Γιάννενα: Όπως αποδείχτηκε και κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων Νοεμβρίου....Η ΑΓΟΡΑ… ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ! Γιάννενα: Όπως αποδείχτηκε και κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων Νοεμβρίου....Η ΑΓΟΡΑ… ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Όπως αποδείχτηκε και κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων Νοεμβρίου....Η ΑΓΟΡΑ… ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ!

Γιάννενα: Όπως αποδείχτηκε και κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων Νοεμβρίου....Η ΑΓΟΡΑ… ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ!

Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων): Με τις υπάρχουσες συνθήκες δύσκολα θ’ ανασάνουν οι μικρομεσαίοι…

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο…

 Και πάλι σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε - σε γενικές γραμμές - ο τζίρος στην αγορά κατά το δεκαήμερο των φθινοπωρινών εκπτώσεων Νοεμβρίου, που τυπικά έληξε χθες, με τους εμπόρους, κάνοντας τον απολογισμό τους, να μην είναι καθόλου ικανοποιημένοι. 
Κι αυτό γιατί η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, είναι πολύ δύσκολο σήμερα να αντιστρέψει το κλίμα στην «παγωμένη» αγορά. Όσον αφορά το Κυριακάτικο άνοιγμα, περίπου το 50% των καταστημάτων λειτούργησε, κυρίως αυτά στους πεζοδρόμους και γύρω από αυτούς. 
Περιγράφοντας την κατάσταση στην τοπική αγορά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του εμπορίου, εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το οποίο θα πρέπει να φανεί και στην πράξη! 
Όσον αφορά την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών, όπως είπε, τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα, εάν μάλιστα ο επαγγελματίας τηρεί στο ακέραιο το Νόμο (πληρώνει κανονικά, υπερωρίες, ρεπό κ.α.), άρα με λίγα λόγια, με τις υπάρχουσες συνθήκες, καθίσταται ασύμφορη. 
Με τοπικά κριτήρια…
Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Νταλαμάγκας, στη σωστή κατεύθυνση κινείται η πρόταση της  Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία το δεκαήμερο των προσφορών να γίνεται κατά περιφέρειες ή πόλεις, ανάλογα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ας σημειωθεί ότι αυτό υπήρξε παλαιότερα και αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. 
Για παράδειγμα, στα Γιάννενα το Νοέμβριο καταγράφεται περισσότερη κίνηση, ενώ το δεκαήμερο των εκπτώσεων Μαϊου, δεν υπάρχει δουλειά. 
Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, μπορεί στις παραθαλάσσιες περιοχές να ισχύει το αντίθετο. «Είναι προτιμότερο όλο αυτό να ρυθμίζεται τοπικά, γιατί παίζουν ρόλο πολλά πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλαμάγκας.
Πολλά τα λουκέτα!
Για το εάν το… κύμα λουκέτων σε καταστήματα των Ιωαννίνων συνεχίζεται, η εικόνα σε διάφορους δρόμους εμπορικούς και μη, μιλά από μόνη της! Κάθε μέρα όλο και κάποια πινακίδα «κλείνουμε», θα κάνει την εμφάνισή της, ρίχνοντας στην ανεργία εργαζόμενους και εργοδότες! 
«Η μείωση του τζίρου έχει χτυπήσει πλέον και μεγάλες αλυσίδες», ήταν το σχόλιο του  Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, εξηγώντας ότι «μέχρι πέρυσι έπεφταν οι τζίροι, όμως ένα κομμάτι από τους τζίρους των μικρών πήγαινε στα μεγάλα καταστήματα. 
Γιατί ενώ έπεφτε ο τζίρος, ο όγκος πωλήσεων ήταν ο ίδιος, πράγμα που σημαίνει οι καταναλωτές αγόραζαν χαμηλότερης τιμής προϊόντα. Τώρα πλέον έχει πέσει και ο όγκος των πωλήσεων, δηλαδή δεν ψωνίζουν»!
Πώς θα… ανασάνει
Σύμφωνα με τον Γ. Νταλαμάγκα, με τις υπάρχουσες συνθήκες η οικονομία είναι πολύ δύσκολο να βρει τον δρόμο της. 
«Για να ανασάνει η αγορά θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που έχουν ακόμη, να μην υπόκεινται σε τόσο μεγάλη φορολογία, για να μπορούν να ξοδεύουν και όσοι δεν το έχουν, θα πρέπει να βρουν δουλειά! 
Αυτό πάλι για να συμβεί θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Βέβαια, πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, αυτές δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ στις ιδιωτικές, με το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, δύσκολα θα ρισκάρει κάποιος να επενδύσει στη χώρα μας. 
Όσον αφορά τον Αναπτυξιακό, που είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους μικρομεσαίους, για να υπάρξουν οφέλη στην αγορά, θα πρέπει να περάσουν δυο – τρία χρόνια. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό εμπόριο διανύει πολύ δύσκολες μέρες, με το μέλλον να είναι αβέβαιο. 
Όπως χαρακτηριστικά είπε στον «Π.Λ.» ο κ. Νταλαμάγκας «οι έμποροι αποτρέπουν πλέον τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το εμπόριο, που παλιά το είχαν δεδομένο ότι κάποιος θα συνεχίσει την επιχείρηση». 
Το ηλεκτρονικό εμπόριο…
Και σαν να μην έφταναν όλες οι άλλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η αγορά, τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και το ηλεκτρονικό εμπόριο, μιας και οι καταναλωτές στρέφονται στις διαδικτυακές αγορές. 
Με δέλεαρ, πολλές φορές, τις δήθεν χαμηλότερες τιμές, προσελκύουν όλο και περισσότερους αγοραστές, κυρίως νεότερης ηλικίας. 
Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμπιστεύονται γνωστούς διαδικτυακούς ιστοτόπους και εταιρίες, που θα μπορούν να κατοχυρώσουν, όσο είναι δυνατόν, την ασφάλεια της συναλλαγής. 
Λάθος προσανατολισμός…
Κι ενώ η αγορά διανύει πολύ δύσκολες μέρες, με πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, αυτές που ακόμη αντέχουν είναι οι καφετέριες! 
Στα Γιάννενα παρατηρείται μάλιστα το εξής παράδοξο: κλείνει ένα μαγαζί και στη θέση του εάν ανοίξει κάποιο άλλο, θα είναι μια καφετέρια! Και να φανταστεί κανείς ότι τα έξοδα για ν’ ανοίξει, είναι τα ίδια με μια επιχείρηση ενός αυτοαπασχολούμενου μαζί με το εμπόρευμα!
Όσοι λοιπόν επιχειρούν ένα τέτοιο «άνοιγμα», θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να… πιάσει! Ωστόσο και αυτές οι κινήσεις έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς για παράδειγμα στα Γιάννενα υπάρχει υπερπληθώρα καφετεριών, οι οποίες αναπόφευκτα δεν θα μπορέσουν ν’ αντέξουν για πολύ χρονικό διάστημα. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. 

Επιδεινώνεται το κλίμα…
Την ίδια ώρα, επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναμένει τα επόμενα δύο χρόνια, ένας στους δύο επιχειρηματίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Entrepreneurs' Organization. 
Αντίθετα, μόλις το 22,81% εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 28% θεωρεί ότι θα παραμείνει ως έχει.
Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται διστακτικοί και όσον αφορά την έναρξη μία νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς μόλις το 19,3% απάντησε «ναι» με σιγουριά, ενώ το 38,6% έδωσε αρνητική απάντηση.
proinoslogos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Όπως αποδείχτηκε και κατά το δεκαήμερο των εκπτώσεων Νοεμβρίου....Η ΑΓΟΡΑ… ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1745708278898430902
Σχόλια
item