Τι σημαίνει η «τρικλοποδιά» του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit

Τι σημαίνει η «τρικλοποδιά» του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο προτού η Τερέζα Μέι μπορέσει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έναρξη των διαδικασιών - Πληθαίνουν οι φωνές για πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση του βρετανικού... ΣτΕ να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο κι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ενεργοποιήσει χωρίς τη συγκατάθεσή του, βάζει «φρένο» στα σχέδια του Λονδίνου για Brexit.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αυτό που προσπαθούσε να αποφύγει η Τερέζα Μέι προκειμένου να τηρηθεί το σχέδιό της για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος δεν θα πραγματοποιηθεί αργότερα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι πιθανό να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά καθώς αποδυναμώθηκε από μια δικαστική απόφαση σχετικά με το Brexit η οποία ενδέχεται να έχει ευρείες πολιτικές συνέπειες, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Deutsche Bank. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

H κυβέρνηση του Λονδίνου άσκησε έφεση γεγονός που σημαίνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα συνεδριάσει στις 5-8 Δεκεμβρίου για να λάβει την απόφαση. 


Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, αν υπερισχύσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ένα «ήπιο» Brexit με καλύτερες εμπορικές συμφωνίες είτε ότι το Brexit θα μπορούσε να ακυρωθεί στην πράξη. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η απόφαση αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων υπήρχαν πολλοί υπέρμαχοι του Brexit, πολύ πριν την απόφαση του δημοψηφίσματος. 


Οι ίδιοι θα θεωρήσουν ότι είναι αντισυνταγματικό να αντιταχθούν στη απόφαση των πολιτών της χώρας. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μπορεί να διστάσουν να πάνε κόντρα στην απόφαση των πολιτών θεωρώντας ότι το τίμημα θα είναι να χάσουν τη θέση τους.

Υπάρχει επιπλέον το ενδεχόμενο να γίνουν αναλυτικές παρουσιάσεις των νομοθεσιών και των πιθανών διαπραγματεύσεων στη βρετανική βουλή και τότε οι εχθροί του Brexit θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και όσοι συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αναποφάσιστων μπορεί να ταχθούν υπέρ ένα ήπιου Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχεδίαζε να έχει ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας. 


Ωστόσο, τώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί το Brexit, όχι μόνο με τις Βρυξέλλες, αλλά και με την αντιπολίτευση, καθυστερώντας σημαντικά τα σχέδιά της. Οι διαβουλεύσεις αναμένονται να είναι πολλές και θορυβώδεις, εντείνοντας περαιτέρω το κλίμα αβεβαιότητας που έχει πλήξει οικονομικά τη Βρετανία από την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Express», η υπόθεση έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με πρωτοβουλία μιας oργάνωσης υπό τον τίτλο: «People's Challenge», που τάσσεται υπέρ του «Remain», την παραμονή της χώρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. 


Η οργάνωση αυτή συγκέντρωσε το ποσό των 160 χιλιάδων λιρών για να πληρώσει τους δικηγόρους προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την κυβέρνηση είναι ή όχι αντισυνταγματικό.

Το γεγονός ότι η υπόθεση τoυ Brexit θα περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, είναι βούτυρο στο ψωμί για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50, μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος. 


Επιπλέον, πολλά μέλη του Εργατικού Κόμματος τάσσονται κατά ενός «σκληρού» Brexit που θα θέσει τη Βρετανίας εκτός της ενιαίας αγοράς. Υπάρχει, όμως, γενικά η αίσθηση, ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν θα εναντιωθεί στη λαϊκή απόφαση.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. Εκτός από την Deutsche Bank, και για τον βρετανικό Τύπο, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη κάλπη μέσα στο 2017. 
epirusblog.gr
5 of 5
Τι σημαίνει η «τρικλοποδιά» του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3940886185767822357
item