«Ψάχνονται» οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Τραμπ

«Ψάχνονται» οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Τραμπ

Ερμηνείες για την αποτυχία να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών κάνουν τώρα οι ερευνητές και τα μέσα ενημέρωσης.

Μετά την θριαμβευτική νίκη του Τραμπ, οι δημοσκόποι βρίσκονται σε δεινή θέση αφού προέβλεψαν λανθασμένα το εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνοντας την Χίλαρι Κλίντον να έχει άνετο προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των εταιρειών δημοσκοπήσεων που θέτει εν αμφιβόλω τα μαθηματικά και στατιστικά τους μοντέλα, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.


Κι ενώ ο δημοσκόποι προσπαθούν να καταλάβουν τι δεν πήγε καλά, ο Τραμπ κατάφερε να εξασφαλίσει 290 εκλέκτορες  (ο μαγικός αριθμός για την προεδρία ήταν 270) και η Χίλαρι 232, όμως η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπερέχει σε ψήφους. 


Σύμφωνα με το CNN, η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα συγκέντρωσε 59.936.108 ψήφους, δηλαδή το 47,7% ενώ, ο Τραμπ αρκετές χιλιάδες λιγότερες , δηλαδή 59.701.573 ψήφους (το 47,5% ) Ένα από τα παράδοξα του αμερικανικού συστήματος...  
  
Για την "USA Today", επί πολλούς μήνες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τη Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη θέση, το γεγονός, όμως, ότι διαψεύστηκαν υποδηλώνει ότι μπορεί να υποτίμησαν σημαντικά τον αριθμό των κρυφών ψηφοφόρων του Τραμπ , αυτούς δηλαδή που προσήλθαν στις κάλπες αλλά τους αγνόησαν οι δημοσκοπήσεις.

Εξαίρεση στον κανόνα ήταν η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια για λογαριασμό των "Los Angeles Times" που έδινε σταθερά προβάδισμα στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Άρι Κάπτιν, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια επεσήμανε στην εφημερίδα "USA Today" ότι, κάποιοι ψηφοφόροι δεν τόλμησαν να πουν τηλεφωνικώς ότι θα στήριζαν τον Τραμπ, ενώ η δημοσκόπηση των Los Angeles Times/USC έπεσε "μέσα " γιατί βασίστηκε σε διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη σε επιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων. 


Επιπλέον, ο Κάπτιν ανέφερε ότι, ορισμένοι δημοσκόποι μπορεί λανθασμένα να απέκλεισαν το ενδεχόμενο ότι θα προσέρχονταν στις κάλπες οι ψηφοφόροι που δεν εμφανίστηκαν στις εκλογές του 2012.

"Όμως οι άνθρωποι που δεν ψήφισαν την τελευταία φορά στην κάλπη είναι πιο πιθανό να είναι οπαδοί του Τραμπ", είπε.

Ωστόσο, ο Μάικλ Τραγκότ , καθηγητής στο Κέντρο Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δεν συμφωνεί ότι οι διαφορές μεταξύ των διαδικτυακών και των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων εξηγούν τη διαφορά στις προβλέψεις. 


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συνολική προσέλευση διαμορφώθηκε σχεδόν στα 130 εκατομμύρια ψηφοφόρους, από τα 135 εκατ. που αναμένονταν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες. "Όμως η μικρότερη προσέλευση προφανώς έπληξε την Κλίντον" είπε. 

Ο ίδιος τόνισε επίσης, πως η ήττα της Κλίντον πιθανόν να οφείλεται στην απόφαση της τελευταίας στιγμής του FBI να εξετάσει τα e-mails της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να επηρέασε κάποιους ψηφοφόρους χωρίς αυτό να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις.  

Οι δημοσκοπήσεις που έδιναν σταθερά ένα άνετο προβάδισμα στην Χίλαρι τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθησαν από τα εξής δίκτυα: Bloomberg Politics, CBS News, Fox News, Reuters/Ipsos, USA TODAY/Suffolk, Quinnipiac, Monmouth, Economist/YouGov και NBC News/SM.

Για το "CNN Money", το αμερικανικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο δεν αφουγκράζεται την οργή που επικρατεί στη χώρα.
epirusblog.gr
5 of 5
«Ψάχνονται» οι δημοσκόποι στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Τραμπ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5198965457755926550
item