Γιάννενα: «Μεγάλος αδερφός» για την παράνομη στάθμευση Γιάννενα: «Μεγάλος αδερφός» για την παράνομη στάθμευση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Μεγάλος αδερφός» για την παράνομη στάθμευση

Γιάννενα: «Μεγάλος αδερφός» για την παράνομη στάθμευση

Σε «μεγάλο αδερφό» για όσους σταθμεύουν παράνομα στα Γιάννενα έχει μετατρέψει το facebook μια ομάδα πολιτών, που εδώ και λίγο καιρό δημιούργησε την ομάδα «Παρκάρω όπου θέλω στα Γιάννενα».

Αυτοκίνητα σταθμευμένα σε διαβάσεις πεζών, σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους, σε θέσεις αναπήρων, μπροστά από κάδους απορριμμάτων και σε διπλή σειρά φωτογραφίζονται και στη συνέχεια αναρτώνται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενες από τα ανάλογα σχόλια.
Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μόλις εβδομάδων, περισσότερα από 900 άτομα ακολουθούν την ομάδα στο facebook και πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν πλέον ενεργά, φωτογραφίζοντας και οι ίδιοι παράνομα σταθμευμένα οχήματα στους δρόμους της πόλης. «Λίγοι για μια πόλη με τόσους χιλιάδες κατοίκους, πολλοί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.» ένας από τους διαχειριστές της ομάδας, σημειώνοντας πως καθημερινά αυξάνονται τα μηνύματα. 
«Στις πρώτες μέρες ήταν ένα με δυο την ημέρα, τώρα είναι 6-7. Τα μισά είναι μηνύματα συμπαράστασης και αγανάκτησης για την κατάσταση στους δρόμους. Μάλιστα, πολλοί μας λένε να επεκταθούμε και στις κακοτεχνίες των δρόμων, τις λακκούβες, την ελλιπή διαγράμμιση και σήμανση, αλλά ακόμη και να κάνουμε σελίδα για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι διαχειριστές της ομάδας θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη, αν και φροντίζουν να σβήνουν τις πινακίδες των οχημάτων, αλλά και για να μη στοχοποιηθούν από κάποιον από όσους εκθέτουν δημόσια για τη συμπεριφορά του. «Η σελίδα θα μπορούσε να δημιουργηθεί από οποιονδήποτε, καθώς μιλάμε για χιλιάδες αγανακτισμένους συμπολίτες. 
Η κατάσταση στους δρόμους της πόλης είναι απελπιστική», τονίζει ένας από τους δημιουργούς της σελίδας, σημειώνοντας, πάντως, πως μέχρι στιγμής κανένας από τους παρανομούντες οδηγούς δεν έχει διαμαρτυρηθεί, παρά μόνο υπήρξαν κάποια ελάχιστα σχόλια σε συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Λύσεις υπάρχουν άπειρες. 
Μπορεί κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητο πιο μακριά και να περπατήσει 10-15 λεπτά. Ή 5 λεπτά αν χρησιμοποιεί ποδήλατο. Απλά εμείς, ως κακομαθημένος λαός που είμαστε, δε θέλουμε να αποδεχθούμε τις λύσεις, βρίσκοντας πάντα άλλες και άλλες και άλλες δικαιολογίες», σημειώνει.
Μπορεί, όμως, η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης; Οι διαχειριστές της ομάδας φαίνεται να πιστεύουν πως αυτό μπορεί να γίνει σε έναν βαθμό, αν και σκοπός τους δεν είναι μόνο η ευαισθητοποιήση των ίδιων των οδηγών, αλλά και η ενεργοποίηση της Αστυνομίας και του δήμου.
«Η σελίδα δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει κάποιον μέσα από τον τρόπο που λειτουργεί. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η Αστυνομία και η ελληνική δικαιοσύνη. Σκοπός μας είναι να μαζευτούμε όσο περισσότεροι μπορούμε, να καλέσουμε στη σελίδα τον δήμαρχο, την αστυνομία και άλλους φορείς και να τους υπενθυμίσουμε πως θα πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα. 
Εμείς θέλουμε απλά να δώσουμε στο θέμα αυτό όσο μεγαλύτερη διάσταση γίνεται, ώστε πρώτα απ’ όλα να μαθευτεί και να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι οδηγοί. Έπειτα η αστυνομία να αρχίσει να εφαρμόζει τον νόμο και το πιο σημαντικό να μη σβήνει τις κλήσεις, και τρίτον ο δήμος και οι εμπλεκόμενοι φορείς να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια», σημειώνει.
Η «στοχοποίηση» όσων οδηγών σταθμεύουν παράνομα, δεν προέκυψε για πρώτη φορά. Εδώ και πολλά χρόνια, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναπτύχθηκαν ομάδες με την επωνυμία Streetpanthers, που προχωρούσαν σε επικόλληση αυτοκόλλητων «Είμαι Γάιδαρος. Παρκάρω όπου γουστάρω». Βέβαια, οι ακτιβιστές των δρόμων ήρθαν κάποιες φορές αντιμέτωποι με την οργή των παρανομούντων οδηγών, αλλά και με μηνύσεις.
«Δεν είμαστε υπέρ των αυτοκόλλητων, αν και πολλοί φίλοι της σελίδας τα επικροτούν», αναφέρει, τέλος, μέλος της σελίδας «Παρκάρω όπου θέλω στα Γιάννενα».
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Μεγάλος αδερφός» για την παράνομη στάθμευση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1944880159098921330
Σχόλια
item