Γιάννενα: Από την αρχή η δίκη για το έλλειμμα Γιάννενα: Από την αρχή η δίκη για το έλλειμμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από την αρχή η δίκη για το έλλειμμα

Γιάννενα: Από την αρχή η δίκη για το έλλειμμα

Μακρά και «επίπονη» θα είναι η εκδίκαση της υπόθεσης για την υπεξαίρεση 1,65 εκ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Ιωαννιτών, που ξεκίνησε χθες, ουσιαστικά, στο πενταμελές Εφετείο Ιωαννίνων.

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου βρίσκονται ο πρώην ταμίας, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση με ιδιαίτερα τεχνάσματα και με τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608/1950 λόγω της μεγάλης αξίας του υπεξαιρεθέντος ποσού και της μεγάλης διάρκειας του αδικήματος, και η πρώην Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, η οποία καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για παράλειψη ελέγχου των υφισταμένων της από αμέλεια.

Η πρώτη ημέρα της δίκης ξεκίνησε με τις μαρτυρικές καταθέσεις των πρώην δημάρχων Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου και Νίκου Γκόντα, οι οποίες δεν εισέφεραν νέα στοιχεία στην υπόθεση και γενικότερα η όλη διαδικασία θύμιζε μια επανάληψη των όσων εξελίχθηκαν στοΤριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Ουσιαστικά τρία ήταν τα σημεία στα οποία εστίασαν τις ερωτήσεις τους οι δικαστές, η πολιτική αγωγή και οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, ενώ στην αρχή της διαδικασίας διατυπώθηκαν από την υπεράσπιση του πρώην ταμία και τα αιτήματα για πρόσβαση του κατηγορούμενου σε όλα τα παραστατικά και για διερεύνηση του λογισμικού από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να αποφασίσει στην πορεία της δίκης.
Το πρώτο σημείο ήταν από ποιον και πότε διαπιστώθηκε το έλλειμμα, με τον Φ. Φίλιο να καταθέτει ότι ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης ήταν αυτός που είχε υποψίες, στα τέλη του 2012, πως κάτι δεν πάει καλά και ακολούθησε ο έλεγχος. 
Στον αντίποδα, ο Ν. Γκόντας υποστήριξε πως οι ενέργειες κινήθηκαν από την αντιπολίτευση, όταν ο ίδιος ενημερώθηκε πως η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών εκμυστηρεύτηκε σε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της παράταξής την ύπαρξη ελλείμματος, αρκετό διάστημα νωρίτερα.
Το ότι η τότε Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών έκρουσε το καμπανάκι στον δήμαρχο υποστήριξαν και οι συνήγοροι υπεράσπισής της, προσκομίζοντας εκ νέου ένα εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο, όμως, ο Φ. Φίλιος επέμεινε πως δεν το έχει παραλάβει ποτέ, καθώς δεν προκύπτει να έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο εμπιστευτικών εισερχομένων του δημάρχου. 
Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κατηγορούμενη να πει σε ποιον το έδωσε, με την ίδια να αναφέρει πως το παρέδωσε στα χέρια της γραμματέως του τότε δημάρχου, η οποία τηρεί το εμπιστευτικό του πρωτόκολλο.
Το δεύτερο σημείο είχε σχέση με το κατά πόσο η υπόθεση μπορεί να συσχετίζεται με τη δολοφονία υπαλλήλου του Σπηλαίου Περάματος από τον τότε ταμία της δημοτικής ενότητας Περάματος, ο οποίος έβαλε εν συνεχεία τέλος στη ζωή του. 
Ο κ. Φίλιος κατέθεσε πως δε συγκοινωνούσαν τα ταμεία του Σπηλαίου και του δήμου, καθώς ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος είχε οικονομική ανεξαρτησία. Από την πλευρά του ο κ. Γκόντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έλλειμμα ξεκίνησε από το Σπήλαιο Περάματος, «γιατί μπερδεύτηκαν τα ταμεία» και επέμεινε πως οι δύο υποθέσεις συσχετίζονται. Επίσης, πρόσθεσε πως η διαδικασία μετάπτωσης σε νέο λογιστικό σύστημα μεσούσης της χρονιάς, «δημιούργησε ένα μπάχαλο».
Τρίτο σημείο στο οποίο εστίασε η χθεσινή διαδικασία, ήταν το κατά πόσο η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών θα μπορούσε να έχει εικόνα για την υπεξαίρεση του ποσού, με τον κ. Φίλιο να δικαιολογεί εν μέρει την αδυναμία της λόγω φόρτου εργασίας, αν και είπε πως είχε την ευθύνη, και να καταθέτει πως δεν του έδωσε την αίσθηση στην εξέλιξη της διερεύνησης ότι κάτι θέλησε να αποκρύψει.
Πλήρη κάλυψη της παρείχε ο Ν. Γκόντας, λέγοντας πως δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις συντάσσονταν από το λογιστήριο και πως η ταμειακή υπηρεσία λειτουργούσε ανεξάρτητα. 
Ο ισχυρισμός του αυτός, σε συνδυασμό με τα όσα είχε καταθέσει νωρίτερα, ότι δηλαδή η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών αποκάλυψε πως κάτι δεν πάει καλά, προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής αγωγής που θέλησε να καταδείξει την αντίφαση των δύο γεγονότων.
Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί στις 16 Δεκεμβρίου με την εξέταση του Ν. Γκόντα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Από την αρχή η δίκη για το έλλειμμα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7026077489053339228
Σχόλια
item