Γιάννενα: Καταθέσεις χωρίς ουσία Γιάννενα: Καταθέσεις χωρίς ουσία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Καταθέσεις χωρίς ουσία

Γιάννενα: Καταθέσεις χωρίς ουσία

Πληθαίνουν τα ερωτήματα και μειώνονται οι απαντήσεις μέρα με την ημέρα, στη δίκη που αφορά στην παράβαση καθήκοντος του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής σχολής και της υπεύθυνης της Εστίας, καθώς και την αυτουργία για παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Τέσσερις ημέρες ακροαματικής διαδικασίας μετά και αντί η υπόθεση να αρχίζει να «φωτίζεται» από τις καταθέσεις των μαρτύρων, δεν αναδεικνύεται το παραμικρό σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή είχαν συμβεί περιστατικά κακοποίησης εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αν αυτά ήταν εις γνώση της διεύθυνσης και αν ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα. 

Και όλα αυτά υπό το πρίσμα του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, που ενέχει δόλο με σκοπό το όφελος των κατηγορουμένων, την ωφέλεια ή τη βλάβη τρίτων.

Τη διαλεύκανση δυσχεραίνει το γεγονός πως κανείς από τους μάρτυρες που μέχρις στιγμής έχουν κληθεί και εξεταστεί, δεν αποτελούν αυτόπτες ή αυτήκοους μάρτυρες κάποιων περιστατικών, παρά μόνο κινούνται με όσα αρχικά είχαν αναφερθεί στον πρώην διευθυντή και τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, ο μάρτυρας Ν. Δάβρης ήταν εκείνος που μετέφερε τα προβλήματα που είχε ο Βαγγέλης από την παρέα των Κρητικών στην υπεύθυνη της Εστίας και έπειτα στον διευθυντή. 

Όμως, ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν είχε δει κάποια περιστατικά παρά μόνο του τα μετέφερε ένας άλλος σπουδαστής, ο οποίος δε συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου έχει ζητήσει την κλήτευσή του, όπως και άλλων μαρτύρων, και, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κούγιας σημείωσε πως αν χρειαστεί, θα ζητήσει να κληθούν η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη και ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Οι ενέργειες που ακολούθησαν τις «αόριστες αναφορές για προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Βαγγέλης με την παρέα των Κρητικών, όπως η αλλαγή δωματίου του σπουδαστή ή η πρόσκληση κοινωνικού λειτουργού καταδεικνύουν ότι υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας στη διεύθυνση της Σχολής, προκαλώντας νέα ερωτήματα για το που οφειλόταν αυτή η ανησυχία, αν υπήρχαν κάποια «σημάδια» που έπρεπε νωρίτερα να εξεταστούν ή αν υποβαθμίστηκε το θέμα.

η ε.δ.ε... έμεινε δ.ε.
Ακόμη ένα «σκοτεινό» σημείο της υπόθεσης αναδείχθηκε χθες από την κατάθεση του Σέρκο Χαρουτουνιάν, τότε προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», εποπτεύοντος φορέα της Γαλακτοκομικής Σχολής, που, μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη και υπό το βάρος όλων όσων είχαν αρχίσει να δημοσιοποιούνται, έδωσε εντολή για πραγματοποίηση Διοικητικής Εξέτασης και όχι Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. 

Αυτό σημαίνει ότι μια τριμελής Επιτροπή, που ορίστηκε από τον κ. Χαρουτουνιάν, ανέλαβε να λάβει καταθέσεις και να διερευνήσει εάν υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας στη Σχολή, αν αυτά ήταν γνωστά στη διεύθυνση και αν ελήφθησαν μέτρα.

Το πόρισμα της εξέτασης αυτής, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014, έλεγε ότι υπήρχαν φαινόμενα και αυτά ήταν γνωστά στη διεύθυνση, βασιζόμενο σε όσα γνωρίζουμε και σήμερα για την αλλαγή δωματίου του Βαγγέλη. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την εξέταση δεν κλήθηκαν καν οι σπουδαστές που φέρονται να ενεργούσαν εις βάρος του Γιακουμάκη. 

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ο κ. Χαρουτουνιάν για το θέμα αυτό, ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής του απάντησαν ότι τα παιδιά αυτά απουσίαζαν εκείνες τις ημέρες από τα Γιάννενα και πως, αφού είχε επιληφθεί ήδη η Αστυνομία, ήταν πιο αρμόδια να κάνει αυτές τις ερωτήσεις.

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να κληθούν ως μάρτυρες τα τρία μέλη της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμός κ. Αθανασόπουλος.

Ο κ. Χαρουτουνιάν μετέφερε την καλή συνεργασία που είχε με τον διευθυντή της Σχολής, αλλά εξέφρασε και το προσωπικό του παράπονο ότι, ενώ βρέθηκε στη Σχολή λίγα 24ωρα μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη, κανείς δεν τον ενημέρωσε για όσα είχαν αναφερθεί, καθώς και για την αλλαγή δωματίου. «Αισθάνθηκα κάπως θιγμένος απ' αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

το τηλεφώνημα από τη Βουλή
Μεγάλο μέρος της πολύωρης διαδικασίας απασχόλησαν οι καταθέσεις δύο εργαζομένων της Γαλακτοκομικής Σχολής, της διοικητικού υπαλλήλου Β.Π. και της καθηγήτριας Φ.Σ. 

Η πρώτη κρατούσε τα πρακτικά στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των καθηγητών για την επιβολή ποινών σε τρεις σπουδαστές που χάραξαν τα χωριά τους σε τοίχο της Σχολής, υπόθεση για την οποία, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, παρενέβη ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Για πολλή ώρα το Δικαστήριο προσπαθούσε να καταλάβει το «χρονικό» του Συμβουλίου, που όμως διακοπτόταν από τηλεφωνήματα, μαθήματα και άλλα, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί μια διαδικασία που εύκολα μπορεί να περιγράψει κανείς.

Το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτού του συμβουλίου έγινε η «τηλεφωνική παρέμβαση» του κ. Μαρκογιαννάκη, προκειμένου να μην επιβληθεί η ποινή της πενθήμερης αποβολής των σπουδαστών από την Εστία, σύμφωνα με την αρχική εισήγηση. 

Η υπάλληλος, που εκτελούσε χρέη γραμματέα στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από μια γραμματέα της Βουλής με το όνομα Μαρία, η οποία ζήτησε να μιλήσει με τον διευθυντή. 

Ο διευθυντής έλαβε το τηλεφώνημα στο γραφείο του και μετά επέστρεψε στο γραφείο των καθηγητών, όπου «ενοχλημένος», σύμφωνα με τη μάρτυρα, τους είπε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης ζητούσε να μην τιμωρηθεί ένας εκ των σπουδαστών με αποβολή από την Εστία.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τελικά την επιβολή τριήμερης αποβολής από τα μαθήματα (όχι την Εστία), αλλά, σύμφωνα με τη μάρτυρα, όχι λόγω της παρέμβασης του βουλευτή, αλλά καθώς δύο εκ των σπουδαστών ήταν ανήλικοι και οι γονείς του ενός είχαν δηλώσει κώλυμα να έρθουν να τον παραλάβουν. 

Αυτό σήμαινε ότι η ποινή δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ, επειδή επρόκειτο για το τέλος της σχολικής χρονιάς, δεν υπήρχε περιθώριο να μετατεθεί αργότερα χρονικά.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και με την εξέταση της δεύτερης μάρτυρα, τα ερωτήματα που είχαν να κάνουν με τη «μείωση της ποινής λόγω πολιτικής παρέμβασης» άρχισαν να μετατρέπονται σε «γιατί δόθηκε μια τόσο αυστηρή ποινή», με δεδομένο ότι υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις φθορών, για τις οποίες οι υπαίτιοι σπουδαστές τιμωρήθηκαν με απλή επίπληξη.

Οι δικηγόροι του κ. Μαρκογιαννάκη, Κώστας Τζούμας και Αντώνης Φούσας πάντως επανέλαβαν πως η παρέμβαση αυτή ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση Γιακουμάκη.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Πηγή: agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Καταθέσεις χωρίς ουσία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7444457143803480515
Σχόλια
item