Γιάννενα: Απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες σε ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ

Γιάννενα: Απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες σε ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ

Ευθεία απειλή για διακοπές ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων απευθύνει η ΔΕΗ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστούν άμεσα οι ανεξόφλητες οφειλές τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα κεντρικά της ΔΕΗ, το συνολικό ποσό οφειλής ανέρχεται σε 8,5 εκ ευρώ, ενώ επισημαίνεται πως έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης για τη ρύθμιση των υπέρογκων –όπως χαρακτηρίζονται- χρεών.

«Η καθόλα νόμιμη αυτή ενέργεια αποτελεί το ύστατο μέτρο, πριν την καταγγελία των συμβάσεων προμήθειας, που η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει τη συνεχή διόγκωση των τεράστιων οφειλών, να διασφαλίσει τα έσοδά της, την ομαλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ίση μεταχείριση και τα συμφέροντα των πελατών της. 
Τα όποια τυχόν προβλήματα προκύψουν στην ομαλή υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων ΟΤΑ και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων. 
Η μετάθεση των ευθυνών δεν τιμά την τοπική αυτοδιοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση που προτάθηκε από τη ΔΕΗ, το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε καταναλωτή/υδρόμετρο, δεν υπερβαίνει το ποσό του ενός ευρώ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ και καλεί σε άμεση διευθέτηση του χρέους. 
ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ, ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ
Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την ενέργεια ο δήμος Ιωαννιτών σε σχετικό δελτίο τύπου, αν και αναγνωρίζει την οφειλή, κάνοντας γνωστό πως η ΔΕΗ απέστειλε πανομοιότυπο έγγραφο σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, στο οποίο το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα της κάθε ΔΕΥΑ. Μάλιστα, αναφέρει πως εμπεριέχει σοβαρές ανακρίβειες που δεν αφορούν τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών, η παρούσα δημοτική αρχή και οι διοικήσεις του ΣΥΔΛΙ και της ΔΕΥΑΙ όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για το χρέος που κληρονόμησαν, αλλά προχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία στην αρχή της θητείας σε συνάντηση με τον διοικητή της ΔΕΗ, με τον οποίο συμφώνησαν ΔΕΥΑ και ΣΥΔΛΙ κάθε μήνα να εξοφλούν τους τρέχοντες λογαριασμούς και να καταβάλουν επιπλέον από 25.000 ευρώ ο κάθε φορέας ώστε να απομειώνεται το χρέος. 
«Μέχρι σήμερα ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ τηρούν απολύτως τη συμφωνία κάθε μήνα, χωρίς ουδέποτε μέχρι χθες να έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να αλλάξει η συμφωνία. 
Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΥΑΙ και στο ΣΥΔΛΙ, όχι μόνο δεν υπάρχει συνεχή διόγκωση της οφειλής, αλλά υπάρχει σταθερή μείωσή της», σημειώνει και προσθέτει πως επειδή το θέμα αφορά συνολικά όλες τις ΔΕΥΑ και τους συνδέσμους ύδρευσης της χώρας, η δημοτική αρχή είναι σε συνεννόηση με την Ένωση ΔΕΥΑ, ώστε να χαραχθεί κοινή γραμμή και να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση. Παράλληλα επιδιώκει να υπάρξει άμεση συνάντηση και συζήτηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Ο δήμος Ιωαννιτών αναφέρει πως στη ΔΕΥΑΙ οφείλουν πάνω από 2 εκ. ευρώ οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος όπως νοσοκομεία, φυλακή, πανεπιστήμιο κ.λπ., αλλά ουδέποτε έχει εκβιάσει με διακοπή της υδροδότησης αυτούς τους οργανισμούς και δη αιφνιδιαστικά, καθώς πάντα επιχειρείται η εξεύρεση λύσης αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο.
Τέλος, σημειώνει πως όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας υφίστανται μια άδικη μεταχείριση, καθώς πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 20% ακριβότερα από κάθε ιδιωτικό εργοστάσιο, αφού δεν ισχύει το βιομηχανικό τιμολόγιο. Διαχρονικό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ είναι αφενός να αρθεί αυτή η αδικία, αφετέρου να διαγραφεί ένα μέρος των παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ. 
Μάλιστα, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το δίκαιο του αιτήματος, είχε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «σκούπα» για τους ΟΤΑ, τη σχετική διάταξη. Όμως, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί και είναι άγνωστο αν θα επανέρθει από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνοντας την ίδια ρύθμιση.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες σε ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6171258737527202884
item