Μετωπική σύγκρουση πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

Μετωπική σύγκρουση πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό

Μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται το απόγευμα στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

Η ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2017 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τις 10 το βράδυ, και αναμένεται να έχει «προεκλογικό άρωμα»στον απόηχο του πακέτου παροχών που εξήγγειλε την περασμένη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τις κυβερνητικές περικοπές στον προϋπολογισμό, και τη στάση της στη διαπραγμάτευση, αναμένεται να καυτηριάσουν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, όπως η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του προσφυγικού, αναμένεται ότι θα έχουν αποτύπωμα στα δημόσια οικονομικά, ενώ προκαλούν ήδη τριβές με τους εταίρους.

«Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία» επανέλαβαν την Παρασκευή κυβερνητικοί κύκλοι, στον απόηχο παρεμφερών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης» σχολίασε ακόμη το Μαξίμου.

Μάλιστα, προσθέτουν ότι «η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια! Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019.

Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι πολιτικές της περιόδου 2010-2014 ήταν αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του νομικού μας πολιτισμού και παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα αντίθετη στις ομαδικές απολύσεις που το ΔΝΤ προτείνει.

Πάντως, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα περί απαίτησης του ΔΝΤ περί προκαταβολικής ψήφισης μέτρων ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ εδώ και τώρα για το 2019.

Απαντώντας, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως στον προϋπολογισμό του 2017 το συνολικό ποσό από περικοπές συντάξεων είναι 1,6 δισεκ. ευρώ: 586.000.000 ευρώ μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ οι υπόλοιπες περικοπές προέρχονται από τις μειώσεις σε επικουρικές και συντάξεις χηρείας, προσωρινές και αναπηρικές και από αύξηση εισφορών.

«Παράλληλα», σημειώνουν στην Πειραιώς, «οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται έμμεσα από την αύξηση του Φ.Π.Α., την αύξηση σε ενεργειακά προϊόντα, την αύξηση σε καφέ και τσιγάρα».

«Η απάντηση της Κυβέρνησης σε αυτήν την λεηλασία των συνταξιούχων είναι μια εφάπαξ καταβολή 617.000.000 ευρώ. Λιγότερα δηλαδή από όσα τους έκοψε μόνο από την αύξηση των εισφορών! Και σε τρεις εβδομάδες, θα τους τα πάρει πάλι πίσω! Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;» διερωτώνται.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την Παρασκευή ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του, τη ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα.

Περισσότερο «δώρο» προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των δύσκολων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν, παρά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, χαρακτήρισε το πακέτο παροχών Τσίπρα ο βουλευτής της ΔΗΣΥΕ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Είναι ένας ακόμη υφεσιακός προϋπολογισμός» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας για λάθη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία έρχεται τώρα να εμφανίσει ως κατόρθωμα το ότι πάει να ανατρέψει την καταστροφή που προκάλεσε το 2015. Ο κ. Μαυρωτάς στάθηκε στους έμμεσους φόρους οι οποίοι όπως είπε είναι και οι πιο άδικοι καθώς είναι κοινοί για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το βιοτικό τους επίπεδο.

«Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων. 
epirusblog.gr
5 of 5
Μετωπική σύγκρουση πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7607227131672222044
item