Τι συμβαίνει πραγματικά όταν κοιμόμαστε;

Τι συμβαίνει πραγματικά όταν κοιμόμαστε;

Όσο η επιστήμη εξελίσσεται, οι ειδικοί καταφέρνουν να «εισχωρούν» όλο και περισσότερο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα «τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε;»...

Τη στιγμή που εσείς αισθάνεστε να παραδίδεστε στα χέρια του Μορφέα, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, παραμένουν άγρυπνοι φρουροί, με την ενέργεια «στο κόκκινο» να πυροδοτεί νέες εικόνες και ακατανόητες ιστορίες. Με απλά λόγια, να βλέπετε όνειρα.

Γιατί όμως άλλοι βλέπουν «όνειρα γλυκά» και άλλοι καταδιώκονται από εφιάλτες; Τα όνειρα αποτελούν μυστήρια φαινόμενα, τα οποία οι ειδικοί έχουν αποκρυπτογραφήσει, μέχρι κάποιο βαθμό.

Βίαια όνειρα: είναι προειδοποιητικά σημάδια;

Οι γιαγιάδες έχουν ένα «δικό» τους ονειροκρίτη, που ερμηνεύει κάθε παραξενιά του ύπνου. Όταν για παράδειγμα, δει κάποιος στον ύπνο του ψάρια, σημαίνει ότι «θα πάρει μεγάλη λαχτάρα» ενώ αν δει ότι βγάζει δόντι, σημαίνει θάνατο (εκτός και εάν το δόντι βγάλει αίμα, το οποίο σημαίνει ότι δε θα συμβεί τίποτα και άλλες τέτοιες ερμηνείες).

Ωστόσο υπάρχουν και πιο σοβαρά ζητήματα. Οι…σχεδόν εφιάλτες, δηλαδή τα βίαια όνειρα είναι αποτέλεσμα της διαταραχής του ύπνου REM, η οποία προκαλεί στον ανθρώπινο νου βίαιες εικόνες, που συχνά συνοδεύονται από έναν αρκετά ανήσυχο ύπνο.

Αυτά τα όνειρα ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι κάποιας εγκεφαλικής διαταραχής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», στις 28 Ιουλίου του 2010. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέφεραν ότι τα αρχικά στάδια αυτών των νευροεκφυλιστικών διαταραχών, μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και δεκαετίες πριν το αντιληφθεί ο ασθενής ή ο γιατρός του.

Οι ξενύχτηδες έχουν περισσότερους εφιάλτες

Το ξενύχτι έχει τη «χάρη» του αλλά ο ήρεμος ύπνος δεν είναι μία αυτές. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο περιοδικό «Sleep and Biological Rhythms» αποκάλυψε, ότι όσοι κοιμούνται αργά έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν εφιάλτες στον ύπνο τους, από εκείνους που κοιμούνται πιο νωρίς.

Στην έρευνα, ζητήθηκε από 264 πανεπιστημιακούς φοιτητές να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από 0 έως 4 (όπου το 0 αντιστοιχούσε στο ποτέ και το 4 στο πάντα) τη συχνότητα που έβλεπαν εφιάλτες. Οι ξενύχτηδες σκόραραν κατά μέσο όσο 2,10 σε σχέση με τους πρωινούς τύπους, οι οποίοι έφτασαν μέχρι το 1.23. 


Οι ερευνητές επεσήμαναν τη σπουδαιότητα αυτής της διαφοράς, δε μπόρεσαν να εστιάσουν όμως στο συνδετικό κρίκο μεταξύ ενός εφιάλτη και την καθημερινής συνήθειας του ύπνου.

Η πιο κοινή πεποίθησή τους αφορά στην ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, η οποία κορυφώνεται το πρωί ακριβώς πριν ξυπνήσει κάποιος, τη στιγμή δηλαδή που οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς να είναι σε κατάσταση REM, να ονειρεύονται ή να κοιμούνται. Στην περίπτωση που κάποιος κοιμάται μάλιστα, τότε η κορτιζόλη μπορεί να πυροδοτήσει έντονα όνειρα ή εφιάλτες.

Οι άντρες ονειρεύονται το σεξ

Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στα ερωτικά όνειρα από ότι οι γυναίκες. Μάλιστα σε έρευνα της ψυχολόγου Jennie Parker, του Πανεπιστημίου του West στη Μεγάλη Βρετανία, επισημαίνεται ότι τα γυναικεία όνειρα/εφιάλτες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: στα «φοβισμένα» όνειρα, όπου κάποιος σας κυνηγά ή απειλεί τη ζωή σας, στα όνειρα που αφορούν κάποια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και στα συγχυσμένα όνειρα. Αντίθετα, τα όνειρα των αντρών είναι πιο «απλά» και ρεαλιστικά, με κύριο χαρακτηριστικό το ερωτικό στοιχείο.

Μπορείτε να ελέγξετε τα όνειρά σας

Για να ελέγξετε τα όνειρά σας, χρειάζεστε απλά πρακτική εξάσκηση και ένα video παιχνίδι, αναφέρει καναδική έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, οι φανατικοί παίχτες των εικονικών παιχνιδιών είναι συνηθισμένοι στο να ελέγχουν διαφορετικά περιβάλλοντα και με τη λογική αυτή είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να ελέγξουν την άγνωστη ατμόσφαιρα ενός ονείρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μελέτη του 2008, οι gamers έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να μετατρέψουν έναν εφιάλτη σε όμορφο όνειρο, το μόνο που χρειάζονται είναι πρακτική εξάσκηση.

Γιατί τελικά ονειρευόμαστε;

Οι επιστήμονες αναζητούν πολλά χρόνια απάντηση στο ερώτημα «γιατί βλέπουμε όνειρα». Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει αλλά οι περισσότεροι συγκλίνουν στο γεγονός, ότι βασικό ρόλο παίζει η κριτική σκέψη.

Έρευνα της ψυχολόγου, Deirdre Barrett, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποκάλυψε ότι οι ώρες που κάποιος κοιμάται, ενδεχομένως να είναι η ευκαιρία για τον εγκέφαλο να διαλευκάνει ερωτήματα και γρίφους, που τον απασχολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
epirusblog.gr
5 of 5
Τι συμβαίνει πραγματικά όταν κοιμόμαστε;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4756197983154134764
item