H μεγάλη παγίδα του ΔΝΤ: Τέταρτο μνημόνιο έναντι χρέους

H μεγάλη παγίδα του ΔΝΤ: Τέταρτο μνημόνιο έναντι χρέους
Νέα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο και τους όρους συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έβαλαν οι δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέι Ράις. 

Ο κ. Ράις, για πρώτη φορά, άφησε να εννοηθεί ότι το το Ταμείο είναι έτοιμο να δείξει ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος -αρκεί να συμφωνηθεί από πριν ο τύπος και το εύρος τους- ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βρεθεί λύση στον πρόβλημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ανησυχητική σύνδεση της εφαρμογής αυτών των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τηνυλοποίηση προαπαιτούμενων μέτρων, δηλαδή με ένα νέο μνημόνιο, μετά το τέλος του ήδη υφιστάμενου.

«Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε τα νέα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί προκαταβολικά, αλλά υπάρχει ανάγκη να εξηγήσουμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο το τύπο και το εύρος των μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ράις. 

Πρόσθεσε δε πως τα μέτρα αυτά θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Ανησυχία στην Αθήνα

Οι δηλώσεις Ράις φαίνεται ότι προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο έσπευσε να ξορκίσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018

Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχόλιο του σε απογευματινή εφημερίδα.

Για το θέμα ερωτήθηκε και τοποθετήθηκε και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Παρασκευή. «Το χρονοδιάγραμμα αλλά και το πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος είναι σαφές. 

Στοχεύουμε στις 5 Δεκέμβρη να υπάρξει απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς ξανά για το θέμα των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει ως τεχνικός συμβούλος. 

Η πάγια πρακτική είναι ότι η κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ και καμία από αυτές δεν θεωρήθηκε επιπλέον Μνημόνιο. 

Με αυτή την έννοια η μοναδική συμφωνία είναι αυτή του περασμένου Ιουλίου. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων αν υπάρξει συμφωνία για να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Προβόπουλος: Τέταρτο μνημόνιο με το χρέος

Σημειώνεται ότι στο ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο θα συνδέεται με τη διευθέτηση του χρέους, είχε αναφερθεί πριν από μερικές ημέρες ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.

«Θεωρώ ότι είναι πολιτικά πολύ δύσκολο, για να μην πω ανέφικτο, να δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, ύστερα από τρία μνημόνια που απορρόφησαν πρωτοφανούς ύψους κονδύλια και μάλιστα με μερική μόνον επιτυχία, όπως τουλάχιστον το βλέπουν πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Προβλέπω όμως ότι η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μετά το 2017 θα συνδυαστεί με την υποχρέωση υλοποίησης εκ μέρους μας συγκεκριμένων στόχων και μάλιστα με ορίζοντα πολυετή. Αυτό το μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα τέταρτο μνημόνιο. 

Θα περιλαμβάνει δηλαδή τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι των παραχωρήσεων που θα κάνουν οι πιστωτές μας στο θέμα του χρέους (conditionality). 

Εκτιμώ μάλιστα ότι οι δεσμεύσεις αυτές κάθε άλλο παρά ανώδυνες θα είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr.

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος

Το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε και το QE

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του κ. Ράις σηματοδοτούν μια εξέλιξη που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος έχει κατ'επανάληψη καταστήσει παραπάνω από σαφή την πλήρη αντίθεσή του στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος πριν το φθινόπωρο του 2017, που στηθούν οι εθνικές κάλπες στη Γερμανία. 

Οι δηλώσεις Ράις ότι αρκεί μια συμφωνία ως προς τον τύπο και το εύρος χωρίς αυτή η συμφωνία να είναι αναγκαστικά άμεσης εφαρμογής δείχνει να εξυπηρετεί ή τουλάχιστον να αφήνει ένα παράθυρο ενός κάποιου διακανονισμού στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, εάν πράγματι επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παραμένει ωστόσο το αγκάθι των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση που εκφράζει την τελευταία περίοδο το Ταμείο, σύμφωνα με την οποία η αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ανάγκη για νέα μέτρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος που θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της ένταξης της χώρας 
στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της 
Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters την Πέμπτη. 

Όπως άφησε να εννοηθεί, για να προχωρήσει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει στα χέρια της κάτι παραπάνω από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. 

«Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι ισχυρό σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» (σσ. πάνω στην οποία θα βασιστεί η κρίση για τη συμπεριλήψη ή μη στο QE) τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 
epirusblog.gr
5 of 5
H μεγάλη παγίδα του ΔΝΤ: Τέταρτο μνημόνιο έναντι χρέους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5524310062856191985
item