Γιάννενα: Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων

Γιάννενα: Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων
Στα πλαίσια των κοινωνικών του δράσεων ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» επισκέφθηκε την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, προσφέροντας το ελάχιστο μπροστά στο ανεκτίμητο έργο που επιτελείται στην «Κιβωτό», στηρίζοντας ηθικά αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

Μια δράση προσφοράς και αλληλεγγύης του Λαογραφικού Ομίλου στα παιδιά και τους εθελοντές της «Κιβωτού» στην Ήπειρο. Η δράση αυτή του Λαογραφικού Ομίλου συγκυριακά συνέπεσε με την έναρξη του τηλεμαραθώνιου της ΕΡΤ 1 που ξεκίνησε χθες Δευτέρα προκειμένου να βοηθηθεί το τεράστιο έργο της «Κιβωτού» καθώς μια νέα φωλιά ξεκίνησε και στον Βόλο. 

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου και 40 άτομα με την πρόεδρο, Αλέκα Γιολδάση, και τον χοροδιδάσκαλο, Σπύρο Νεραϊδιώτη, συναντήθηκαν της πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής με τα παιδιά της «Κιβωτού», τους υπεύθυνους και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Εκεί στις υπέροχες εγκαταστάσεις της ακριτικής περιοχής έχει ισοπεδωθεί το «εγώ» και η κακία, ενώ περισσεύει το «εμείς» και η αγάπη. 

Μια αγάπη που σίγουρα πηγάζει από την αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι μια εστία φροντίδας, συμπαράστασης και ελπίδας για τα παιδιά και τους νέους που έρχονται στην αγκαλιά της. Δημιουργός της «Κιβωτού» είναι ένα φωτισμένος άνθρωπος που ο Θεός τον έταξε να κουβαλήσει ένα μεγάλο σταυρό και να φτιάξει έναν παράδεισο στη γη για κατατρεγμένα, απροστάτευτα και παραμελημένα παιδιά.

Η «Κιβωτός» ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Με μόνα εφόδια την αγάπη για τα παιδιά, την ανιδιοτελή του προσφορά και την βούληση δημιούργησε την ζεστή φωλιά για παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες, πολλά χωρίς γονείς αλλά και παιδιά του πολέμου. Παιδιά που βιώνουν δύσκολες συνθήκες παραμέλησης, εγκατάλειψης, παιδιά που δεν έχουν ιατρική φροντίδα και στέγη αλλά και με αβέβαιο μέλλον.

Ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου

Τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, τον πατέρα μιας πάρα πολύ μεγάλης οικογένειας της «Κιβωτού του Κόσμου» δεν τον συναντήσαμε στην Πωγωνιανή, καθώς βρισκόταν στον Βόλο για τα εγκαίνια της νέας δομής όπου 20 παιδιά από την Πωγωνιανή μετακινήθηκαν εκεί σε μια πανέμορφη έπαυλη η οποία παραχωρήθηκε από τον επιχειρηματία Κ. Λούλη.

Για τον πατήρ Αντώνιο η «Κιβωτός» ήταν σχέδιο Θεού που προϋπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα περιμένοντας κάποιον, όπως μας λέει ο ίδιος, να το αποδεχθεί και να το κάνει δικό του σχέδιο. Η μόνη του συμβολή, όπως αναφέρει, ήταν να αποδεχθεί και με αυτόν τον τρόπο να ακολουθήσει το πλάνο του Θεού. 

Ο πατήρ Αντώνιος από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίσκεται σ’ ένα μεγάλο φάσμα προσφοράς καθώς οι απαιτήσεις είναι πολυποίκιλες και πάντα με την στήριξη της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, δίνοντας έτσι με τους συνεργάτες του στα παιδιά την αίσθηση της οικογένειας και της ασφάλειας, κάτι που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ο πατήρ Αντώνιος μας διδάσκει πως η αγάπη μηχανεύεται τρόπους και βρίσκει διεξόδους για την λύση προβλημάτων αν πραγματικά η αγάπη είναι αληθινή. Σίγουρα κοντά στον πατέρα Αντώνιο και στην «Κιβωτό» τα παιδιά με αξιοπρέπεια αποκτούν την εμπειρία της αλληλεγγύης και με την βοήθεια του Θεού προετοιμάζονται για την πραγματικότητα της ζωής, για φιλότιμο, ανθρωπιά και αγάπη. 

Μοναδική επιβράβευση για τον πατέρα Αντώνιο είναι το χαμόγελο και η ευτυχία των παιδιών. Και όνειρό του είναι να αλλάξει και η κοινωνία μας. Το μεγάλο έργο της «Κιβωτού» είναι να κάνει τα παιδιά παιδιά.

Εκατοντάδες παιδιά έχουν μεγαλώσει στα Κέντρα φιλοξενίας στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή και στην Χίο και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν στηριχθεί από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. 

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Η «Κιβωτός» μετρά 18 χρόνια συνεχούς δράσης εφαρμόζοντας προγράμματα πολυεπίπεδης υποστήριξης σε παιδιά που χρήζουν φιλοξενίας και οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση.

Δυστυχώς η «Κιβωτός» δεν λαμβάνει κρατική μέριμνα, αλλά ο Θεός της αγάπης μεριμνά και στηρίζει αυτή την ευλογημένη πράξη με την αγάπη και την υποστήριξη όλων μας. Οι Έλληνες εξακολουθούν να προσφέρουν στις δύσκολες εποχές από το υστέρημά τους με περίσσεια ανθρωπιά, αποκομίζοντας μόνο συναισθήματα που δεν περιγράφονται στο άψυχο χαρτί.

Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα»

Όσοι επισκεφθήκαμε την «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή, νιώσαμε απερίγραπτα συναισθήματα, καθώς βρεθήκαμε εκεί την στιγμή που κάποια από τα παιδιά μεταφέρονταν στην δομή του Βόλου. Όλοι με δάκρυα στα μάτια χαιρετίσαμε τα παιδάκια, φωτογραφηθήκαμε μαζί τους, συνομιλήσαμε με τις κοινωνικές λειτουργούς και βρισκόμαστε στον απόηχο του γέλιου και της ευτυχίας της ομαδικότητας. 

Η συγκίνηση και η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη, αλλά από την άλλη πλευρά υπήρχε η ικανοποίηση ότι πολλά από αυτά τα παιδάκια των οποίων η ψυχή ήταν μαυρισμένη από τα προβλήματα, βρίσκονται σε ασφαλή χέρια. Η ικανοποίηση ήταν τεράστια καθώς η σύνεση και η αρμονία στην οικογένεια της «Κιβωτού» ξεχειλίζει χωρίς διακρίσεις και περιχαρακώσεις.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και ο δάσκαλος του χορευτικού ομίλου, Σπύρος Νεραϊδιώτης, καθώς ξύπνησαν μνήμης της απουσίας και της ορφάνιας από τον πατέρα του όταν ήταν τριών ετών. Στα μάτια των παιδιά της «Κιβωτού» έβλεπε τον εαυτό του. Ευτυχώς ο Θεός του χάρισε την ευτυχία να μεγαλώνει δίπλα σε μια υπέροχη, άξια και αξιοπρεπή μητέρα, την κυρία Ντίνα. Μεγάλωσε, προόδευσε και έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα στην ζωή του.

Σε συνεννόηση με τις διευθύντριες της «Κιβωτού» ο Λαογραφικός Όμιλος παρέδωσε παιχνίδια και πράγματα που μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, όπως γραφική ύλη, παζλ για όλες τις ηλικίες, επιτραπέζια παιχνίδια, μπάλες μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ζωγραφιές και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στην «Κιβωτό» εξάλλου τα μεγαλύτερα παιδιά παραμένουν και προσφέρουν εθελοντικά εργασία.

Η πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου, Αλέκα Γιολδάση, και το Διοικητικό Συμβούλιο συνομίλησαν με τους υπεύθυνους, ενώ παρέδωσαν και πλούσιο υλικό προσφορά από την σοκολατοποιία ΙΟΝ και τον διευθυντής της, Γιάννη Μπανταλούκα. Στη συνέχεια ο Όμιλος κατευθύνθηκε για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και γεύμα στην Κόνιτσα. 

Ήταν μια ακόμη εμπειρία ανθρωπιάς από τον Λαογραφικό Όμιλο ο οποίος δεν αρκείται μόνο στην εκμάθηση και παρουσίαση παραδοσιακών χορών αλλά επεκτείνεται και σε τομείς του πολιτισμού, της ανάδειξης της περιοχής με ποικίλους τρόπους, αλλά επιμελείται και με πολύ λεπτούς χειρισμούς και το κοινωνικό έργο με ποιοτικές εξορμήσεις και εκδηλώσεις. 

Η πρόεδρος του Ομίλου ευχαρίστησε τα μέλη του που σε χαλεπούς καιρούς ανταποκρίθηκαν, έχοντας πάντα και σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση φορέων και Συλλόγων αλλά και πολιτών στη στήριξη των εστιών, τονίζοντας πως όταν λείπει το χρήμα ανθίζει η προσφορά.

Οι… φωλιές της «Κιβωτού»

Προς το παρόν λειτουργούν τέσσερις… φωλιές στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Χίο και στην Πωγωνιανή, υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατήρ Αντωνίου και μεγάλου αριθμού εθελοντών, επιστημόνων, κοινωνικών λειτουργών και συνεργατών.

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, οι ισότιμες σχέσεις και η έννοια της αγάπης χωρίς ανταλλάγματα είναι και οι αρχές που διέπουν την λειτουργία και την πορεία της «Κιβωτού».

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανακηρύχθηκε κορυφαία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα για το έτος 2016 και είναι υποψήφια για βράβευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παιδιά της «Κιβωτού» ταυτίζονται με τον τόπο, μεγαλώνουν και μεγαλουργούν σε κάθε περιοχή.

Στον… υπερπολύτεκνο πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου τα μέλη του Ομίλου «Τα Τζουμέρκα» ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και καλή δύναμη στο ανεκτίμητο έργο του Θεού που τον έταξε με την Χάρη του υπηρέτη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Επίσης σε όλους όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην «Κιβωτό» ο Θεός να τους ευλογεί και να τους ενισχύει στο θεάρεστο έργο που επιτελούν.

Η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Μαρτίνη

Τον ρόλο της ενημέρωσης και ξενάγησης για τον Λαογραφικό Όμιλο στην «Κιβωτό» της ορεινής Πωγωνιανής, ανέλαβε η Κατερίνα Μαρτίνη, μια γλυκύτατη κοινωνική λειτουργός η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της πρώτης «Κιβωτού» αρχικά στον Κολωνό στην Αθήνα όταν ο πατήρ Αντώνιος ήταν εφημέριος στην ενορία ου Αγίου Γεωργίου όπου έξω από την εκκλησία υπήρχαν περιθωριοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.

Αρχικά δημιούργησε ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κι έτσι μέσα από το παιχνίδι προσέγγισε τα παιδιά. Έτσι κατάφερε και μάζεψε τον πρώτο πυρήνα των παιδιών τα οποία σήμερα είναι κοντά στην ηλικία των 30 ετών και έχουν προοδεύσει και έχουν κάποια σειρά στην ζωή τους. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά έχουν απορροφηθεί στην «Κιβωτό» ως εργαζόμενοι, πράγμα που αποτελεί για τον πατήρ Αντώνιο την σπουδαιότερη ηθική αμοιβή για την προσπάθειά του.

Αρχικά παραχωρήθηκε ένας χώρος όπου έγινε το πρώτο κέντρο ημέρας, ενώ οι πρώτοι εθελοντές παρέδιδαν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Όσο μεγάλωνε αυτή η δραστηριότητα ακολούθησε και η φιλοξενία σε σπίτια. 

Προτεραιότητα για τον πατέρα Αντώνιο και την «Κιβωτό» είναι να υποστηριχθεί αρχικά ο θεσμός της οικογένειας, ώστε παιδιά που μπορούν να παραμείνουν στον οικογενειακό δεσμό να μην χρειασθεί να παρέμβει η Εισαγγελία ώστε να απομακρυνθούν.

Έτσι υπάρχουν κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, λειτουργεί Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο και Ιατρείο έτσι ώστε η οικογένεια να λαμβάνει αυτές τις παροχές και να μπορούν τα παιδιά να μένουν στο σπίτι τους.

Περίπου 150 παιδιά μένουν στα σπίτια της «Κιβωτού». Πρόκειται για παιδιά από την βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Η βασική φιλοσοφία και ο στόχος της «Κιβωτού» είναι όχι μόνο να προσφέρει στα παιδιά ένα σπίτι αλλά ξεκινά αρχικά από την ασφάλειά τους και την υγεία τους και στη συνέχεια προχωρά στην εκπαίδευση. 

Στόχος της «Κιβωτού» είναι τα παιδιά να φεύγουν πάντα με ένα επάγγελμα ώστε να έχουν ένα βασικό εφόδιο στη ζωή τους και να παίρνουν όλες τις αρχές και τις αξίες που δίνει μια οικογένεια, όπως αγάπη, φροντίδα, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Όταν τα παιδιά έρχονται στην «Κιβωτό», τόνισε η κ. Κατερίνα, είναι σαν μαραμένα λουλουδάκια και σιγά - σιγά ξεκινούν και ανθίζουν.

Η «Κιβωτός» της Πωγωνιανής

Μετά από μια επίσκεψη του πατέρα Αντωνίου στην περιοχή ο ίδιος ενημερώθηκε για την ιστορία του τόπου, μαθαίνοντας ότι στα χωριά της περιοχής τα οποία έσφυζαν από ζωή πήγαινα παιδιά απ’ όλη την Ήπειρο και μάθαιναν γράμματα στα σχολεία της περιοχής και ξαφνικά τα μεγάλα κεφαλοχώρια τα οποία αριθμούσαν και πάνω από 3.000 κατοίκους βρέθηκαν να παραμένουν με 60 κατοίκους. Αυτό άγγιξε πάρα πολύ τον πατέρα Αντώνιο και προσπάθησε να κάνει κάτι γι’ αυτόν τον τόπο.

Ήρε το ρίσκο να κάνει το 1ο πανελλήνιο παράρτημα του Οργανισμού μόλις 850 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα με πάρα πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά με την βοήθεια και την Χάρη του Θεού όλα τα έχουν καταφέρει. Στην Πωγωνιανή μεγαλώνουν 57 στο σύνολο από 2 έως 19 ετών. Ο τόπος άνθισε άνοιξε το σχολείο του χωριού, παρέμειναν υπηρεσίες που ήταν να κλείσουν. 

Παράλληλα με αυτές τις παροχές έχει δημιουργηθεί και το Γεωργικό Σχολείο, στο οποίο γίνονται σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα γεωπονίας, τυροκομικής, μελισσοκομίας, μαθήματα για παραδοσιακά προϊόντα, υπάρχει φάρμα έτσι ώστε να αποκτήσει η «Κιβωτός» και η μεγάλη οικογένεια βασικά αγαθά και τα παιδιά να αποκτήσουν κάποιο επάγγελμα.

Το κτίριο της Πωγωνιανής

Το κτίριο της Πωγωνιανής κτίσθηκε το 1974 και μέχρι σήμερα ανήκει στο υπουργείο Παιδείας. Αρχικά είχε παραχωρηθεί μια μαθητική εστία στην Πωγωνιανή, στην πορεία και για μια εικοσαετία είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Παιδείας στο ίδρυμα Λάτση, όπου και δημιουργήθηκαν οι τεχνικές σχολές «Λάτση» το έργο των οποίων ολοκληρώθηκε το 2011. 

Στη συνέχεια το κτίριο έμεινε για τρία χρόνια κλειστό και αφού επιμελήθηκε από τον πατέρα Αντώνιο και τους εθελοντές έγινε ένα όμορφο και ζεστό σπίτια για τα παιδιά με κτιριακές εγκαταστάσεις και το περιβάλλον κτήμα περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η Κατερίνα Μαρτίνη μας ξενάγησε στα βιολογικά θερμοκήπια της «Κιβωτού», στο τυροκομείο, στο μελισσοκομείο αλλά και στην φάρμα όπου όλα τα προϊόντα, όπως φέτα, φορμαέλα, γιαούρτι και ανθότυρο χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Οργανισμού. 

Κάθε απόγευμα εθελοντές δάσκαλοι και καθηγητές παραδίδουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, καθώς επίσης υπάρχουν λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κυρίως από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Υπάρχουν επίσης καλοκαιρινά προγράμματα διακοπών με την βοήθεια εθελοντών και Συλλόγων ώστε τα παιδιά να έχουν από παντού ερεθίσματα και παραστάσεις. 

Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου η «Κιβωτός» φτιάχνει ανάλογα με την περίοδο γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τραχανά ενώ το καλοκαίρι μαζεύουν ρίγανη, βάλσαμο από το οποίο γίνεται το βαλσαμέλαιο, τσάι του βουνού και φτιάχνουν χειροποίητο σαπούνι και μέλι. Όλα χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τα παιδιά έχουν την ευχαρίστηση να προσφέρουν.

Το δημοτικό σχολείο της περιοχής είναι τριθέσιο και έχει περίπου 30 μαθητές κι άνοιξε με την έλευση της «Κιβωτού» ενώ το γυμνάσιο ενισχύθηκε με σημαντικό αριθμό μαθητών. Για λύκειο τα παιδιά πηγαίνουν στα Δολιανά ενώ η μετακίνηση γίνεται με κρατικά αυτοκίνητα της Περιφέρειας. 

Εθελοντισμός 

Ο εθελοντισμός είναι απτή πράξη προσφοράς. Το έργο των εθελοντών στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην ακριτική Πωγωνιανή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο για την λειτουργία της και ακόμη και η δυσκολία της χιλιομετρικής απόστασης από το αστικό κέντρο των Ιωαννίνων ξεπερνιέται, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για προσφορά.

Προσφορές αγάπης στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Το μήνα Δεκέμβριο οι προσφορές αγάπης των ανθρώπων είναι ανοιχτές και στους παρακάτω λογαριασμούς. Το ελάχιστο ο Θεός το κάνει μεγάλο.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

EUROBANK: 0026 0178 870100 872073/ ΙΒΑΝ: ΓΡ3702 60 178 0000 8701 0087 2073 SWIFT/BIC: ERBKRAA (Για εξωτερικό)

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023-032595-870/ ΙΒΑΝ: ΓΡ38 0172 0230 0050 2303 2595 870

ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: 3030005163300-5

Αριθμοί τηλεβοήθειας

19828: 2,48 ευρώ/κλήση και sms (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

901 11 170 170: 3,67 ευρώ/κλήση (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μόνο εντός δικτύου ΟΤΕ

Μονή Μολυβδοσκέπαστου

Η Μονή Μολυβδοσκέπαστου είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, χτισμένο τον 17ο αιώνα επί Κωνσταντίνου Πωγωνάτου του Δ’. Το μοναστήρι έχει πάνω από 1.200 χρόνια ιστορίας. 

Παλαιότερα ο ναός ήταν μεγαλύτερος και πιο αρμονικός. Η ονομασία «Μολυβδοσκέπαστη» οφείλεται στην στέγη της εκκλησίας η οποία ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολύβδου. Σήμερα δεν έχει το μολύβι διότι το πήραν οι Τούρκοι για να φτιάξουν σφαίρες μολύβδου. 

Αυτό που έχει μεγαλύτερη πνευματική αξία είναι η εικόνα της Παναγίας για την οποία μαρτυρούνται πάρα πολλά θαύματα. Παλαιότερα το μοναστήρι είχε μια σχολή που έβγαζε καλλιγράφους καθώς δεν υπήρχαν τυπογραφεία και τα κείμενα γράφονταν χειρόγραφα. 

Λειτούργησε σαν μητρόπολη κατά τους βυζαντινούς χρόνους ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας καθώς είχε και κρυφό σχολειό. 

Τρεις φορές οι Γερμανοί αποπειράθηκαν να κάψουν τη Μονή αλλά η επέμβαση της Παναγίας το έσωσε. Σήμερα είναι ανδρικό μοναστήρι με τρεις πατέρες.




maxitisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο Λαογραφικός Όμιλος «Τα Τζουμέρκα» στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5212212793442311661
item