Γιάννενα: H Λαογραφία και η παράδοση «συναντούν» την εκπαίδευση!

Γιάννενα: H Λαογραφία και η παράδοση «συναντούν» την εκπαίδευση!
Πόσοι Γιαννιώτες έχουν επισκεφθεί, έστω και μία φορά, το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου; Ελάχιστοι είναι η απάντηση! Τι κι αν αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και διαθέτει μοναδικά εκθέματα από τη νεότερη ιστορία της και κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί με κόπο και πολλή προσπάθεια απ’ τους υπευθύνους του.
Για το λόγο αυτό η Ε.Η.Μ. και το θυγατρικό της Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ.) αποφάσισαν να απευθύνουν πρόσκληση στους κατοίκους, τους φοιτητές και τους επισκέπτες της πόλης να έρθουν σήμερα το απόγευμα (5 με 8 μ.μ.) και να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου. 
Εξάλλου, σ’ αυτό υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, τα οποία έχουν ήδη προσελκύσει εκατοντάδες Γιαννιωτόπουλα!
«Αφανές» το Μουσείο
«Αν και είναι ένα απ’ τα καλύτερα Λαογραφικά Μουσεία στην Ελλάδα κατά ομολογία όλων των μουσειολόγων που πέρασαν από δω και είδαν τις συλλογές μας, το Μουσείο ‘Κ. Φρόντζος’ έχει μείνει λίγο αφανές», τόνισε χθες σε δηλώσεις της η κ. Καίτη Στεφαοπούλου, μέλος Δ.Σ. του ιδρύματος.
Όπως είπε, το Μουσείο στεγάζεται σε δύο κτίρια, εκ των οποίων το παλαιότερο είναι οθωμανικό και διασώθηκε επειδή η Ε.Η.Μ. το αγόρασε απ’ το Δημόσιο, το ανακαίνισε και έφτιαξε σ’ αυτό το πρώτο Γιαννιώτικο Λαογραφικό ίδρυμα. Το διπλανό κτίριο χτίστηκε την περίοδο 1995 – 2000 κι ενώθηκε με το παλιό με μία γέφυρα. Σήμερα τα δύο κτίρια λειτουργούν ως ενιαίος χώρος και διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο μουσειακό συγκρότημα.
Η κ. Στεφοπούλου κατέληξε λέγοντας πως το «πιο σπουδαίο σήμερα με το Μουσείο είναι πως ζωντάνεψε με την παρουσία παιδιών, τα οποία τρεις φορές την εβδομάδα έρχονται και παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στους χώρους του». Παράλληλα, έκανε γνωστό πως στο Μουσείο λειτουργεί πλέον και πωλητήριο με εκδόσεις της Ε.Η.Μ., χειροποίητα κοσμήματα και αντικείμενα χειροτεχνίας που παρέχει το ΚΕΠΑΒΙ.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Από την πλευρά της η Χαρά Ρίζου, μέλος Δ.Σ. του Λαογραφικού Μουσείου και υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται σ’ αυτό σημείωσε πως το Μουσείο είναι πολύ σπουδαίο και για την πόλη και για τα παιδιά μας. 
Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή υλοποιούνται δύο  προγράμματα για παιδιά 5 έως 12 ετών κι ένα για παιδιά από 12 έως 18 ετών, τα οποία έχουν ως αντικείμενο το σιτάρι και το ψωμί, το μαλλί και το υφαντό του χθες και του σήμερα. 
«Στόχος μας είναι να φέρουμε το παιδί κοντά στον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας και να δείξουμε τη διαφορά του κόπου και του μόχθου των προηγούμενων γενεών σε σχέση με το σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει να κάνει με τα χρωμοσώματα στις παραδόσεις και στους μύθους.
Ξεχωριστά εκθέματα
Παραδοσιακές στολές απ’ όλη την Ήπειρο, όπλα, κοσμήματα, είδη νοικοκυριού και αγροτικής ζωής απ’ το παρελθόν μπορεί να δει κανείς στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ. Φρόντζος». Aκόμα και το γραφείο του αείμνηστου δημάρχου Κώστα Φρόντζου, ιδρυτή της Ε.Η.Μ., είναι στημένο σε ξεχωριστό δωμάτιο στον πρώτο όροφο του νέου κτιρίου του…
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: H Λαογραφία και η παράδοση «συναντούν» την εκπαίδευση!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 443791207365533244
item