Γιάννενα: ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Διεκδικεί συμμετοχή στα προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης»

Γιάννενα: ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Διεκδικεί συμμετοχή στα προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης»
Στην ίδρυση «Κέντρου Διά Βίου Μάθησης», σύμφωνα με το Ν.3879/2010, προχωρά ο Δήμος Ζαγορίου με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ίδρυση Κ.Δ.Β.Μ αποτελεί προϋπόθεση για να μπορεί να συμμετάσχει, για πρώτη φορά, ο Δήμος στα προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που υλοποιεί η  Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (Γ..Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).  

Υποχρέωση του Δήμου είναι η παροχή στέγης και της βασικής υλικοτεχνικής υποδομής για την εφαρμογή των προγραμμάτων τα οποία μπορούν να στηρίξουν τους δημότες σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα.

Με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, εγκρίθηκε και η υποβολή, προς την Γενική Γραμματεία  Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, αίτησης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή του Δήμου Ζαγορίου στην Πράξη «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) – Νέα Φάση» με κωδικό ΟΠΣ 5002212, του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης».

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 16 Δεκεμβρίου 2016. Ο Δήμος, εφόσον ενταχθεί, αναλαμβάνει τη διάθεση των χώρων διοίκησης και εκπαίδευσης του Κ.Δ.Β.Μ. Με την ίδια  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε και ο  ορισμός Υπευθύνου Εκπροσώπου του Δήμου, ως συνεργάτη για την υλοποίηση των Πράξεων.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, οι Δήμοι που θα ενταχθούν στην δράση αυτή θα υποστηριχθούν στην επιλογή, αμοιβή, καθοδήγηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του προσωπικού που προβλέπεται για την υποστήριξη των Κ.Δ.Β.Μ.

Επίσης, θα ενισχυθούν στην κάλυψη των δαπανών για την οργάνωση και την υλοποίηση των Προγραμμάτων Εθνικής και Τοπικής εμβέλειας στα τμήματα των Κ.Δ.Β.Μ., στην ανάπτυξη υποστηρικτικών εργαλείων για τα Κ.Δ.Β.Μ. και στη συνολική επιστημονική και διοικητική υποστήριξη των Κ.Δ.Β.Μ. στο πλαίσιο της υλοποίησης της εγκεκριμένης Πράξης.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος Ζαγορίου σχεδιάζει να υλοποιήσει προγράμματα στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Μηλιωτάδων και στην πορεία και σε άλλες περιοχές.
Και διαμαρτυρία για τις μετατάξεις υπαλλήλων.

Παράλληλα, στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος διαμαρτυρίας, για την μη αποδοχή της πρότασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν λόγο οι Δήμαρχοι στις μετατάξεις υπαλλήλων, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου.

Ο Δήμος Ζαγορίου ως ορεινός και μικρός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων και της απαγόρευσης, ουσιαστικά, νέων προσλήψεων και ενδέχεται να έχει  νέες απώλειες προσωπικού στην συνέχεια.

Με το νέο νόμο «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» που ψηφίστηκε την Παρασκευή και αφορά νέο σύστημα για τις εθελούσιες και όχι υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, διατηρείται το προϋπάρχον καθεστώς με το οποίο δεν απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αν και αρχικά ήταν θετικό, τελικά  όμως δεν υιοθέτησε την πρόταση-εισήγηση  της ΚΕΔΕ (ήταν απόφαση του συνεδρίου της το 2015). Η  αρμόδια Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν αντίθετο με την φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και επισήμανε ότι όλα θα γίνονται ψηφιακά, χωρίς να χρειάζεται κανείς «ενδιάμεσος».

«Αν και με το νέο Νόμο τίθεται ως όριο να παραμένει στη θέση του το 70% από κάθε  ειδικότητα που προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αυτό δεν αποτελεί λύση για το δήμο Ζαγορίου δεδομένου ότι, ήδη λείπουν πολλές ειδικότητες, δεν αποκλείονται νέα αιτήματα για μετατάξεις, ενώ δύσκολα θα μεταταχθεί προσωπικό προς τον Δήμο μας», σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.
 Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις, του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της σύμφωνης γνώμης των Δημάρχων για την μετάταξη υπαλλήλων, αλλά και του Λεωνίδα Τσουμάνη εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας.
anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ - Διεκδικεί συμμετοχή στα προγράμματα «Δια Βίου Μάθησης»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5032866986054552559
item