Το «μικρό πακέτο» για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου Το «μικρό πακέτο» για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Το «μικρό πακέτο» για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου

Το «μικρό πακέτο» για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου
Τη γνωστή οδό υπέδειξε και πάλι το Eurogroup στην Αθήνα:ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το Δεκέμβρη, εν αναμονή της απόφασης του ΔΝΤ και...βλέπουμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Τα πράγματα είχε προσδιορίσει με την γνωστή σαφήνεια του ο Β.Σοίμπλε κατά την είσοδό του για την συνεδρίαση του  Eurogroup τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο μνημόνιο. 

Κι αυτό φρόντισε να σημειώσει πως αυτό δεν σημαίνει μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντάισελμπλουμ: Αδύνατο από τώρα να ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα 

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, παραπέμποντας στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου για περαιτέρω συζητήσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Τότε θα έχουμε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα στα εργασιακά και στην κοινωνική πολιτική της καθώς και στην πορεία των δημοσιονομικών της για το 2017 και το 2018», διευκρίνισε.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το Eurogrοup «προσβλέπει, σταθερά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».
«Η συζήτηση θα γίνει υπό το πρίσμα της πρόθεσης του ΔΝΤ να πάει το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, όπως διαβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θύμισε ότι θα μπορούν, αν απαιτείται, να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. 

Το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει νέα ανάλυση χρέους (DSA) και κάποια από τα θέματα που θα πρέπει να γνωστοποιηθούν σχετίζονται με την ανάλυση του ESM αλλά και την πορεία της β’ αξιολόγησης.

«Είναι αδύνατο να ξέρουμε το 2016 τι ακριβώς θα χρειαστεί το 2018 αλλά και για το ΔΝΤ να πει ότι αυτό που βάζουμε στο τραπέζι είναι αρκετό. Θα συζητήσουμε με το ΔΝΤ πόσα πράγματα πρέπει να ξεκαθαριστούν τώρα αλλά είναι αδύνατο να καθορίσουμε από τώρα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να δούμε είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που τέθηκαν στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και «μεσοπρόθεσμα».

Πρέπει να ορίσουμε τι είναι μεσοπρόθεσμο και πότε μπορούμε να μειώσουμε τον στόχο. Αυτό είναι κρίσιμο για το DSA που επεκτείνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ρεγκλινκ: Το Δεκέμβριο η πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα  

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινκ ανέφερε πως η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 31,7 δισ. ευρώ  από το υφιστάμενο πρόγραμμα και συνολικά μέχρι τώρα 173 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τόνισε ότι ο ESM ανέλαβε να τα εξετάσει και αφορούν την εξομάλυνση των λήξεων και κινήσεις για τη μείωση των επιτοκίων.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση το Δεκέμβριο, είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό τώρα».

Αναφέρθηκε στις επιλογές και τους γρίφους του σχεδίου, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση των λήξεων που μπορεί να αυξάνει βραχυπρόθεσμα το κόστος, αλλά μακροπρόθεσμα το μειώνει.

Μοσκοβισί: Προς συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση 

 Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί είπε η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο. «Έγινε πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση. 

Στο επόμενο eurogroup θα συζητήσουμε για την Ελλάδα και για τη δουλειά που έχει κάνει ο ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος. 

Παράλληλα, θα συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, την κοινωνική ασφάλιση» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. έκανε λόγο για ενθαρρυντική πρόοδο που έγινε με την εκταμίευση των τελευταίων κονδυλίων της πρώτης αξιολόγησης. «Υπάρχει καλή πρόοδος σε μια σειρά από θέματα όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου. 

Στόχος είναι να συμφωνήσουμε τα αναπομείναντα θέματα και παρότι δεν κρύβω την πολυπλοκότητα των θεμάτων θεωρώ ότι μπορούμε να κλείσουμε γρήγορα».

«Αν κλείσουμε την αξιολόγηση ως το Δεκέμβριο θα είναι ένα ισχυρό σήμα για την εμπιστοσύνη στην οικονομία», είπε ο κ. Μοσκοβισί. 

ΥΠΟΙΚ: Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα 

«Το σημερινό Eurogroup ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα για την Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους τον​ Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητεί». 

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη συνεδρίαση.
Epirusblog Gr
5 of 5
Το «μικρό πακέτο» για το χρέος στο Eurogroup του Δεκεμβρίου
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 671029973147557105
Σχόλια
item