Άρτα: Με χαμόγελα και… «αγκούσες» Άρτα: Με χαμόγελα και… «αγκούσες» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Με χαμόγελα και… «αγκούσες»

AGROTES TRAKTER

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς η ενιαία ενίσχυση των αγροτών.
Δεν μπαίνουν όλα στην τσέπη - Προηγούνται οι οφειλές 5.596 δικαιούχοι και 5.106.665 ευρώ στην Άρτα.

Σε ότι αφορά τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία, από τους 7.934 παραγωγούς που έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ για το νομό, δικαιούχοι κρίνονται οι 5.596 και η πρώτη δόση φτάνει συνολικά σε 5.106.665 ευρώ.


Κατάμεστη από κόσμο ήταν χθες από νωρίς το πρωί η πόλη της Άρτας ενώ γεμάτοι ήταν και όλοι οι χώροι στάθμευσης, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για παραμονές εορτών Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς όπου η κίνηση παρατηρείται πάντα έτσι αυξημένη.


Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι λόγοι ήταν διαφορετικοί και εν προκειμένω η κίνηση οφείλονταν στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως και ότι συνέπεσε με το τέλος του μήνα και κάθε διαδικασία πληρωμών που όλοι οι πολίτες δρομολογούσαν.


Όπως είχε από καιρό σημειωθεί οι επιδοτήσεις -και πιο συγκεκριμένα η πρώτη δόση- επρόκειτο να καβαληθεί με πιθανότερη ημερομηνία την 27η Οκτωβρίου, κάτι που απολύτως επιβεβαιώθηκε, οπότε οι δικαιούχοι παραγωγοί έσπευσαν να εξετάσουν τους λογαριασμούς τους και από νωρίς το πρωί κατακλύστηκε η τοπική αγορά από κόσμο. 


Στο μεταξύ το τέλος του μήνα συνέπεσε με πληρωμές υποχρεώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες, πολίτες όσο και συνταξιούχους που πληρώθηκαν τις συντάξεις και τέλος με την τελευταία προθεσμία για διακανονισμούς οφειλών σε λογαριασμούς προς την ΔΕΗ. Έτσι Τράπεζες και Υπηρεσίες συγκέντρωσαν τον περισσότερο κόσμο.

Ν. Γκίζας: «Καταβλήθηκε το 50% περίπου»
Ως προς την καταβολή των επιδοτήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας σημείωσε ότι «καταβλήθηκε το 50% περίπου του συνόλου της ενίσχυσης και αφορά στο 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως ακριβώς είχαμε πει πριν από καιρό, στις 27 Οκτωβρίου».


«Σε αυτή τη στιγμή που ήρθαν τα χρήματα αυτά δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τον οικογενειακό προγραμματισμό της αγροτικής οικογένειας, αλλά και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις καλλιεργητικής φροντίδας και άλλων πληρωμών και δυστυχώς υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να παρακρατούνται όλα τα χρήματα. 


Βέβαια, θα έπρεπε ενδεχομένως να εξεταστεί η περίπτωση ειδικής μέριμνας με κάποια απόφαση ώστε από τα χρήματα αυτά να καλύπτονται κάθε λογής υποχρεώσεις που να αφορούν στην αγροτική παραγωγή όπως καλλιεργητική φροντίδα, ή εξασφάλιση ζωοτροφών, πληρωμές ΕΛΓΑ ή άλλων πάγιων εντολών των παραγωγών και όχι περαιτέρω οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους. Όμως δεν συμβαίνει έτσι», ανέφερε ο κ. Γκίζας.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «Η ενημέρωση που υπάρχει αναφέρει ότι η δεύτερη εξοφλητική δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα, οπότε έχοντας γίνει οι περισσότερες πληρωμές είναι εκείνη που θα θερμάνει την αγροτική οικονομία ώστε να περάσουμε το χειμώνα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι πληρωμές που αφορούν σε πάγιες εντολές αγροτών για ΟΣΔΕ, ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ στο 70% και άλλες υποχρεώσεις που οι παραγωγοί έχουν προγραμματίσει να κάνουν από τα χρήματα της ενίσχυσης γίνονται στην καταβολή της πρώτης δόσης, οπότε λίγα ή καθόλου χρήματα μένουν για τον παραγωγό. 


Σε αντίθεση με τη δεύτερη δόση ο ΕΛΓΑ αποπληρώνεται για το υπόλοιπο 30% της ασφαλιστικής εισφοράς και το ποσό συνολικά στην εξόφληση μαζί με το 30% της βασικής ενίσχυσης συν το «πρασίνισμα» είναι λιγάκι μεγαλύτερο από αυτή την πρώτη πληρωμή, οπότε μένουν κάποια χρήματα στον παραγωγό, καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο.

Σε ότι αφορά τους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία, από τους 7.934 παραγωγούς που έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ για το νομό, δικαιούχοι κρίνονται οι 5.596 και η πρώτη δόση φτάνει συνολικά σε 5.106.665 ευρώ.


Κ. Τσίρκας: Τα λεφτά πάνε για οφειλές 
Σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Άρτας, Κωνσταντίνο Τσίρκα επιβεβαιώνεται η αναφορά περί αυξημένων υποχρεώσεων από τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους που δεν αφήνει χρήματα στα χέρια των παραγωγών από την πρώτη δόση της ενίσχυσης, καθόσον ο κ. Τσίρκας δήλωσε: «Τα λεφτά αυτά δεν είναι δικά μας». 


Και ο κ. Τσίρκας πρόσθεσε: «Δυστυχώς υπάρχουν οφειλές και σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα αυτά κατάσχονται με το που κατατίθενται στους λογαριασμούς. Να ξέρετε ότι για το λόγο αυτό κάναμε κάποιες προσπάθειες ώστε να υπάρξει μια απόφαση για να μην παρακρατούνται από τις επιδοτήσεις τα χρήματα για οφειλές. 

Όμως μας είπαν ότι τελικά δεν μπορούσε να επικοινωνήσει το ένα Υπουργείο με το άλλο, δηλαδή το Αγροτικής Ανάπτυξης με το Οικονομίας, και δεν έγινε τίποτα, οπότε οι επιδοτήσεις αυτές εξανεμίζονται για τον παραγωγό και την ίδια στιγμή εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τροφή για τα ζώα μας για να περάσουμε έναν, όπως φαίνεται, βαρύ χειμώνα».

ixotisartas.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Με χαμόγελα και… «αγκούσες»
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 966367524868983704
Σχόλια
item