Ήπειρος: Η οζώδης δερματίτιδα άγγιξε την Ήπειρο Ήπειρος: Η οζώδης δερματίτιδα άγγιξε την Ήπειρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Η οζώδης δερματίτιδα άγγιξε την Ήπειρο

Ήπειρος: Η οζώδης δερματίτιδα άγγιξε την Ήπειρο

Σε «καραντίνα» βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της Ηπείρου, μετά τη διαπίστωση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας σε βοοειδή μονάδας στην Κορώνη του δήμου Πάργας.

Αν και η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας δε θεωρούνταν περιοχή υψηλού κινδύνου, όπως οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας λόγω της γειτνίασής τους με τη Δυτική Μακεδονία, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα, τελικά το «τείχος» που προσπάθησε να δημιουργήσει η περιφέρεια Ηπείρου «έσπασε», λόγω μιας παράλειψης.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι 15 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, που βρέθηκαν θετικές στη νόσο και ήδη θανατώθηκαν, δεν είχαν εμβολιαστεί, αν και την υποχρέωση αυτή είχε αναλάβει γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου. Βέβαια, η ευθύνη ανήκει κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Πρέβεζας, που έπρεπε να προχωρήσει στον εμβολιασμό, από τη στιγμή που διαπίστωσε πως η γαλακτοβιομηχανία αμέλησε να το πράξει.
Η ύπαρξη του πρώτου κρούσματος οζώδους δερματίτιδας δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην περιφέρεια Ηπείρου, καθώς, όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στον «Η.Α.», έχει εμβολιαστεί το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου στις περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, ενώ ελάχιστα βοοειδή είχαν μείνει ανεμβολίαστα στην Πρέβεζα. 
Από τη στιγμή που έχει περάσει και το διάστημα των 28 ημερών από το εμβόλιο, ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, που έχει αναπτύξει ανοσία, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως τα έχει ορίσει το υπουργείο. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο κτηνοτρόφους στην Πρέβεζα, αλλά και σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας.
Ειδικότερα, ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων, πέριξ της μονάδας, στην οποία θα γίνει απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων, απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων και περιορισμός των ζώων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται. Στη ζώνη προστασίας περιλαμβάνονται οι περιοχές Κορώνης, Κορωνόπουλου, Σταυροχωρίου, Θέμελου, Κυψέλης και Τζάρας, με τα μέτρα να έχουν ισχύ 28 ημερών.
Παράλληλα, ορίζεται ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων, στην οποία επίσης θα γίνει καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών, ενώ ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των ζώων στους δημόσιους δρόμους και περιορισμός τους στη ζώνη για χρονικό διάστημα 60 ημερών. 
Στην ζώνη αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές Κρυσταλλοπηγή, Γκρίκα, Ψάκα, Άγιος Παντελεήμονας, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι, Καρτέρι, Πολυνέρι, Πέρδικα, Αρίλας, Καραβοστάσι, Καταβόθρα, Μαργαρίτι, Καρβουνάρι, Σκάνδαλο, Γλυκή, Βουβοπόταμος, Γαρδίκι, Αγιά, Ανθούσα, Σαρακίνικο, Πάργα, Σπαθαραίοι, Σεβαστό, Ξηρόλοφος, Παραμυθιά, Προδρόμι, Καμίνι, Ζερβοχώρι, Καραμάχη, Ζωτικό, Βάρδας, Μουκοβίνα, Έλαφος, Μπεστιά, Σμυρτιά, Δερβίζιανα, Ρωμανός, Πολυστάφυλο, Μελιανά, Σκιαδάς, Σερζιανά, Ρεματιά, Νικολίτσι, Παπαδάτες, Τρίκαστρο, Νάρκισσος, Καναλάκι, Λούτσα, Άνω Ράχη, Κοτσανόπουλο, Βρυσούλα, Κρανιά, Εκκλησιές, Χειμαδιό, Βράχος, Λυγιά, Σφηνωτό, Μεγαδένδριο, Μυρσίνη, Καστροσυκιά, Καμαρίνα, Αρχάγγελος, Νέος Ωρωπός, Λούρος, Στεφάνη, Νέο Σφηνωτό, Ριζοβούνι, Θεσπρωτικό, Ζερβό και Γαλατάς.
Σημειώνεται ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που προσβάλλει αποκλειστικά τα βοοειδή με σημαντικές συνέπειες για την παραγωγικότητά τους και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Το κρούσμα οζώδους δερματίτιδας έχει σημάνει συναγερμό, όμως, εκτός Ηπείρου, καθώς στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των βοοειδών, αν και είχε υπάρξει κρούσμα στην Αχαΐα τον περασμένο Ιούλιο.
Στην Αιτωλοακαρνανία, που βρίσκεται πιο κοντά στη νέα εστία της ασθένειας, έγινε μια πρώτη σύσκεψη και αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα επιπλέον μέτρα, ενώ ακολούθησε και νέα σύσκεψη στην Πάτρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής Ηλείας και Αχαΐας.
Άμεση προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές των δήμων Ακτίου–Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, καθώς εκτιμάται ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 βοοειδή και όχι το σύνολο του πληθυσμού.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Η οζώδης δερματίτιδα άγγιξε την Ήπειρο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6557023144622293167
Σχόλια
item