Γιάννενα: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ - Περισσότεροι επισκέπτες εάν ανοίξει και η νότια Πύλη

Γιάννενα: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ - Περισσότεροι επισκέπτες εάν ανοίξει και η νότια Πύλη
Το αίτημα πρόσβασης στο Μουσείο από τη νότια Πύλη του Κάστρου, θέτουν προς τον Έφορο Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με κοινή τους επιστολή η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος της πόλης
Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά το Μουσείο Αργυροτεχνίας, φέρνουν στο προσκήνιο με κοινή τους επιστολή προς τον Έφορο Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Στην κοινή τους επιστολή, αφού κάνουν γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως μόνο το πρώτο δίμηνο λειτουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στην Ακρόπολη του Ίτς Καλέ, βρέθηκαν περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες, στη συνέχεια ζητούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων να δει εκ νέου το αίτημα πρόσβασης στο Μουσείο από τη νότια Πύλη του Κάστρου, το οποίο είχε διατυπωθεί και συζητηθεί αρμοδίως πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του, χωρίς ωστόσο να βρεθεί οριστική λύση.
Το ζήτημα επανέρχεται με την επιστολή ενόψει της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Όταν η τέχνη γίνεται ιερή» που συνδιοργανώνεται από τη Μητρόπολη, το Δήμο Ιωαννιτών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου του 2017.
Στην κοινή επιστολή της κας Στάικου του κ.κ. Μάξιμου και του κ. Μπέγκα, τονίζεται πως λόγω της σπουδαιότητας των κειμηλίων και της δημοσιότητας που θα λάβει η έκθεση, αναμένεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών και η προοπτική αυτή καθιστά αναγκαίο το άνοιγμα της νότιας Πύλης «κατά τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Μουσείου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ΠΙΟΠ έχει προβλέψει, ιδίοις εξόδοις, την απασχόληση νυχτοφύλακα, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα ασφαλείας».
Χαρακτηριστικά στην επιστολή επισημαίνονται και τα εξής: «Στο πλαίσιο αυτό, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Νότια Πύλη αποτελεί την καλύτερη πρόσβαση κυρίως για ομαδικές επισκέψεις και επισκέψεις ειδικών κατηγοριών επισκεπτών  (ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ) λόγω της δυνατότητας προσέγγισης λεωφορείων. 
Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, στην οποία εκπροσωπούνται η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Ιωαννιτών και το ΠΙΟΠ, είχε αποφασίσει ομόφωνα να υποβάλει, δια του ΠΙΟΠ, αίτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη χρήση της Νότιας Πύλης, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. 
Το αίτημα αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς η μέχρι σήμερα λειτουργία του Μουσείου έχει καταδείξει ότι η μη χρήση της Νότιας Πύλης προκαλεί απώλεια επισκεπτών σε ποσοστό έως 30%, γεγονός που επηρεάζει και τη συνολική επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, προκαλώντας  αρνητικά σχόλια τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από τους επισκέπτες της πόλης, απαξιώνοντας ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
Παράλληλα, προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφαλείας από τη μη διαθεσιμότητα της εν λόγω πρόσβασης. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις ενεργοποίησης του συναγερμού τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες από διάφορες αιτίες (πχ ισχυρός άνεμος), κατά τις οποίες η μετάβαση του υπεύθυνου του Μουσείου με τη συνοδεία της Αστυνομίας γίνεται με τα πόδια από την κεντρική πύλη του Ιτς Καλέ. 
Η διαδικασία αυτή ενέχει τον κίνδυνο της μη έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας (καθώς δεν μπορεί να προσεγγίσει περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και δημιουργεί υψηλότατο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ατόμων που προσεγγίζουν το Μουσείο, διασχίζοντας πεζοί μια περιοχή χαμηλού φωτισμού με χαλάσματα και βλάστηση, εκτεθειμένοι ως εύκολος στόχος πιθανών εγκληματιών. 
Τα ανωτέρω έχουν επισημανθεί και από τους εκάστοτε αστυνομικούς που συνοδεύουν τον υπεύθυνο του Μουσείου σε περίπτωση συναγερμού. Κατόπιν τούτου, υποβάλλεται εκ νέου αίτημα για τη δυνατότητα χρήσης της Νότιας Πύλης με παράκληση για τις δικές σας, λόγω αρμοδιότητας, ενέργειες έγκρισης».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων
Από την πλευρά της η Εφορεία Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τον Έφορο Κωνσταντίνο Σουέρεφ, σημειώνει πως όντως οι συζητήσεις για το άνοιγμα της νότιας Πύλης έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και γίνεται το καλύτερο δυνατό, «στο μέτρο του εφικτού για την υπηρεσία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με δήλωσή του στον «Α».
Ωστόσο ο κ. Σουέρεφ, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν και κατά πόσον είναι δυνατόν, τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα προβλήματα που υπάρχουν στους φύλακες, αναφορικά με τον αριθμό τους, να παραμένει μονίμως ανοιχτή η νότια Πύλη.
Τέλος, έκανε γνωστό πως η υπηρεσία θα απαντήσει αρμοδίως και υπηρεσιακώς στην επιστολή τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόσθεσε πως η συνεργασία με το Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς είναι άριστη και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, όποτε έχει ζητηθεί, για διάφορους λόγους, η νότια Πύλη έχει ανοίξει για να διευκολυνθούν οι επισκέπτες του Μουσείου και η προσβασιμότητά τους.
anex.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ - Περισσότεροι επισκέπτες εάν ανοίξει και η νότια Πύλη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7958659625667209751
item