Εφιάλτης τα μέτρα - Τι ζητούν οι δανειστές για να κλείσει το deal

Εφιάλτης τα μέτρα - Τι ζητούν οι δανειστές για να κλείσει το deal
Ολοένα και μεγαλύτερος γίνεται ο εφιάλτης της επιβολής νέων μέτρων για την κυβέρνηση. Όσο αδειάζει η κλεψύδρα με τον χρόνο της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο να βρεθούμε προ τελεσιγράφου του τύπου: για να πάρετε τη ρύθμιση του χρέους, θα πρέπει να κάνετε υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2019 και του 2020 με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις κυρίως στον άξονα Βερολίνου και ΔΝΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας με διαρροές σχεδίων, καταγραφή προϋποθέσεων και θέσεων.  To Ταμείο φαίνεται να εμμένει στη θέση του να προσδιοριστούν από τώρα τα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2018-2020.  

To ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν φαντάζει ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα και  φαίνεται ότι όλα θα παραπεμφθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup στις 19 του μήνα. 

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα μετάσχει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχει και το σενάριο της παράτασης εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα κριθεί αν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη δραστική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και μια ακόμη βίαιη περικοπή των συντάξεών τους.

Τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Για το 2017: Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί έχουν έρθει σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά της επόμενης χρονιάς και ήδη έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%.
Νέα μέτρα θα επιβληθούν ούτως ή άλλως. Αυτά που έχουν προγραμματιστεί από τον Μάιο. 

Έτσι, από τον Γενάρη θα ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων (καπνικά προϊόντα, ηλεκτρονικά τσιγάρα, καφές, ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σειρά πρόσθετων φόρων όπως η ενεργοποίηση των αυξημένων συντελεστών στα ενοίκια, η εφαρμογή της νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, η αύξηση του συντελεστή για τις ομόρρυθμες και ετερρόρυθμες εταιρείες κλπ.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το αν θα προχωρήσει από φέτος στην αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων (οικογενειακά επιδόματα, αναπηρικά επιδόματα κλπ) ή αν θα καταργήσει φοροαπαλλαγές όπως αυτή για τις ιατρικές δαπάνες, την έκπτωση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους λόγω προκαταβολής, την έκπτωση των πληρωμάτων του εμπορικού ναυτικού κλπ. Το ζητούμενο είναι να απαντηθεί το πώς έχει χρηματοδοτηθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση από τις αρχές του 2017 του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για το 2018: Όταν αποχώρησαν οι θεσμοί από την Αθήνα, είχε εντοπιστεί δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ότι το κενό έχει περιοριστεί στο 0,1% του ΑΕΠ. Δεν είπε πώς έκλεισε αυτό το κενό. Θα υπάρξουν νέα μέτρα και για το 2018 ή όχι; Θα γίνουν ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις από αυτές που ζητάει η Παγκόσμια Τράπεζα σε φορολογικές απαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα ή όχι;

Επίσης εγείρεται και ένα δεύτερο θέμα: η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2018 αφορά μόνο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι στο ΔΝΤ; Και αν κληθεί η Ελλάδα να υπογράψει καινούργιο μνημόνιο με το ΔΝΤ καθώς προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (σ.σ ο κ. Μοσκοβισί ήταν σαφέστατος) αυτό θα προβλέπει περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι;

Για το 2019 και για το 2020: Μπορεί να φαίνεται να νωρίς αλλά από τώρα παίζεται το μέλλον των φορολογουμένων για ολόκληρη την επόμενη 4ετία. Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για το 2019 και για το 2020, θα βρει απέναντί της το ΔΝΤ που θα ζητάει επιτακτικά μέτρα της τάξεως του 3-4% του ΑΕΠ για τη συγκεκριμένη διετία ήτοι κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για άλλο ένα μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ: μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφορά των συνταξιούχων η οποία αντιστοιχεί σε κούρεμα των υφιστάμενων συντάξεων κατά τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο.

Για να αποφύγει τα μέτρα το 2019 και το 2020 η Ελλάδα, ή θα πρέπει να πειστεί η Γερμανία να ρίξει τα ελληνικά πλεονάσματα στο 1,5%, ή να πειστεί το ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέσα στην συγκεκριμένη διετία χωρίς νέα μέτρα.

Ακόμη και στη μέση να βρεθεί η χρυσή τομή, και πάλι θα ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα της τάξεως των 3-4 δις. ευρώ. Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο της ενδιάμεσης λύσης: να μην κατονομαστούν τα μέτρα αλλά να επέλθει συμβιβασμός με τη λογική της «παράτασης εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη».

Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNΙ, αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί,επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιγράφουν είτε ένα νέο τετραετές ή ένα νέο διετές πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται δραματικά και η πίεση στην Ελλάδα με διάφορους κοινοτικούς αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό να φτάσει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα γιατί έτσι θα δώσει την ευκαιρία στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και συμφωνία με το ΔΝΤ. Την οποία θεωρούν ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση!

Βέβαιο το ΔΝΤ ότι τα μέτρα δεν φτάνουν: τι πραγματικά επιδιώκει      

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ,το 2018 μετά βίας το πρωτογενές πλεόνασμα  θα φτάσει το 1,5 % του ΑΕΠ ενώ οι προβλέψεις της κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών το εκτιμούν στο 3,5%.Και φέρεται να έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους πως για την κάλυψη της «τρύπας» του 2% τα μόνα μέτρα που θεωρεί αποδεκτά είναι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ( με απλά λόγια νέα μείωση των συντάξεων) και η μείωση του αφορολόγητου.

Αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να πέσει στο 1,5% για πολλά χρόνια. 

Tι θα κάνει ο Σόιμπλε; 

Αν το Ταμείο δεν επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λάβει έγκριση από την Μπούντεσταγκ για εκταμίευση της δόσης. Το ζητούμενο για την γερμανική κυβέρνηση είναι να τελειώσει με το ελληνικό ζήτημα πριν εισέλθει στο εκλογικό για τη Γερμανία 2017.
Σύμφωνα με την  Handelsblatt θετική φαίνεται πως είναι η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στην πρόταση του ESM για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει την πρόταση του ESM για το ελληνικό χρέος, η οποία θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται εξασέλιδο έγγραφο του ESM με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, προβλέπονται μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 21,8% έως το 2060. Το έγγραφο προτείνει επιμήκυνση ωριμάνσεων και «κλείδωμα» επιτοκίων σε μερικά από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα για να την προστατεύσει από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο ESM- σύμφωνα με την Wall Street Journal- προτείνει 3 πακέτα βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα δε μερικά από μερικά από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια. 

Παράλληλα, προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη, από 28,3 έτη σήμερα, ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο είναι η άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
 
epirusblog.gr
5 of 5
Εφιάλτης τα μέτρα - Τι ζητούν οι δανειστές για να κλείσει το deal
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 788091778416397932
item