Γιάννενα: Πίστη για επενδυτική επανεκκίνηση Γιάννενα: Πίστη για επενδυτική επανεκκίνηση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πίστη για επενδυτική επανεκκίνηση

Γιάννενα: Πίστη για επενδυτική επανεκκίνηση

Την πίστη του ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος μπορεί να οδηγήσει σε επενδυτική επανεκκίνηση, αύξηση της απασχόλησης, προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης με έμφαση στην περιφερειακή σύγκλιση, καθώς και στην επανεκβιομηχάνηση της χώρας, εξέφρασε από τα Γιάννενα ο Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Λόης Λαμπριανίδης.

Ο κ. Λαμπριανίδης ήταν βασικός εισηγητής στην ημερίδα που διοργάνωσαν χθες από κοινού το τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, των αντιδημάρχων Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα και Τουρισμού Νίκου Γκόλα, εκπροσώπων φορέων και αρκετών επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να καρπωθούν τα οφέλη του αναπτυξιακού νόμου.

Ο Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ανέφερε πως η αισιοδοξία του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν αρχίσει να υποβάλλονται 850 επενδυτικά σχέδια. 

Αναγνώρισε πως ο προϋπολογισμός είναι μικρός, ωστόσο μετέφερε τη διαβεβαίωση πως θα καλυφθεί όσο ζήτηση υπάρξει, καθώς μπορούν να συνεισφέρουν πρόσθετα κεφάλαια οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες.

Μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε, προσπάθησε να καταδείξει την αναγκαιότητα των αλλαγών στη φιλοσοφία του νέου αναπτυξιακού νόμου σε σχέση με τους τρεις που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια και τους οποίους χαρακτήρισε προβληματικούς, καθώς «δόθηκαν πολλά χρήματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά».

«Το 95% των επενδυτικών σχεδίων αφορούσε χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας επενδύσεις. Το 72% του προϋπολογισμού πήγαινε μόνο σε δύο κλάδους, αυτούς της ενέργειας και του τουρισμού. 

Επίσης, παρουσιαζόταν μια συγκέντρωση σε λίγες επιχειρήσεις. Πλέον μπαίνει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, ενώ μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις φορολογικές απαλλαγές και όχι στις χρηματοδοτήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως ενισχύονται κατά προτεραιότητα εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης, συνεταιρισμοί και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, καθώς και επενδυτικά σχέδια στους τομείς της αγροδιατροφής και της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών.

Της εισήγησης του κ. Λαμπριανίδη προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνας Παπαϊωάννου και του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητήριου Ιωαννίνων Ιωάννη Μήτση, οι οποίοι επισήμαναν τη σημασία της ύπαρξης ενός αναπτυξιακού νόμου μετά από δύο και πλέον χρόνια, αλλά κατέθεσαν και μία σειρά από παρατηρήσεις.

«Είναι ελπιδοφόρο ότι άνοιξε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, έστω και με περιορισμένο προϋπολογισμό. 

Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, γιατί υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, ωστόσο η προσέλκυση επενδύσεων δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδοτήσεων», ανέφερε η κα. Παπαϊωάννου, με τον κ. Μήτση να συμπληρώνει: «Υπάρχει πλέον ένα εργαλείο ανάπτυξης που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. 

Όμως, πρέπει να υπαχθούν και άλλα επαγγέλματα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει ένα σταθερό, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι κ.κ. Στέφος και Καχριμάνης.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πίστη για επενδυτική επανεκκίνηση
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1312305162027663604
Σχόλια
item