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ήδη έχει εκδοθεί σχετική πρόσκληση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 "Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη", ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 
Σημειώνεται ότι στους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων έργων περιλαμβάνεται μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ η ενδεικτική κατανομή συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης είναι 150.000 €.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης:
  • του απαραίτητου εξοπλισμού των σταθμών μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας
  • του κόστους λειτουργίας τους με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές για όλη την περίοδο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος μέχρι τις 31/12/2023.
Στα Ιωάννινα είναι ήδη εγκατεστημένος από το 2008 ένας σταθμός μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας (στην περιοχή της Κιάφας), όμως απαιτείται η ύπαρξη ενός δικτύου σταθμών, οι οποίοι να απεικονίζουν με μεγαλύτερη αξιοπιστία τις συγκεντρώσεις των αέριων και σωματιδιακών ρύπων στον αστικό ιστό.
Οι μετρήσεις, όπως εξήγησε η κ. Τ. Καλογιάννη, πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το οποίο έχει υπογραφεί Προγραμματική σύμβαση. Το αντίστοιχο θα γίνει και με το νέο σύστημα που θα τοποθετηθεί.
epirusonline.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Πράσινο φως για εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8708636494567990085
item